Efectele inundaţiilor fără precedent din judeţul Suceava au fost observate şi de prim-ministrul României, care a survolat ieri, din elicopter, zonele critice, precum Ţibeni şi Vicovu de Jos.
Călin Popescu Tăriceanu a ajuns în judeţul Suceava ieri, în jurul orelor amiezii, cu avionul, inspectând apoi zonele afectate de inundaţii, din elicopter.
“Am făcut o survolare a zonei, pentru a vedea amploarea pagubelor produse, am mers chiar până la graniţa cu Ucraina, unde Prutul intră în ţară, pentru că avem anunţate debite foarte mari în aval, pe cele două râuri, pe Siret şi Prut, unde vor fi depăşite cotele maxime. Ceea ce pot să constat e că măsurile operative au fost luate, drept rezultat fiind lipsa pierderilor omeneşti, dar avem probleme importante în ceea ce priveşte numărul de localităţi afectate, persoane evacuate şi izolate. Un lucru bun, am avut peste 30.000 de persoane izolate, dar numărul acestora a scăzut acum la 3000”, a declarat prim-ministrul României, după o şedinţă ţinută la Rădăuţi, cu membrii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.
Premierul a amintit de eforturile care se fac pentru a restabili comunicaţiile cu zonele izolate, amintind aici de localitatea Ulma, unde sunt 200 de familii izolate, cărora le vor fi transportate cu elicopterul alimentele de necesitate.
“Vom face o evaluare a pagubelor produse, în special la infrastructură şi la casele din localităţi, pentru a acorda ajutoarele necesare”, a promis prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu.
Apel către populaţie şi autorităţi
Premierul a sesizat şi două situaţii anormale, precum lipsa de implicare a populaţiei în acţiunile de limitare a efectelor inundaţiilor, precum şi refuzul populaţiei de a fi evacuată din zonele de risc.
“Vreau să fac un apel către autorităţile locale, să mobilizeze populaţia şi prin lucrări de voluntariat, să ne ajute la lucrările pe care vrem să le facem, care au ca scop protejarea locuinţelor şi a obiectivelor economico-sociale. De multe ori, lumea e mai tentată să observe ce se întâmplă, decât să intervină efectiv, în vreme ce unii s-au arătat mai preocupaţi de băutura din baruri, decât de necazul celor de lângă ei. De asemenea, în unele zone, în care a şi fost declanşată starea de necesitate, populaţia refuză să plece din zonele cu pericol ridicat. Dacă va fi nevoie, vom interveni cu jandarmii, pentru că prioritatea numărul unu este salvarea vieţilor omeneşti”, a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.
Localnicii din Fântânele, Liteni şi Dolhasca, evacuaţi din calea apelor
Câteva din problemele cu care se confruntă autorităţile au fost expuse şi de ministrul de Interne, Cristian David, care l-a însoţit pe premier în elicopter şi la şedinţa ţinută la Rădăuţi.
„S-au luat toate măsurile necesare pentru distribuirea alimentelor necesare, a medicamentelor sau a altor elemente de necesitate în zonele afectate de inundaţii, iar în acelaşi timp, ne ocupăm în continuare de protejarea populaţiei aflată în situaţii de risc. Dacă în partea din amonte lucrurile par să intre în normal, prin scăderea debitelor, nu acelaşi lucru se poate spune în partea din aval, unde se menţine starea de alertă, mă refer în special la comunele Fântânele, Liteni şi Dolhasca. Acolo populaţia a fost deja evacuată, pentru a fi pusă sub protecţie. După retragerea apelor, prioritatea va fi evacuarea acesteia, în special din curţi şi gospodării, în aşa fel încât în două zile, în comunităţile locale, situaţia să revină, pe cât posibil, la normal, dacă lucrurile nu vor merge rău din punct de vedere meteo”, a declarat ministrul de Interne, Cristian David.
Vizita premierului în zonele afectate de inundaţii a continuat la Paşcani şi la Roman, unde se anunţau viituri foarte puternice, pentru ieri după-amiază.
(28 iul 2008, 12:42:59