Familiile din judeţ rămase fără locuinţe în urma ultimelor inundaţii ar putea locui, până la refacerea locuinţelor, în containere speciale, cu utilităţi şi spaţii speciale pentru dormit.
Anunţul a fost făcut de prefectul judeţului, Alexandru Băişanu, care a precizat că aceste containere vor fi aduse doar la solicitarea familiilor sinistrate, în situaţia în care acestea nu au alt loc unde să se adăpostească.
„Există această posibilitate să aducem containere de locuit pentru familiile care nu mai pot sta în case, fie din cauză că au fost distruse, fie pentru că au fost avariate aproape în totalitate. Dar asta doar dacă aceste familii nu au rude unde să stea şi dacă solicită în mod expres astfel de containere”, a declarat Băişanu.
Pe de altă parte, el a precizat că, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu primarii din localităţile inundate, s-a stabilit ca în Suceava, Câmpulung Moldovenesc şi Rădăuţi să fie amenajate trei depozite în care să fie aduse toate ajutoarele pentru zonele calamitate, urmând ca acestea să fie distribuite în funcţie de necesităţi.
De asemenea, începând de mâine, va fi constituit un comandament special pentru distribuţia ajutoarelor şi a sponsorizărilor primite pentru sinistraţi, din care vor face parte atât reprezentanţi ai Prefecturii, cât şi ai unor organizaţii non-guvernamentale din judeţ.
Primarii trebuie să dispună închiderea de urgenţă a barurilor
Prefectul judeţului a solicitat primarilor să ia imediat măsuri, în condiţiile legii, pentru închiderea barurilor, magazinelor şi restaurantelor în care se consumă sau se vând băuturi alcoolice.
Alexandru Băişanu a precizat că în multe comune afectate de inundaţii, există localnici care „stau la băut”, în timp ce consătenii lor muncesc singuri la înlăturarea nămolului din gospodării.
„Am văzut, în unele localităţi, copii de 5 – 7 ani care munceau alături de părinţi la scosul pământului din case, şi la câţiva paşi, în crâşmă bărbaţi în toată firea stăteau la băut”, a spus Băişanu.
Măsuri după inundaţii
Alexandru Băişanu a precizat că în perioada următoare vor fi efectuate verificări la balastierele din judeţ pentru a se constata dacă activitatea acestora au influenţat, în vreun fel sau altul, distrugerea podurilor de pe râuri.
De asemenea, el a spus că a solicitat instituţiilor abilitate să refacă hărţile hidrografice în judeţul Suceava, ţinându-se cont de noile debite înregistrate în ultima perioadă.
Atât Băişanu, cât şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Septimiu Buzaşu, care evaluează pagubele din judeţul Suceava, au declarat că atribuirea lucrărilor pentru refacerea efectelor inundaţiilor către firmele de construcţie se va face direct.
Cei doi au afirmat că toate firmele de construcţie din judeţ vor avea astfel de lucrări, iar dacă va fi nevoie se va apela şi la firme din judeţele învecinate.