Potopul care s-a abătut asupra judeţului, băgând zeci de localităţi sub ape, a afectat serios activitatea Centrului de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava care, în iulie, a contabilizat un număr restrâns de donatori.
Din acest punct de vedere, unitatea continuă să resimtă efectele inundaţiilor, întrucât o parte din populaţia provenind din localităţile inundate a avut de suferit în ceea ce priveşte sănătatea şi ca atare are restricţii la donare.
Potrivit directorului CJTS Suceava, dr. Maria Pilat, nu toate persoanele din zonele calamitate care doresc să dea sânge pentru a ajuta pe cineva apropiat pot fi primite la donare.
Medicul a explicat că cei care au fost vaccinaţi împotriva bolilor cu risc, precum hepatita de tip A sau tetanosul, au interdicţie pentru un asemenea gest o anumită perioadă, respectiv 3 săptămâni în cazul primilor şi trei zile în cazul celorlalţi.
De asemenea, persoanele care au anumite tulburări digestive, eventual din cauza apei de proastă calitate, nu pot fi acceptate la donare, până când simptomele care denotă un proces infecţios nu dispar.
Persoanele vaccinate recent împotriva bolilor cu risc, refuzate la donare
„Pe noi ne interesează securitatea produsului, respectiv a sângelui. Este foarte important ca oamenii să fie sinceri şi să ne spună dacă au fost vaccinaţi în ultima perioadă sau dacă nu se simt bine. Consumul de apă de proastă calitate poate să dea episoade diareice, care unor donatori li se pare un lucru minor şi în consecinţă nu-l declară. Ulterior, la analize, pot să apară probleme şi atunci este păcat de pungile şi reactivii folosiţi. În plus, persoanele care au beneficiat de transfuzii cu sânge provenind de la astfel de persoane pot face anumite reacţii, precum frisoane, febră”, a arătat Maria Pilat.
Ploile torenţiale care au făcut prăpăd în zeci de localităţi au dat peste cap activitatea CJTS, în condiţiile în care o mare parte dintre donatorii fidelizaţi provin din zonele rurale.
În iulie, numărul celor care au trecut pragul unităţii pentru a da sânge a fost de 482, cifră considerată nesatisfăcătoare, iar august se anunţă, de asemenea, o lună proastă.
Maria Pilat şi-a exprimat speranţa că cererile de sânge nu vor fi foarte mari, astfel încât stocurile existente să permită măcar asigurarea urgenţelor. La această oră, Centrul de Transfuzie Sangvină se confruntă cu un deficit la grupele B şi AB.