Blocajele apărute în traficul rutier din municipiul Suceava în ultimele două zile au determinat Instituţia Prefectului să convoace, în cadrul Comandamentului pentru situaţii de urgenţă, şefii instituţiilor responsabile de fluidizarea circulaţiei rutiere: Poliţia Rutieră, Primăria Suceava şi Autoritatea Rutieră Română (ARR). Prefectul de Suceava, Alexandru Băişanu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că a făcut acest lucru deoarece în zilele precedente ambulanţe şi autospeciale ale pompierilor au stat blocate în trafic în oraş şi câte 40 de minute, neputând ajunge la situaţii de urgenţă din judeţ.
În urma întrunirii convocate de prefectul Băişanu, instituţia a informat, printr-un comunicat de presă, că au fost identificate atât cauzele sufocării oraşului, cât şi măsurile pe termen scurt şi mediu pentru fluidizarea traficului.
Virajul la stânga, doar cu acceptul poliţiei şi al primăriei
Conform prefectului, pe termen scurt trebuie optimizat traficul pe principala arteră de circulaţie a municipiului, ce leagă intrarea din direcţia Fălticeni cu ieşirile spre Botoşani, Rădăuţi şi Siret.
De asemenea, autorităţile vor să interzică virajele la stânga „necontrolate de către poliţie şi primărie” şi să realizeze semaforizarea trecerilor de pietoni, cu asigurarea unui trafic continuu, prin sincronizarea semafoarelor, pentru acelaşi regim de viteză, precum şi prin instalarea de semnalizări verde intermitent la dreapta în principalele intersecţii din municipiu.
O altă măsură asupra căreia au căzut de acord autorităţile judeţului a fost aceea de punere în aplicare a legislaţiei privind ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea autovehiculelor staţionate ilegal pe principalele artere ale municipiului, în zona de preselecţie a intersecţiilor şi în staţiile de transport în comun.
Transportul de marfă cu autovehicule de mare tonaj, la orele de vârf, ar putea fi interzis prin hotărâre de consiliu local, iar pregătirea şi examinarea candidaţilor în vederea obţinerii permisului de conducere va fi făcută pe trasee speciale, în afara zonei centrale a oraşului.
Mutarea Serviciului Permise şi Înmatriculări, soluţie de îmbunătăţire a traficului în Centru
Pe termen mediu, prefectul Băişanu a cerut să fie identificate locaţii pentru construirea parcărilor sub şi supraterane şi să se treacă la realizarea acestora în regim de urgenţă, concomitent cu un studiu de trafic la nivelul întregului municipiu, care să identifice un sistem coerent şi fluid de sensuri unice, sistem funcţional deja în alte mari oraşe din ţară.
În ceea ce priveşte agenţii de circulaţie, prefectul a anunţat că va solicita Ministerului Internelor şi Reformei să aprobe dublarea numărului de agenţi de poliţie rutieră, de la 25 la 50.
„Miercuri, în municipiul Suceava s-a circulat infernal din cauza unui cumul de factori: sărbătoare religioasă, revenirea acasă a concetăţenilor noştri care lucrează în străinătate, lucrările de pe partea carosabilă a artelor de circulaţie a oraşului, circulaţia căruţelor pe raza municipiului, circulaţia lentă a vehiculelor ŞCOALA în decursul activităţilor de pregătire şi examinare a candidaţilor în vederea obţinerii permisului de conducere, accesul vehiculelor de mare tonaj în municipiu, vehicule parcate în locuri nepermise, din cauza lipsei locurilor de parcare sau a lipsei de bună-cuviinţă a unor participanţi la trafic, ce vor să-şi parcheze maşinile, dacă se poate, chiar în dormitor”, a arătat prefectul.
Tot la strangularea traficului au mai contribuit maşinile parcate în zone intens circulate în vederea vânzării, decapările din carosabil uitate neacoperite, lipsa semafoarelor sincronizate (unda verde) şi din cauza absenţei unui sistem coerent, fluid de sensuri unice pentru intrările şi ieşirile din municipiu.
Tot în cadrul măsurilor de fluidizare a fost trecută şi mutarea sediului Serviciului de Înmatriculări şi Permise într-o zonă cu trafic redus, în afara centrului municipiului, din cauza numărului mare de solicitări şi a traficului adiacent atras.
( 8 aug 2008, 11:36:45