Poluarea sistematică a râului Suceava de către SC ACET SA prin evacuarea apelor menajere din canalizarea oraşului era un lucru ştiut de toate autorităţile locale încă de acum trei ani. O demonstrează toată corespondenţa între diferite instituţii sucevene, hârtii care nu s-au mai concretizat şi în fapte. Aşa se face că întreaga vină pentru cei trei ani de poluare a râului Suceava se împarte între mai multe instituţii sucevene.
Lucrările de subtraversare a râului Suceava a conductelor de canalizare, atât de lăudate de directorul SC ACET SA Suceava, Ştefan Groza, cu ocazia inaugurării lor în decembrie 2007 erau proaste încă din start. Acest aspect este adus la cunoştinţa Primăriei Suceava încă din ianuarie 2005, când conducerea ACET a observat „o neetanşeitate a sistemului”. În consecinţă, se încheie un act cu firma constructoare, SC Axicon SRL Suceava, prin care aceasta se obligă să remedieze defecţiunea în termen de 60 de zile.
Acest lucru nu se petrece în perioada stabilită, astfel încât Primăria Suceava mai primeşte alte şase înştiinţări din partea ACET.
Într-un final, pe 24 martie 2006, lucrările de remediere a defecţiunilor se încheie. Este doar un fel de a spune că s-au încheiat, pentru că apele uzate continuau să se scurgă direct în albia râului Suceava fără nici un fel de oprelişti.
Cu ocazia recepţionării lucrărilor de refacere, plătite de firma Axicon pentru că lucrările erau în perioada de garanţie, se constată şi alte nereguli cu privire la sistemul de subtraversare. Ca urmare a colmatării cu pietriş a uneia dintre conducte şi a depunerilor din chesonul aflat pe malul drept al râului Suceava, capacitatea de transport al apelor uzate a fost micşorată semnificativ.
Aşa că, ACET raportează cu conştiinciozitate: „Deversările care se constată au loc discontinuu, fiind specifice perioadelor cu debite crescute, când plouă şi sistemul unitar de canalizare transportă cantităţi mari de ape”.
Măsurile cerute: „Intensificarea intervenţiilor la Primăria Suceava”
La scurt timp după finalizarea reparaţiilor de formă la lucrarea de mântuială, plătită cu 7 miliarde de lei vechi din bugetul administraţiei publice locale şi încă 100.000 de euro din partea statului danez, adresele dintre diferite instituţii ale statului continuă la fel de steril.
Pe fir intră şi Direcţia Apelor „Siret”, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava. În loc să ia măsuri de sancţionare a celor vinovaţi de deversările repetate, reprezentanţii Apelor Române se mulţumesc să ia ca măsuri „intensificarea intervenţiilor la Primăria Suceava pentru rezolvarea deversărilor”.
Şirul scrisorilor de curtoazie în locul unor măsuri ferme şi rapide nu este însă nici pe departe finalizat.
SC ACET SA Suceava transmite în ianuarie 2007 adrese şi către Garda de Mediu, dar şi către Agenţia de Protecţia Mediului, instituţii care asistă, de asemenea, pasive la poluarea apelor râului Suceava.
Primăria Suceava a alocat 570.000 de lei pentru reparaţii
În cursul anului 2007, Primăria Suceava decide să aloce o sumă importantă de bani pentru refacerea sistemului de subtraversare. Suma destinată lucrărilor era de 500.000 de lei (5 miliarde de lei vechi), numai că aceşti bani nu au mai fost viraţi, astfel încât deversările au continuat. Mai nou, Primăria a alocat alţi bani pentru a cârpi un proiect născut mort. În şedinţa din 10 iulie 2008 s-au alocat 570.000 de lei pentru reabilitarea şi retehnologizarea staţiei de epurare, o bună parte din bani fiind destinată pentru decolmatarea conductelor de subtraversare şi decolmatarea chesonului de pe malul drept al râului Suceava.
Este greu de înţeles de ce aceste lucrări trebuie plătite din nou din banul contribuabililor suceveni, mai ales că SC ACET SA este o societate comercială care în 2006 a încheiat anul cu un profit serios.
Probabil că astfel de investiţii ar fi scăzut din primele şi salariile şefilor instituţiei, oameni care sunt plătiţi cu bani grei pentru a gira incompetenţa unor lucrări făcute de dragul de a fi bifate la realizări.
( 7 aug 2008, 12:41:19
"La scurt timp dupa finalizarea reparatiilor de forma la lucrarea de mntuiala, platita cu 7 miliarde de lei vechi din bugetul administratiei publice locale si nca 100.000 de euro din partea statului danez" .....
"Suma destinata lucrarilor era de 500.000 de lei (5 miliarde de lei vechi), numai ca acesti bani nu au mai fost virati, astfel nct deversarile au continuat. Mai nou, Primaria a alocat alti bani pentru a crpi un proiect nascut mort. n sedinta din 10 iulie 2008 s-au alocat 570.000 de lei pentru reabilitarea si retehnologizarea statiei de epurare"
foarte tare .. numai la noi se poate intampla asa ceva ... vai de capul nostru ce oras am ajuns .... SUNTEM PE DRUMUL CEL BUN DAR CRED CA AM GRESIT SOSEAUA !