Pericolul de obturare a albiei râului Suceava în zona localităţii Brodina a fost amânat pentru moment. Muntele care aluneca şi ameninţa să formeze un baraj natural în faţa apelor Sucevei şi-a încetinit substanţial alunecarea.
Ajutorul a venit tot din partea naturii, dar fără intervenţia oamenilor alunecările se pot reactiva în orice moment.
O pungă de apă, formată pe munte ca urmare a blocării cursului unui pârâiaş, a reuşit să creeze o breşă, diminuând astfel presiunea exercitată asupra versantului.
O a doua pungă de apă era creată de un alt pârâiaş, ceea ce i-a determinat pe specialiştii prezenţi la faţa locului să caute o soluţie de rezolvare a problemei. Cu ajutorul unor utilaje aparţinând unei firme de construcţii, ieri s-au efectuat săpături în partea inferioară a muntelui pentru a permite astfel scurgerea apei şi a elimina total presiunea creată în zona superioară.
„Deocamdată, situaţia pare stabilă. Pentru a nu avea surprize, versantul este monitorizat permanent, zi şi noapte, pentru ca în cazul în care alunecările blochează total albia râului Suceava să putem evacua oamenii aflaţi în pericol în cel mai scurt timp. După ce alunecările se vor opri, trebuie realizate lucrări ample de consolidare, în caz contrar existând riscul ca muntele să vină din nou spre albia râului Suceava”, a spus colonelul Ion Burlui, adjunctul şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.
Din cauza alunecărilor de teren de la Brodina, două familii au fost evacuate, iar o clădire dezafectată aparţinând primăriei din localitate s-a surpat. Ca urmare a acestor alunecări, albia râului Suceava s-a micşorat, iar apa curge acum printr-o deschizătură de circa 7 metri.
(31 iul 2008, 16:50:32