Peste reputaţia firmei Strabag plouă din nou cu reproşuri şi acuzaţii. Firma se ocupă cu lucrările derulate la Câmpulung Moldovenesc la reţeaua de apă-canal, prin Programul SAMTID, pentru că a câştigat o licitaţie.
Lucrări efectuate fără respectarea normelor în construcţii
Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din localitate ne-a comunicat că, pentru o operaţiune aparent banală, de schimbare a unor apometre, s-a trezit că magazinul său de pompe funebre, aflat într-o clădire veche, este gata să cadă. Magazinul, procurat pe banii din cotizaţiile pensionarilor şi modernizat tot pe banii lor, va trebui supus acum la reparaţii costisitoare.
„Această lucrare s-a desfăşurat incorect, nerespectându-se normele în construcţii, fiind efectuate săpături lângă fundaţia clădirii la 25-30 de cm. Asta a dus la deteriorarea fundaţiei, slăbirea structurii de rezistenţă a clădirii, curbarea ramei de geam termopan şi spargerea geamului. De asemeni, trotuarul cu pavele, construit de noi din fonduri proprii, a fost distrus în totalitate. Fac praf banii pensionarilor”, ne-a declarat directorul CARP, Mihai Zavodnik.
Pensionarii revoltaţi au încercat să ceară socoteală agenţiei locale a operatorului de apă şi canalizare, ACET SA, dar au aflat că vinovatul trebuie căutat la Strabag sau la cine a subcontractat lucrarea. Reprezentanţii pensionarilor au cerut şi la Primărie „măsuri urgente pentru consolidarea clădirii”, ameninţând că, în caz contrar, se vor adresa justiţiei.
Autorităţile locale, neputincioase
Din păcate, nici Primăria, nici Consiliul Local şi nici ACET Suceava, ba chiar nici autorităţile judeţene nu sunt luate în seamă mai mult de executant, pentru că nu sunt părţi în contract.
Nu este prima dată când primarul şi consilierii au încercat să ceară socoteală firmei, dar li s-a răspuns mereu că nu au de ce să îşi bage nasul. Atitudinea de sfidare a firmei a fost discutată şi în noul Consiliu Local câmpulungean.
Cu această ocazie s-a relevat şi altă „performanţă” tehnică a constructorului – amenajarea unei canalizări începând de la capătul cel mai înalt al reţelei.
Potrivit afirmaţiilor consilierului Gheorghe Raţu, „s-a făcut o prostie, au construit canalizarea din amonte spre aval, cei din amonte deja s-au racordat şi o folosesc. Ne vom trezi la vale, la barieră, unde se opreşte toată canalizarea, că vin munţi de 'ciocolată' din canalizarea deversată în curţi, pe calea ferată şi pe drumul naţional”.
Edilii câmpulungeni au decis să convoace la discuţii reprezentanţii firmelor care au transformat municipiul în labirint de săpături şi nu mai par să termine, dar există şanse minime ca discuţiile să schimbe ceva.
În consecinţă, pentru cazuri ca fundaţia dărâmată sau deversarea „munţilor de ciocolată”, localnicii vor trebui să meargă în instanţă. Dacă vor reuşi să afle în acest hăţiş pe cine să reclame.
( 8 aug 2008, 14:10:42