53 de localităţi inundate se află în atenţia Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, care a luat o serie de măsuri pentru protejarea persoanelor cu risc de îmbolnăvire. Printre acţiunile întreprinse se numără trimiterea cu elicopterul, la solicitarea Consiliului Judeţean, a unui medic de familie care să acorde asistenţă sanitară sinistraţilor din Ulma, localitate izolată de ape, şi refacerea stocurilor de vaccinuri împotriva hepatitei A şi a tetanosului, cu care să se imunizeze populaţia din zonele calamitate.
Numărul dozelor de vaccin a fost suplimentat
Ieri, directorul executiv al ASP, dr. Odette Nicolae, a arătat că pentru suplimentarea numărului de doze de vaccin s-a apelat la factorii de decizie din Bucureşti şi la colegii din alte judeţe, care au răspuns cu promptitudine. Medicul a subliniat că 3.500 de copii şi 7.000 de adulţi au fost catagrafiaţi în vederea vaccinării, iar instituţia pe care o conduce dispune deocamdată de dozele necesare. Medicul a precizat că şi stocul de substanţe dezinfectante clorigene, care este pe cale de a se epuiza, urmează a fi refăcut, adăugând că este aşteptată şi o livrare de materiale sanitare printre care vată şi tifon, din rezerva specială a Ministerului Sănătăţii.
Controale la groapa de gunoi, în bazar şi pieţele inundate
„Avem în teren nouă echipe de intervenţie, care cuprind specialişti atât din cadrul departamentului de supraveghere a stării de sănătate cât şi din cadrul serviciului de inspecţie sanitară de stat. Se urmăreşte calitatea apei potabile, în special din municipiul Fălticeni, unde s-a introdus restricţie ca urmare a închiderii uzinei Baia III. Va fi monitorizată şi calitatea apei din fântâni, dar după ce acestea vor fi dezinfectate. Până acum, au fost recoltate 600 de probe, care vor fi investigate din punct de vedere chimic şi microbiologic. Totodată, s-au desfăşurat o serie de acţiuni de control în locurile unde au fost semnalate posibile riscuri de îmbolnăvire, respectiv la obiective turistice, Bazarul municipiului Suceava, groapa de gunoi, pieţele agro-alimentare inundate”, a completat dr. Nicolae, recomandând populaţiei ca până la dezinfecţia totală a fântânilor inundate să consume numai apă îmbuteliată.