Bazariştii suceveni au trăi ieri unul din cele mai negre coşmaruri din viaţa lor, când au văzut cum produsele din vânzarea cărora îşi asigură traiul au fost acoperite de apele tulburi ale râului Suceava, care a atins cele mai mari cote de până acum.
Disperarea se putea citi pe feţele a zeci de oameni, adunaţi pe digul dintre Bazar şi râul Suceava, care priveau neputincioşi, ieri dimineaţă, la ora 08.00, cum apa maronie, plină de noroi, cuprindea tot mai multe chioşcuri, distrugându-le bunurile depozitate în interior.
Conducta de evacuare a apelor, principala cauză a inundaţiilor
“Ani de zile ne-a nenorocit Poliţia, cu controalele lor, acum a venit apa şi ne-a luat totul”, se plângeau câteva femei, care îşi frângeau degetele, de neputinţă, privind acuzator pe cei care acum lucrau pentru a opri şuvoiul de apă ce se scurgea în Bazar.
“Ştiau că vine ploaia, de ce nu au prevenit inundaţia?” se întrebau oamenii adunaţi pe dig şi pe marginea străzii, care priveau peisajul trist al chioşcurilor acoperite de ape, cu zeci de pungi şi obiecte din plastic, plutind fără ţintă.
În vreme ce unii s-au mulţumit numai să acuze administraţia că nu a făcut nimic, alţii nu au stat deloc pe gânduri şi au început să dea o mână de ajutor celor care puneau nisip în saci, cărându-i apoi în partea din spate a Bazarului, acolo unde apa intra bolborosind, de pe o conductă subterană.
Ca o ironie a sorţii, conducta respectivă, care a nenorocit sute de oameni, distrugându-le toată marfa depozitată în chioşcuri, era proiectată să asigure scurgerea apelor pluviale din Bazar.
“Ţiganii au furat capacul de siguranţă, dinspre râul Suceava. De asta ne-au inundat apele Sucevei”, explicau câţiva bazarişti altora, veniţi mai târziu.
Cum nimeni nu s-a gândit să verifice dacă mai există capacul respectiv, mai ales că la inundaţiile anterioare, pe acolo nu a pătruns deloc apă,în Bazarul sucevean mai bine din jumătate din chioşcuri au fost cuprinse de ape.
Apa din Bazar, scoasă cu pompele
Pentru a opri năvala apei au fost necesari peste 100 de saci plini cu nisip, cu care s-a făcut un mic baraj, în faţa conductei din care răbufnea apa Sucevei, iar apoi, pentru a fi consolidat barajul, cu wola au fost aduse mai multe cupe de nisip cu pietriş, care au fost turnate deasupra.
În paralel, echipa de intervenţii a Primăriei Suceava a intervenit cu moto-pompa din dotare, începând să scoată apa din Bazar, o misiune aproape imposibilă, ţinând cont de cantităţile imense de apă scurse în incinta acestuia.
Operaţiunile de scoatere a apei, dar şi de supraveghere a podului de peste râul Suceava, au fost conduse de primarul Sucevei, Ion Lungu şi de cei doi viceprimari, fiecare având atribuţii clare în a coordona echipele de intervenţie. La solicitarea lui Ion Lungu, pompierii suceveni au mai trimis o motopompă de capacitate mai mare, cu care să fie scoasă mai rapid apa din Bazar.
Mică parte din bunuri, salvate din apă
În acest timp, Bazarul a fost împărţit în două tabere – tabăra refugiaţilor- cei care aveau chioşcurile sub ape şi care munceau să salveze ce se mai putea, în vreme ce unii nu mai aveau nici o speranţă, şi tabăra celor care au scăpat fără probleme. Acolo, adică în partea modernizată a Bazarului şi la chioşcurile de la intrare, viaţa mergea înainte, ca şi până atunci.
Mărfuri de tot felul, expuse pe tarabe, vândute către sute de oameni, care se învârteau ca albinele printre chioşcuri.
La doar câţiva paşi distanţă, de la scările platformei modernizate, începea dezastrul.
Şiruri întregi de chioşcuri acoperite de ape, ici –colo câţiva oameni disperaţi, care, afundaţi în apă până la brâu, sau chiar până la piept, în funcţie de poziţia chioşcului, salvau ce se mai putea din marfa lor, ducând-o deasupra capului sau strâns ţinută în braţe, înaintând cu greu prin apele maronii, pline de resturi plutitoare.
(26 iul 2008, 11:42:26