Garda Financiară Suceava a descoperit, în urma unor controale efectuate la firme care comercializează materiale de construcţii, un grup de patru societăţi comerciale care derulau afaceri ilegale, constituindu-se într-un adevărat grup infracţional.
Comisarul şef al GF Suceava, Ionuţ Vartic, a explicat că firmele în cauză sunt SC NELCONSTAR SRL, SC ANVIMET SRL, SC SUMIRU SRL, toate fiind administrate de soţii Ilie şi Raluca Tipa, dar şi SC TRANZI COM SRL Suceava, administrată de o altă persoană, dar care avea acelaşi sediu social cu prima dintre cele trei societăţi enumerate anterior.
În urma verificărilor s-a constatat că în perioada septembrie – octombrie 2006, cele patru firme au comercializat cantităţi importante de materiale de construcţie, respectiv oţel-beton, sârmă, tablă şi ţeavă, operaţiunile respective nefiind înregistrate în contabilitate.
În perioada respectivă, cele patru firme au comercializat sute de tone de oţel beton, sârmă, tablă şi ţeavă, obţinând venituri totale de 29 miliarde de lei vechi.
„Toate aceste firme nu au înregistrat în contabilitate nici achiziţiile şi nici vânzările. Firmele au legătură între ele, funcţionând ca un grup infracţional”, a declarat Ionuţ Vartic. El a precizat că furnizorul de materiale al celor patru societăţi comerciale este o firmă din judeţul Cluj, însă în urma verificărilor s-a constatat că aceasta este o firmă fantomă, neavând sediu sau alte date de identificare.
În urma controlului, Garda Financiară Suceava a stabilit că prejudiciul total adus bugetului de stat de către cele patru firme este de 9,38 miliarde de lei vechi, iar pe numele administratorilor a fost întocmită plângere penală.
Evaziune la o firmă care a efectuat lucrări de mansardare
În urma verificărilor la firmele de construcţie, comisarii financiari au identificat o firmă din Suceava, SC KOMO REAL UNION SRL, care nu a înregistrat în contabilitate sumele de bani încasate pentru lucrările de mansardare a unui bloc de pe str. Oituz. Ionuţ Vartic a arătat că firma în cauză a realizat, în anul 2007, lucrări de mansardare pentru un alt beneficiar, persoană fizică, însă sumele încasate de la acesta nu se regăsesc în evidenţele societăţii. Este vorba despre o sumă de 20.000 de euro, venituri care nu au fost înregistrate şi pentru care nu s-au plătit impozite. Vartic a spus că evaziunea fiscală în cazul acestei firme este de 300 milioane de lei vechi, reprezentând impozite şi taxe neachitate bugetului de stat.
( 8 aug 2008, 12:53:43