După trei ani de impasibilitate, ieri a fost luată prima măsură împotriva celor vinovaţi de poluarea sistematică a râului Suceava. ACET a primit o amendă de 30.000 de lei din partea comisarilor Gărzii de Mediu, care le-au impus şi un termen pentru remedierea defecţiunilor şi stoparea deversării apelor uzate în apele râului Suceava.
Amenda de 30.000 de lei a fost aplicată în baza OUG 195/2005, privind protecţia mediului. Conform articolului 96, aliniat 2, punctul 33 din această Ordonanţă, SC ACET SA Suceava a fost găsită responsabilă de poluarea râului, iar sancţiunea contravenţională aplicată este minimum prevăzut de lege pentru persoanele juridice.
Articolul menţionat prevede „obligaţia persoanelor fizice şi juridice să nu deverseze în apele de suprafaţă sau subterane ape uzate, fecaloid menajere, substanţe petroliere sau periculoase, ape care conţin substanţe periculoase”.
Comisarul şef al Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, şi-a justificat măsurile târzii prin aceea că nu ştia exact ce se petrece.
„Ştiam de aceste probleme, dar nu cunoşteam că fenomenul este de o asemenea amploare şi durată”, a spus Harasim.
Prima sancţiune după trei ani de poluare
Sancţiunea aplicată celor de la ACET vine după ce „Monitorul de Suceava” a semnalat problemele existente la sistemul de subtraversare a canalizării oraşului în zona râului Suceava.
Investiţia de aproximativ 300.000 de euro, din care două treimi au reprezentat fonduri alocate de Primăria Suceava, a fost finalizată şi recepţionată în decembrie 2004. La scurt timp, au apărut probleme majore, iar din cauza colmatării conductelor de subtraversare, apele menajere din canalizarea oraşului erau evacuate într-o proporţie considerabilă, aproximativ 25%, direct în râul Suceava.
Poluarea sistematică a apelor râului Suceava s-a perpetuat astfel timp de trei ani, perioadă în care nici o instituţie a statului cu atribuţii pe linie de mediu nu a luat vreo măsură, totul rezumându-se la adrese şi hârtii care s-au dovedit fără nici o finalitate.
( 8 aug 2008, 19:08:03