Încă de la primele apeluri primite prin 112, care anunţau potopul ce avea să se abată asupra Sucevei, sute de pompieri şi jandarmi au fost trimişi să intervină în localităţile afectate de inundaţii.
Pentru cei aproximativ 700 de pompieri şi jandarmi implicaţi, misiunile pe care le-au primit erau extrem de importante şi de dificile şi aveau un singur numitor comun: să salveze vieţile şi bunurile a zeci de mii de oameni.
Au plecat în misiuni de salvare de persoane, animale şi bunuri gospodăreşti, de evacuare a apei şi a aluviunilor din gospodării, decolmatări de fântâni, podeţe şi canale, modificări cursuri de albie, deblocări de drumuri, transport şi distribuire de materiale de primă necesitate şi a ajutoarelor umanitare, măsuri de siguranţă şi ordine publică în zonele afectate, inclusiv asigurarea caselor ai căror proprietari au fost evacuaţi.
„În medie, începând de miercuri noaptea şi până duminică seara, au participat la misiuni 485 de salvatori, 48 de autospeciale, 51 de motopompe, 11 bărci şi alte utilaje de primă intervenţie. În sprijinul nostru au sosit colegi de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele Botoşani, Neamţ, Vrancea, Covasna, Harghita cu un număr de şase autospeciale şi 70 de angajaţi”, a declarat, ieri, colonelul Lucel Lulciuc, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, precizând că misiunile de salvare şi evacuare s-au desfăşurat încontinuu.
Zilele acestea, pompierii şi jandarmii lucrează pentru evacuarea apei şi a aluviunilor din gospodării şi în misiuni de transport alimente, combustibil şi alte ajutoare către populaţia afectată de inundaţii.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, căpitanul Bogdan Cornaci, a anunţat, ieri, că numai în zilele de sâmbătă şi duminică, în localităţile din zona Rădăuţi, au acţionat aproximativ 140 de jandarmi, fiind sprijiniţi de 50 de luptători din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi din Bacău.
(31 iul 2008, 23:52:07