Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 iul 2008 - Anul XIII, nr. 175 (3856)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Coşmar

Copleşiţi de ape

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mii de oameni din zona Rădăuţi, din Vicov, Putna, Marginea, Horodnic de Jos şi Voitinel s-au trezit peste noapte cu casele şi gospodăriile invadate de şuvoaie de apă cu mâl, crengi şi buşteni, care le-au distrus agoniseala de o viaţă.

Ploile torenţiale şi avertismentele de cod roşu şi portocaliu au ţinut oamenii în alertă, dar în faţa furiei apelor nu au putut face prea multe. Unii s-au refugiat pe la rude în zone mai sigure, alţii şi-au dus de acasă copiii şi animalele, dar cei mai mulţi au rămas pe lângă case, de veghe.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 2.00, firişoarele de apă de prin satele bucovinene s-au transformat în torenţi care s-au rostogolit cu furie peste casele oamenilor. Fiecare s-a adăpostit pe unde a putut, prin poduri, pe dealuri, unde au aşteptat să se ivească zorile pentru a vedea dimensiunea dezastrului.

 

Apă până la streaşina caselor

La primele ore ale dimineţii, la Vicov, Marginea, Voitinel şi Horodnic erau zone unde apa ajungea la streaşina caselor. La Vicovu de Jos, numai pe Dealul Remezeu, zeci de case au fost distruse, iar în toată comuna au fost inundate 350 de gospodării şi 614 persoane au fost evacuate.

Toate drumurile erau acoperite de apă şi, la trecerea maşinilor, valurile formate aruncau din nou apă în gospodăriile de pe margine.

La cârciuma din centrul satului s-a format un fel de comandament general ad-hoc, unde sătenii veneau să afle ultimele informaţii, cele mai multe din zvonistică, deoarece afectarea reţelei electrice i-a lăsat fără televizoare şi aparate radio.

 

Izolaţi

La un moment dat, un bărbat a venit şi a spus că s-a rupt un baraj din Ucraina şi mii de tone de apă vor veni peste ei. Vicovenii nu s-au lăsat cuprinşi de panică, ci s-au apucat mai abitir să facă baraje.

„Nu ştim nimic, nu avem nici un fel de informaţii, nu ştim dacă apele cresc, dacă scad, nu ştim ce ne aşteaptă”, ne-a spus Maria Şorodoc, în curtea căreia apa era deja de un metru.

„N-avem curent, nu putem folosi pompele ca să scoatem apa din curte. De azi dimineaţă plouă torenţial şi în garaj şi în bucătăria de vară apa ajunge la un metru. Uitaţi-vă ce e şi în curte. Doar pompierii ne-ar putea ajuta, dar ei merg în primul rând unde sunt distruse casele, unde e mai grav. Eu am o pompă, dar dacă n-am curent, ce să fac cu ea?”, s-a întrebat cu năduf Radu Coroamă, care la cei aproape 60 de ani spune că în satul lui n-a mai văzut un dezastru de asemenea dimensiuni.

 

Vicovenii n-au stat cu mâinile în sân

La câteva sute de metri distanţă, gospodăria lui Simion Chifan a fost inundată de două ori în 24 de ore. Joi noaptea, a încercat să urce o parte dintre animale la adăpost, într-un pod, însă un porc, speriat, i-a sfârtecat coapsa cu copita.

A fost dus de urgenţă la spital şi operat, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă doar soţia lui şi copiii au rămas să mai salveze câte ceva din bunurile de pe lângă case.

Foarte mulţi dintre săteni din Vicovu de Jos, dar şi din Marginea n-au stat cu mâinile în sân să se lamenteze ce nenorocire a dat peste ei, ci au pus mâna pe lopeţi şi hârleţe şi s-au apucat să facă baricade de pământ şi saci cu nisip în calea apelor. Tot voluntari din sat au asigurat, alături de poliţişti, şi fluidizarea traficului rutier, dar şi barajele, în momentele în care situaţia a impus oprirea circulaţiei.

La muncă, în ploaie i-au găsit pe vicoveni subprefectul de Suceava Orest Onofrei, miniştrii Cristian David şi Attila Korody şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care au fost sâmbătă de câteva ori în comună pentru a se informa exact la faţa locului asupra situaţiei.

