Zilnic, comisarii Gărzii de Mediu Suceava sunt asaltaţi de tot felul de reclamaţii mărunte, pe care dacă ar sta să le rezolve pe toate, nu ar mai avea timp deloc să se ocupe de marii poluatori din judeţ, de accidentele ce afectează mediul sau de controalele tematice care se fac periodic.
Şeful Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim a atras atenţia asupra faptului că foarte mulţi cetăţeni din zona rurală şi-au făcut un obicei din a reclama tot felul de divergenţe pe care le au cu vecinii lor, ca probleme grave de mediu, încât comisarii de mediu nici nu mai au când ajunge să verifice probleme mult mai importante din judeţ.
“Din ce în ce mai mult avem parte de sesizări din partea cetăţenilor care trăiesc în mediul rural, care îi reclamă pe vecinii lor. Potrivit legislaţiei de mediu în vigoare, fiecare Primărie este obligată să aibă propriul compartiment de protecţie a mediului, care să ia măsurile necesare în rândul cetăţenilor”, a declarat Constantin Harasim.
Supărată pe WC-ul vecinului
Că lucrurile nu sunt întocmai aşa o demonstrează faptul că în fiecare zi apar la Garda de Mediu unul –doi reclamanţi, uneori şi mai mulţi, ale căror “grave probleme de mediu” stârnesc râsul adeseori.
De exemplu, chiar zilele trecute, comisarii de mediu au fost chemaţi de o femeie din zona de munte să vadă cum vecinul şi-a făcut un WC în curte, fără a respecta normele de mediu.
Spre surprinderea comisarului de mediu care s-a ocupat de caz, nu numai că vecinul reclamat avea WC-ul construit cu bazin de beton, cum impun noile norme, ci era făcut şi cu acte în regulă (autorizare din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului).
Pe de altă parte, vecinul care îl reclamase era cel care se afla cel mai tare în culpă, având un WC vechi, din care dejecţiile se scurg spre casa celuilalt.
Găinile, prea stresante pentru unii vecini
În alte cazuri, Garda de Mediu a fost sesizată că găinile vecinului poluează fonic pe cei din jur, cu cotcodăcitul lor, că mirosul animalelor din gospodăria unuia îi deranjează pe alţii, că vecinul depozitează balega animalelor în spatele casei sau că vitele acestuia au păscut pe terenul altuia, distrugând recoltele.
Chiar dacă printre reclamaţii sunt şi unele care au un miez de adevăr, în sensul că un vecin şi-a pus WC-ul prea aproape de geamurile celuilalt, sau că depozitează dejecţiile animale prea aproape de fântâna unui vecin, tot nu se justifică intervenţia Gărzii de Mediu, dacă nu au fost sesizate mai întâi autorităţile locale.
„Aceşti cetăţeni care au probleme legate de depozitarea dejecţiilor, de animalele din curtea vecinului, de zgomotul din curtea vecinului, să se adreseze în primul rând primăriilor locale, iar dacă răspunsul primit de acolo nu îi mulţumeşte, să se adreseze Gărzii de Mediu.
Cu personalul şi cu capacitatea de muncă de acum, în condiţiile în care vin minim 30 de sesizări pe lună, nu ne mai putem ocupa de problemele de mediu cu adevărat importante”, a adăugat şeful Gărzii de Mediu Suceava.
În prezent, judeţul Suceava este deservit de 12 comisari de mediu, care trebuie să se ocupe de toate problemele care apar, de reclamaţiile cetăţenilor, dar şi de controalele impuse de la Comisariatul Gărzii Naţionale de Mediu.
( 5 aug 2008, 12:11:03