Scandalul declanşat la nivel naţional de distribuitorii de medicamente, care au sistat livrările către farmacii, în urma unor neînţelegeri cu Ministerul Sănătăţii, legate de preţ, lasă în continuare bolnavii fără tratament. Şi asta, în ciuda declaraţiilor făcute de autorităţi cum că, în urma negocierilor, criza a fost dezamorsată.
Cu toate asigurările date de responsabilii din Sănătate, la Suceava, o parte dintre pacienţii cu boli costisitoare precum cancerul întâmpină încă dificultăţi în găsirea terapiei salvatoare.
Este şi cazul lui Paul D., în vârstă de 71 ani, depistat cu cancer de colon anul trecut, care a rămas fără tratament. Lipsa din farmacii a medicamentului Xeloda l-a împiedicat pe septuagenar să-şi respecte schema de tratament indicată de medicul oncolog.
11 zile de maraton prin farmacii, în căutarea medicaţiei
„Există undeva o dezinformare a opiniei publice. Am citit în presă că, în urma discuţiilor cu Ministerul Sănătăţii, distribuitorii vor relua livrările, dar farmaciile tot nu au medicamente. În fiecare lună, soţul meu trebuie să facă un tratament prescris de medicul oncolog, cu Xeloda, însă a fost nevoit să-l întrerupă. De 11 zile căutăm în farmacii acest produs, am sunat inclusiv la depozit, la Relad, dar fără succes. Lunea trecută, cei de la farmacia din Policlinică, de unde îşi ia în mod obişnuit medicaţia, i-au dat opt pastile din cele 56 de care are nevoie, dar care ajung numai pentru două zile. Nu le-a putut lua fiindcă trebuie să aibă continuitate în terapie. Din cauza asta a pierdut şi o perfuzie de trei ore, la spital, care ar fi trebuit continuată acasă, cu Xeloda. Se gândeşte oare cineva ce înseamnă pentru un bolnav de cancer să întrerupă tratamentul, să-i scape celulele de sub control?”, se întreabă soţia lui Paul D..
Ieri, după ce presa s-a interesat de acest caz, autorităţile sanitare sucevene au anunţat că familia septuagenarului se poate prezenta la farmacia din Policlinică pentru a-şi ridica medicaţia.
(29 iul 2008, 11:57:44