Touch-screen-urile şi tehnologia modernă le-a dat mari bătăi de cap sucevenilor care au avut de susţinut examenul pentru obţinerea permisului de conducere. Procentul celor care au trecut de proba teoretică de ieri a fost extrem de redus, de numai 20%, dar reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava cred că după ce candidaţii se vor obişnui cu noul sistem va creşte şi promovabilitatea.
Începând de ieri, Suceava a devenit primul judeţ din Moldova unde examinarea pentru obţinerea permisului de conducere se face electronic. Din cei 220 de candidaţi programaţi ieri, în faţa touch-screen-urilor au ajuns numai 169 de persoane.
„Primii care au intrat au fost doar tineri, cei mai în vârstă s-au lăsat mai greu convinşi, dar până la urmă nu au de ales, vechiul sistem de examinare cu pixul şi chestionare fiind deja istorie”, a declarat comisarul Florin Chiaptanaru, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava.
La finalul probei susţinute în faţa calculatorului, numărul candidaţilor respinşi a fost extrem de mare. 132 de persoane din cele prezente, adică 80%, au picat testul.
„Întrebările sunt mai uşoare decât în chestionarele vechi, aşa că principalul motiv pentru acest procent scăzut de promovabilitate este pregătirea slabă a candidaţilor. Mulţi dintre ei ne-au întrebat de ce au avut de răspuns şi la o întrebare de mecanică, ceea ce denotă că nu au citit legea care prevede şi astfel de răspunsuri”, a spus comisarul Chiaptanaru.
Până la introducerea acestui nou sistem de examinare, în judeţul Suceava rata de promovabilitate era, în medie, de 36%.
Perioada de examinare, scurtată
Şefii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava spun că timpul de examinare a scăzut considerabil, în medie cu două ore pentru fiecare zi.
Examinarea se face pe un număr de 14 touch-screen-uri, iar pentru cei care doresc să obţină categoria B a permisului de conducere timpul alocat este de 30 de minute.
Candidaţii bifează şi trimit răspunsurile pe care le cred corecte, iar dacă acumulează cinci greşeli, din totalul de 26 de întrebări, sunt eliminaţi automat, chiar dacă timpul de examinare nu a expirat.
„Această modalitate de examinare elimină orice suspiciune cu privire la colaborarea dintre candidat şi examinator. Totul este transparent, iar cetăţenii pot vedea de la cap la coadă cum se derulează examenul”, a opinat comisarul Florin Chiaptanaru.
Coadă la programări şi preluare imagini
Dacă examinarea propriu-zisă a fost scurtată ca durată, situaţia este total opusă la programări şi preluarea imaginilor candidaţilor. Zilnic, sute de persoane din toate colţurile judeţului se înghesuie la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava. Din cauza spaţiului neadecvat, oamenii sunt obligaţi să stea la cozi parcă interminabile, iar despre o sală de aşteptare nici nu poate fi vorba.
Sala de examinare, afectată de inundaţii
Spaţiul şi aşa prea mic şi totul impropriu unui serviciu care se adresează unui număr atât de mare de persoane a mai primit o lovitură. Sala de examinare, unde sunt montate touch-screen-urile, a fost afectată de inundaţiile din ultimele zile, astfel încât un colţ de perete, pe o suprafaţă de mai mulţi metri pătraţi, trebuie refăcut.
„Vom aştepta să se usuce şi apoi vom repara locul unde s-a infiltrat apa. Norocul nostru e că apa nu a afectat tavanul, care ar fi putut să cadă peste aparatură”, a conchis comisarul Florin Chiaptanaru.
( 2 aug 2008, 12:17:56