 

Preşedintele Băsescu i-a îmbărbătat pe sinistraţii de pe Remezeu

În centrul satului, în aşteptare i-a găsit preşedintele României, Traian Băsescu, venit să-i încurajeze şi să le spună că este alături de ei.

Preşedintele a ajuns în zonă cu un elicopter Delphin şi a venit la Vicov după ce au plecat miniştrii Cabinetului Tăriceanu, însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.

Informat rapid de primarul Constantin Mutescu asupra numărului de gospodării afectate, preşedintele a dat mâna cu localnicii adunaţi în centrul satului şi a plecat într-o inspecţie-fulger la casele inundate de pe Remezeu. „Nu sunteţi singuri şi vă asigur că vă vom ajuta să vă refaceţi casele”, le-a spus Băsescu vicovenilor.

Înainte de a părăsi judeţul, preşedintele a convocat la Rădăuţi o reuniune a Comitetului pentru situaţii de urgenţă, la care au participat şi miniştrii David şi Korody.

La Voitinel, situaţia a fost la fel de gravă. Potrivit primelor estimări, 50 de locuinţe au fost evacuate, 210 persoane erau izolate, 79 de gospodării au fost inundate, un pod distrus şi zeci de fântâni, drumuri şi apărări de maluri afectate sau distruse.

 

Barajul de la Horodnic de Sus a cedat

Pe raza comunei Horodnic de Sus, trei baraje ale SGA erau sâmbătă dimineaţa în pericol de rupere, cu risc de inundare a localităţilor Horodnic de Jos, Horodnic de Sus şi Frătăuţii Vechi.

Sătenii s-au mobilizat de dimineaţă şi au format baraje pentru a împiedica trecerea maşinilor grele, cu excepţia celor de intervenţie, pe podul dintre Horodnic şi Vicovu de Jos, iar după amiază, din cauza pericolului de cedare a digurilor, şi preoţii satului erau la baricade.

O maşină pusă de-a curmezişul drumului a blocat accesul, iar sătenii, preoţii şi poliţiştii le explicau şoferilor care insistau să-şi continue drumul că o fac pe riscul lor. În jurul orei 13.00, digul s-a rupt pe o porţiune de 100 metri.

În Frătăuţii Vechi, în aval de Horodnic, apele au rupt un pod şi au blocat drumul judeţean pe o distanţă de jumătate de kilometru, iar 250 de oameni au fost evacuaţi.

Au mai fost evacuaţi oameni în comuna Moldoviţa şi în Putna, unde drumul de legătură între comună şi Vicovu de Sus a fost luat de viitură şi comunitatea a rămas complet izolată.

Singurul mod în care localnicilor şi turiştilor aflaţi în Putna li se poate trimite apă potabilă şi alimente este cu elicopterul, dar, din cauza plafonului de nori, aparatul nu a putut zbura sâmbătă în zonă.

Duminică dimineaţă, în zona Rădăuţi a venit şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a promis sprijin guvernamental pentru remedierea pagubelor produse de inundaţii, alimente de primă necesitate şi apă minerală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copleşiţi de ape.
 Vizualizări articol: 1263 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Copleşiţi de ape4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bis bis bis trimis de
(28 iul 2008, 14:41:13
of...of...of...foarte interesante informatii,dar deja le stiu ca pe Tatal nostru.mai puneti-va pe treaba si aduce-ti ceva noutati.chiar daca scrieti 3-4 randuri,dar sa fie o informatie mai noua.spor la treaba!
2.   Solidaritate exemplara trimis de
(28 iul 2008, 15:10:32
Chiar daca saracii oameni au fost loviti de acest dezastru, ma bucur ca inca o data si-au manifestat solidaritatea si nu au asteptat cu mainile in san cum fac altii de prin alte zone ale tarii in astfel de situatii. Bravo Bucovinei si bucovinenilor! Se vede ca sunt oameni gospodari.
3.   Taietorii padurilor si inundatiile trimis de
(28 iul 2008, 17:12:19
Nu mai macelariti padurile. Apucati-va sa plantati, sa refaceti ceea ce ati distrus. Mafia silvica, politicienii (unii din ei avand chiar gatere) sunt vinovati de ceea ce s-a intamplat in Bucovina si in alte zone afectate de inundatii si tot cu paduri barbierite. Se stiu bine vinovatii, luati doar masurile necesare...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei