Chiar dacă pare incredibil şi absurd, apa de ploaie care a nenorocit aşezări întregi va trebui fie plătită de către toţi cei care au contracte cu furnizori de servicii de apă şi canalizare.
Situaţia va fi dramatică în zilele următoare, când vor apărea facturile pentru luna iulie, din cauza modului de calcul al acestui tarif. Singurele care mai pot atenua drama financiară ce va urma dezastrului apelor sunt consiliile locale, dacă se mişcă repede şi schimbă regulamentele prin care se calculează sumele, în limitele permise de lege.
În definiţiile teoretice, apa meteorică este cea care provine din precipitaţiile atmosferice şi pe care firmele sau regiile ce asigură servicii de apă-canal trebuie să le colecteze, transporte şi epureze. Deşi se susţine încă faptul că nu se plăteşte apa de ploaie, ci un serviciu de canalizare ca oricare altul, modul de calcul, reglementat la nivel naţional, ţine cont exact de ploaia căzută.
În consecinţă, chiar dacă ploaia a fost abundentă, canalizarea nu a făcut faţă şi apa s-a revărsat, tot trebuie plătită.
Apa meteorică, între 3000 şi 6000 de lei
Precizări uluitoare în acest sens a făcut joi seară, în faţa Consiliului Local al municipiului Câmpulung Moldovenesc, directorul comercial al SC ACET SA Suceava, Bogdan Cristache.
El a explicat că iniţial coeficienţii specifici implicaţi în formula de calcul se stabileau în funcţie de o medie a precipitaţiilor pe 100 de ani. La protestele unor localităţi din sud, unde era mai tot timpul secetă şi plata apei de ploaie era o aberaţie, s-a modificat procedura. Acum coeficientul cu pricina se calculează în funcţie de cantitatea de apă meteorică indicată de ANMH pentru localitatea în cauză.
„Din această cauză, acolo unde a plouat foarte mult, facturile pentru luna iulie vor ajunge la agenţii economici cu sume cumplite. Vor plăti ca şi până acum apa potabilă de 100 sau 200 de lei, dar apa meteorică va ajunge la 3000-6000 de lei”, a precizat Cristache.
Pentru a diminua pe cât posibil sumele exorbitante ce ar urma să fie facturate astfel, ACET a purtat discuţii cu autorităţile din localităţi unde este operator de apă-canal şi a acceptat schimbarea de către Consiliile Locale a modului de calcul actual cu cel anterior.
Astfel de modificări au fost făcute deja la Fălticeni şi Gura Humorului şi urmează să fie operate în zilele următoare şi la Câmpulung Moldovenesc.
( 4 aug 2008, 11:46:27