Cinci familii din comuna Moldoviţa au rămas fără locuinţe, inundaţiile de la sfârşitul săptămânii trecute distrugându-le în totalitate casele. În doar o jumătate de oră, viitura de pe râul Moldoviţa a adus dezastrul în casele a peste 200 de familii din această comună, care s-au trezit că au rămas fără agoniseala dintr-o viaţă. Oamenii din Moldoviţa povestesc că asemenea inundaţii nu au mai lovit comuna de aproape 60 de ani şi că pagubele înregistrate nu au fost niciodată atât de mari. „Suntem nenorociţi. Nu mai ştim ce să facem. Dintr-o dată ne-am trezit cu puhoiul în casă şi de abia am avut timp să ne salvăm”, ne povesteşte Liliana Butnatriu, care, deşi are casa în picioare, nu mai poate folosi nimic din lucrurile pe care le avea în locuinţă. Dezastrul prin care au trecut locuitorii acestei comune se poate vedea şi la două zile de la inundaţii, sute de case fiind încă pline de nămolul adus de apele pârâului Moldoviţa. „În mod normal apa pârâului nu este mare. Dar sâmbătă a venit ca un perete de apă şi nu am mai putut să facem nimic. Am scos ce s-a putut din casă, însă apa a fost prea mare ca să putem salva ceva. Acum apa a scăzut, dar nămolul şi bucăţi de lemn şi de scânduri au rămas în continuare în casă şi în curte. Nu mai ştim ce să facem şi când o să putem să ne mutăm înapoi în casă”, spune femeia având ochii în lacrimi.
Situaţia Lilianei Butnariu nu este una izolată, zeci de case aflate în apropierea locuinţei acesteia fiind înconjurate de nămol, cu gardurile distruse şi cu gospodăriile pline de butuci de lemn aduşi de viitură. „Am ajuns până la 58 de ani şi nu am văzut aşa ceva. Apa ne-a acoperit de tot. Ne-a luat tot. Nu am mai rămas cu nimic. Totul s-a întâmplat foarte repede şi am avut noroc să scăpăm cu viaţă. Sperăm că o să avem înţelegere şi că o să primit ajutoare”, spune Ilie Florescu, care locuieşte în zona Raşca a comunei Moldoviţa, unde viitura a produs cele mai mari pagube.
Jocuri ale copilăriei în faţa casei distruse
La marginea comunei, o fetiţă se joacă cu alţii copii, în faţa a ceea ce a mai rămas din casa în care a locuit. Are patru ani, iar casa în care locuia cu părinţii săi a fost distrusă aproape în totalitate de apele crescute ale unui pârâiaş care trece prin apropiere. În timp ce se joacă, părinţii încearcă să găsească ce ar mai putea folosi din lucrurile pe care le aveau.
Printre lucrurile scoase din casă se pot vedea şi păpuşile, şi ursuleţii din pluş cu care fetiţa se juca cu câteva zile în urmă, acum pline de nămol. Tatăl copilului, Mihai Dzaiţ, în vârstă de 30 de ani, povesteşte că viitura a durat puţin mai mult de jumătate de oră, suficient însă pentru a le distruge casa şi a-i lăsa fără nimic. „Eram în casă când a venit apa. Fetiţa se juca în casă, iar mama ei îi făcea clătite. Am reuşit să-mi scot repede copilul şi, când m-am întors să îmi ajut soţia, am văzut că era prinsă cu piciorul de un copac adus de viitură. Cu greu am reuşit să ne salvăm. Măcar am reuşit să ne salvăm copilul”, povesteşte bărbatul. Necazul acestuia este cu atât mai mare, cu cât nu mai poate să-şi construiască o altă casă în acelaşi loc. Şi asta pentru că pământul pe care era construită casa a fost luat în totalitate de apă. „Nu mai avem nimic. Viitura a rupt pământul şi nu mai avem nici unde să ne facem o altă casă. Ne-a luat grajdul, fânarul, iar grădina a dispărut aproape în totalitate. A mai rămas o bucăţică de pământ din tot ceea ce aveam”. Singura dorinţă a bărbatului este să primească ajutoare pentru a putea să-şi ridice o nouă locuinţă. „Poate ne ajută Guvernul, că noi nu mai avem nimic”, a spus bărbatul în timp ce încerca, alături de soţie, să mai salveze ceva din ruinele casei.
(29 iul 2008, 12:15:03