Concurenţa mare, numărul redus de catedre titularizabile şi numărul insuficient de opţiuni pe fişele de înscriere la repartizarea computerizată a profesorilor la catedră au făcut ca dascăli cu note mai mari de 9 la titularizare să rămână fără loc de muncă.
În această situaţie se află un candidat la titularizare care a promovat examenul cu nota 9,40, dar care, din cauză că a optat pentru o catedră pe care o alesese şi un alt concurent, cu o notă mai mare, nu a fost repartizat şi a rămas fără un post de educator titular în anul şcolar viitor.
Cu aceeaşi problemă s-a confruntat şi un învăţător din judeţul Suceava, care a obţinut nota 9,20 la examenul de titularizare, dar care nu a obţinut postul râvnit şi a rămas fără catedră în urma repartizării computerizate de pe 30 iulie.
Catedre pentru 212 dascăli titulari
Din cei 402 profesori care au participat la repartizarea computerizată pentru ocuparea catedrelor titularizabile din şcolile sucevene, numai jumătate a obţinut posturi începând cu această toamnă.
212 dintre promovaţii de la examenul de titularizare au obţinut un loc de muncă, iar 190 de dascăli nu au fost repartizaţi. 114 dintre profesorii repartizaţi au obţinut catedre în mediul urban, iar 98 de cadre didactice au fost repartizate să predea în şcolile de la ţară.
Cea mai mare „bătălie” s-a dat pentru ocuparea catedrelor de învăţători, educatori şi de profesori de limba şi literatura română. 98 de dascăli de limba şi literatura română au participat la repartizarea pe cele 26 de posturi. Ultimul candidat repartizat a avut nota 8,05 la examenul de titularizare.
27 de posturi de educator au fost solicitate de 67 de candidaţi promovaţi la titularizare, iar ultimul care a obţinut o catedră a avut nota 8,90.
Şi la învăţători cerinţa a fost foarte mare, 127 de dascăli solicitând cele 32 de posturi disponibile. Ultimul învăţător care a obţinut catedră a avut nota 8,80 la examenul de titularizare.
Inspectoratul Şcolar Suceava a scos la concurs un număr de 368 de posturi titularizabile, însă nu toate au fost ocupate în urma repartizării.
Peste 800 de suplinitori vor preda din toamnă
56 de catedre au rămas deocamdată fără dascăli titulari deoarece fie nu au fost profesori care să opteze pentru ocuparea lor, fie candidaţii care au susţinut titularizarea pentru acele discipline nu au luat notă de trecere la examen. 33 dintre aceste posturi sunt în şcolile din mediul rural şi 23 în unităţile de învăţământ urbane.
Posturile care nu au fost ocupate în urma examenului de titularizare vor deveni netitularizabile şi intra în următoarele etape ale mişcării personalului didactic, urmând a fi ocupate de profesori suplinitori sau de către cei care solicită detaşare.
Dascălii care au obţinut, la examenul naţional de titularizare din acest an, note între 5 şi 7 vor putea participa la şedinţa publică de pe 23 august, unde vor fi repartizaţi la catedră cu statut de suplinitor calificat. Suplinirea se acordă pe o perioadă de un an.
Practic, din toamnă, elevii suceveni vor avea mai mulţi dascăli suplinitori decât titulari pe post.
836 de catedre pentru profesori suplinitori vor fi repartizate cadrelor didactice până la începutul noului an şcolar. Prioritate în obţinerea lor au dascălii cu note între 5 şi 7 la titularizare, dar în cazul în care posturile nu vor fi ocupate de această categorie de cadre didactice, acestea vor fi date, prin concurs, şi candidaţilor care nu au reuşit să ia minim nota 5 la titularizare. În ultimă instanţă, posturile rămase libere vor fi acordate suplinitorilor necalificaţi.
( 1 aug 2008, 11:26:23