Inundaţiile care au făcut ravagii în tot judeţul au afectat nu doar aşezările umane, ci pădurile şi infrastructura de exploatare a acestora.
Silvicultorii suceveni consideră că ploile şi inundaţiile din luna iulie au produs cele mai mari pagube de până acum, în zonele pe care le administrează, valoarea estimativă a pierderilor produse fiind de peste 60 de milioane de lei (600 de miliarde lei vechi).
Astfel, conform directorului tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, cele mai mari pagube s-au înregistrat la nivelul infrastructurii de exploatare şi întreţinere a pădurilor, drumurile forestiere fiind distruse pe o lungime de 451 de kilometri.
În total, au fost afectate de ploi şi inundaţii 317 drumuri forestiere, valoarea pagubelor fiind estimată la 43,8 milioane de lei (438 de miliarde lei vechi).
Activitatea Direcţiei Silvice Suceava este de asemenea afectată de distrugerea a 643 de poduri şi podeţe, valoarea pagubelor fiind estimată la 12,7 milioane de lei (127 miliarde lei vechi).
Acestora li se adaugă alte amenajări distruse de inundaţii, precum baraje şi praguri, pagubele fiind evaluate la 150.000 lei.
Păstrăvăria Brodina, distrusă total de ape
Inundaţiile au afectat şi 126 de clădiri administrative ale Direcţiei Silvice Suceava, pagubele produse fiind estimate la 1,3 milioane de lei (13 miliarde de lei vechi).
Cantităţile masive de apă au afectat şi pepinierele şi solariile unde sunt crescuţi viitorii arbori , acestea fiind distruse pe o porţiune de 1,16 hectare, valoarea pagubelor fiind de 220.000 de lei.
O situaţie specială este şi la Păstrăvăria Brodina, unde apele au distrus toate bazinele piscicole şi au luat cu ele toate exemplarele de păstrăv, pagubele fiind estimate la un milion de lei (10 miliarde de lei vechi).
Zeci de mii de metri cubi de lemn, luaţi de ape
Ploile puternice, care au scos apele din matcă, au afectat şi plantaţiile şi fondurile de regenerare forestieră, pe o suprafaţă de 82 de hectare, valoarea pagubelor fiind de 150.000 de lei.
Nu în ultimul rând, apele au distrus pădurea de pe o suprafaţă de 143 de hectare. De asemenea, au fost găsite rupturi şi doborâturi de lemne, de aproximativ 9500 de metri cubi, în valoare de 76.000 de lei.
Conform primelor estimări, volumul de masă lemnoasă luat de viituri a fost de 13.600 de metri cubi, valoarea pagubelor fiind estimate la 1,224 milioane de lei.
Directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava a precizat că cele mai afectate ocoale silvice au fost cele de la Moldoviţa, Frasin, Stulpicani, Putna, Falcău, Brodina şi Pojorâta.
( 2 aug 2008, 11:14:56