Medii peste nouă la cele mai multe dintre facultăţile sucevene, aceasta a fost condiţia pe care au trebuit să o îndeplinească cei mai mulţi dintre candidaţii Universităţii Suceava, pentru a ocupa unul dintre locurile bugetate scoase la concurs.
Este vorba despre 878 de locuri în regim fără taxă, locuri pe care Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava le-a scos la concurs în această sesiune de admitere şi care au fost ocupate în proporţie de 100%, după cum a declarat rectorul universităţii, profesorul Adrian Graur.
Medii peste 8 pentru a prinde un loc cu taxă
La Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică şi la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor s-a înregistrat cea mai mare concurenţă pentru ocuparea locurilor bugetate.
Numărul dosarelor depuse pentru admiterea la specializările acestor două facultăţi a fost mult mai mare decât numărul de locuri scoase la concurs, iar departajarea candidaţilor pe măsură. Concurenţa ridicată a creat situaţii în care concurenţi cu media mai mică doar cu o sutime decât a ultimului candidat admis pe locurile bugetate au intrat la facultate cu taxă.
Peste 700 de candidaţi, pe 80 de locuri
La specializarea Finanţe şi Bănci din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, primul candidat admis are media 9,86, iar ultimul loc fără taxă a fost ocupat de un candidat cu media 9,44. La această specializare şi-au depus dosare de înscriere 709 concurenţi, pentru ocuparea a 80 de locuri scoase la concurs, dintre care doar 19 fără taxă.
9,89 este media primului admis la Afaceri Internaţionale, o altă specializare din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice. Pentru acest profil s-au scos la concurs 18 locuri bugetate, iar ultimul admis pe un asemenea loc are media 9,22.
Şi locurile cu taxă sunt foarte solicitate, iar înainte de înmatriculări, ultimul admis pe locurile cu taxă de la acest profil are media 8,22.
Şi la profilul Management, tot din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, concurenţa a fost acerbă. Prima medie de admitere a fost 9,60, ultimul candidat care a ocupat un loc fără taxă are media 9,30, iar ultimul concurent admis pe locurile cu taxă are media 8,65.
Situaţia şi ierarhia candidaţilor poate suferi însă modificări pe parcursul înmatriculării studenţilor.
La toate specializările din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, ultima medie de admitere pe locurile bugetate a fost mai mare de 9. Excepţie face profilul Cibernetică Economică, specializare unde nu au fost scoase la concurs locuri fără taxă.
Medii aproape de 10, pentru locurile fără taxă
O situaţie aproape identică se înregistrează şi la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa calculatoarelor, unde locurile fără taxă au fost ocupate de candidaţii cu medii peste 9.
Pentru această facultate au optat foarte mulţi olimpici care, potrivit legii, au dreptul să intre pe locurile bugetate. La aproape fiecare profil din cadrul acestei facultăţi, primele locuri bugetate sunt ocupate de olimpici.
În ceea ce priveşte mediile de admitere, la Automatică şi informatică aplicată prima medie de intrare este 9,71, iar ultimul admis pe locurile bugetate are media 9,31.
La Inginerie electrică, primul candidat admis are media 9,67, iar ultimul loc fără taxă a fost ocupat de un concurent care are media 9,14. Ultimele medii de admitere pe locurile fără taxă sunt peste nouă la toate specializările din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.
Cu mediile foarte mari s-a intrat, pe locurile fără taxă, la toate facultăţile. La Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, la specializările română şi o limbă modernă, prima medie de admitere a fost cu câteva sutimi mai mică de nota 10, iar ultimele medii pe locurile bugetate depăşesc nota nouă. De exemplu, 9,93 este prima medie cu care s-a intrat la specializarea Engleză-română, iar ultimul admis pe locurile fără taxă are media 9,14.
Şi la Facultatea de Istorie şi Geografie s-a intrat cu medii mari, iar locurile bugetate au fost ocupate de candidaţi cu medii aproape de 10.
La Istorie s-a intrat cu media 9,83, la Geografie cu media 9,94, la fel şi la Geografia turismului şi Geografia mediului.
Locurile cu taxă, ocupate cu medii între 5 şi 8
La Facultatea de Silvicultură, mediile de admitere au fost ceva mai coborâte, comparativ cu rezultatele de la alte facultăţi din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”.
Prima medie de admitere pe locurile fără taxă a fost 9,67, însă al 46-lea loc bugetat, adică ultimul loc finanţat de stat la această facultate, a fost ocupat de un candidat cu media 6,72. Şi la Facultatea de Ştiinţe ale educaţiei se înregistrează o situaţie apropiată cu cea de la Silvicultură. Media primului admis este 9,56, iar ultimul loc fără taxă s-a ocupat cu media 7,83.
În ceea ce priveşte ultimele medii de admitere la una dintre facultăţile sucevene, pe locurile cu taxă, cele mai mici depăşesc nota 5, iar cele mai mari depăşesc nota 8.
Situaţia se va schimba după înmatricularea studenţilor
Situaţia şi datele nu sunt finale, deoarece pe parcursul zilelor de înmatriculare a studenţilor, aceste ierarhii ale admişilor, îndeosebi ale celor de pe locurile cu taxă, vor suferi modificări.
Înmatricularea studenţilor se face până pe 31 iulie 2008.
Locurile rămase neocupate în această sesiune vor fi scoase la concurs în luna septembrie, într-o nouă etapă a admiterii organizată de Universitatea „Ştefan cel Mare”.
(28 iul 2008, 11:59:28