Lipsa căilor de acces a împiedicat trei persoane din zonele afectate de inundaţii să-şi facă dializa la timp. Doi dintre bolnavi au întârziat cu două zile terapia salvatoare, iar al treilea cu câteva ore, din cauza drumurilor acoperite de ape.
Doctorul Mihai Ardeleanu, şeful Centrului de Dializă Suceava, a arătat că, în weekend, potopul care s-a abătut asupra judeţului a dat peste cap programul de dializă a trei bărbaţi cu insuficienţă renală, care sunt menţinuţi în viaţă cu ajutorul acestei terapii.
Potrivit medicului, doi dintre pacienţi, din zona Frătăuţi, urmau să se prezinte la spital sâmbătă, dar au ajuns de-abia luni, în timp ce un al treilea, din Rădăuţi, programat pentru duminică, a venit cu o întârziere de patru ore.
Rute ocolitoare, pentru transportul bolnavilor
„Oamenii au reuşit să ajungă, pe căi ocolitoare, până în zonele de unde au fost preluaţi de maşinile firmei ce le asigură periodic transportul până la Suceava. Bolnavii au venit pe unde au putut, pe cont propriu, până la maşinile care îi aşteptau. Eu am sunat şi la ISU, iar cei de acolo erau pregătiţi să se ocupe de deplasarea pacienţilor dializaţi, însă nu a fost nevoie”, a precizat dr. Ardeleanu, adăugând că amânarea şedinţelor de dializă nu i-a afectat foarte mult pe cei trei pacienţi cu insuficienţă renală: „Bolnavii sunt instruiţi, ştiu ce să facă în astfel de situaţii”.
În weekend, nici Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi substaţiile din teritoriu nu s-a confruntat cu situaţii de criză. Potrivit directorului unităţii, dr. Daniel Martiniuc, nu au fost înregistrate solicitări din partea populaţiei din localităţile calamitate, la care să nu se poată răspunde din cauza drumurilor impracticabile.
„Tot timpul am ţinut legătura cu cei din staţii, dar nu prea au fost solicitări. Unde a fost nevoie s-au deplasat fără probleme, pe rute ocolitoare. La atâta nenorocire tot ce le mai lipsea oamenilor era să se îmbolnăvească”, a spus dr. Martiniuc.