Şedinţa cu asociaţiile de proprietari, de ieri, de la sediul Primăriei Suceava, a fost una din cele mai furtunoase de până acum, zeci de preşedinţi şi administratori de asociaţie protestând împotriva iniţiativei viceprimarului Lucian Harşovschi, de a le face publice salariile.
“De ce vă băgaţi unde nu vă e treaba? De ce trebuie ca salariile noastre să fie făcute publice. Să ne sară nouă oamenii în cap? De ce nu faceţi publice mai bine salariile voastre, că sunteţi plătiţi din banii noştri!”, au sărit unii şefi şi administratori de asociaţie, pe tânărul viceprimar sucevean, criticând aspru şi pe cei care au scris în presă despre acest subiect, care le-ar fi făcut lor mult rău.
Salariile conducerii asociaţiei, afişate pe listele de plată la întreţinere
Cu puţin timp în urmă, Lucian Harşovschi a declarat că intenţionează să oblige toate asociaţiile de proprietari să facă publice sumele cu care sunt plătiţi administratorii, preşedinţii de asociaţie, casierii, cenzorii şi femeile de serviciu, lucru care i-a nemulţumit profund pe mulţi dintre reprezentanţii asociaţiilor de locatari.
Rezistând cu brio valurilor de nemulţumire ale celor din asociaţii, Lucian Harşovschi le-a explicat acestora că este normal ca salariile lor să fie cunoscute de cei care le plătesc acei bani, mai ales că obligaţia lor era să le facă publice în cadrul şedinţelor adunării generale.
“Am verificat procesele verbale de la toate adunările generale ale asociaţiilor şi numai la jumătate dintre ele, salariile preşedinţilor şi administratorilor au fost stabilite în mod public. Restul şi-au pus ce salarii au vrut ei, fără a anunţa pe nimeni. Treaba lor, ce salarii şi-au pus, dar să apară şi pe listele de plată, ca oamenii să le cunoască”, a declarat Harşovschi.
Nemulţumirea asociaţiilor, justificată parţial de reacţiile adverse ale populaţiei
Acest lucru i-a mai potolit pe reprezentanţii asociaţiilor de locatari, care au început să zică că nemulţumirea lor vine din faptul că oamenii de a căror administrare se ocupă au sărit pe ei, acuzându-i de hoţie, pentru că şi-ar fi stabilit salarii de zeci de milioane de lei vechi.
“Eu unul am indemnizaţie de 700 de lei. Am zis mereu, să vină altul în locul meu, dacă crede că se descurcă mai bine. Când le-am zis care e răsplata, nici nu au vrut să audă”, a zis Aurel Nichiforeanu, preşedintele asociaţiei 25.
“Să vină alţii în locul nostru să vedem dacă rezistă măcar o lună”, au spus administratorii şi preşedinţii de asociaţie, care s-au plâns că dacă ar fi ca salariile lor să fie stabilite de cei care vin la şedinţe, adică nemulţumiţii şi reclamagiii, nu ar ar avea salarii nici de 500 de lei.
“Cine ar sta pe asemenea sume, să aibă responsabilităţile pe care le avem noi? Nu ştie nimeni câtă bătaie de cap avem şi cât de greu este să te descurci cu atâtea sute sau mii de oameni”, au spus administratorii şi preşedinţii de asociaţie.
“Sunt unii care ne-ar lua la bătaie dacă am trece pe listele de plată că avem salarii de 1500 – 2000 de lei. Nici noi nu putem lucra pe nimic, avem făcute studii şi avem multă treabă. Problema e că cei care ne sar nouă în cap sunt tot rău-platnicii, nu cei care îşi plătesc mereu întreţinerea”, a spus un alt administrator, îngrijorat de faptul că iniţiativa lui Harşovschi va fi curând pusă în aplicare.
Pe de altă parte, mulţi dintre cei aflaţi în sală au întrebat care sunt colegii lor care au salarii de 4000 – 5000 de lei, aşa cum se vehiculează despre conducerea unor asociaţii de proprietari, dar nimeni nu le-a răspuns la întrebare.
( 6 aug 2008, 11:24:14