Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 iul 2008 - Anul XIII, nr. 173 (3854)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie

Farmaciile mai au medicamente, dar nu le eliberează

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Haosul creat în sistem de noua listă de compensate şi gratuite continuă. Refuzul distribuitorilor de medicamente de a-şi vinde produsele în pierdere, la preţul impus de minister, lasă o parte din bolnavi fără tratament. Farmaciile care mai au stocuri în magazii preferă să nu onoreze reţetele, aşteptând dezamorsarea situaţiei.

În timp ce pacienţii incluşi în programele naţionale de sănătate întâmpină dificultăţi în procurarea terapiei salvatoare, autorităţile sanitare de la nivel central şi local declară că nu există o criză în domeniu.

Dacă Eugen Nicolăescu afirmă că cei care vorbesc despre o lipsă de medicamente vor, de fapt, să-i saboteze pe bolnavi, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava vine cu un raport în care se arată că farmaciile dispun de stocuri suficiente.

Pe de altă parte, preşedintele Colegiului Judeţean al Farmaciştilor, Doniţa Cocriş, declară că problema tratamentului pentru persoanele incluse în programele naţionale este una reală. Sursa citată a subliniat că situaţia este critică, iar printre pacienţii care au de suferit se numără diabeticii, aceştia găsind cu greu un medicament indispensabil, şi anume insulina.

 

Insulina, greu de găsit

„O parte din farmaciile care mai dispun de insulină nu vor să o comercializeze. Şi asta, întrucât, după noile liste, în care este stipulat un alt preţ cu amănuntul, pacienţii ar trebui să plătească pentru fiecare flacon 12 lei. Practic, pe listă, medicamentul e mai ieftin, dar pe raft mai scump, motiv pentru care rămâne o diferenţă de suportat. Legea spune, însă, că acest medicament este gratuit şi ca atare bolnavii nu trebuie să scoată nici un ban din buzunar. Aşadar, noi nu avem voie să-i punem la plată, dar nici nu putem să li-l dăm gratis întrucât ne amendează cei de la Finanţe. Aşa ceva ar însemna că ne sustragem de la plata impozitelor, pentru că nu facem profit. Farmaciile nu ştiu încă la ce înţelegere va ajunge Ministerul şi, pentru că nu vor să-şi asume riscul de a merge în pierdere sau de a avea alte necazuri, preferă să stea în stand-by. Chiar dacă mai au medicamente pe stoc, nu le eliberează”, a explicat sursa citată.

 

Nicolăescu neagă criza

Ieri, ministrul Sănătăţii Publice a anunţat că a evaluat situaţia aprovizionării farmaciilor cu medicamente, afirmând că există disponibilitate din partea producătorilor internaţionali de a livra, în continuare, toate medicamentele necesare populaţiei şi de a onora, integral, comenzile distribuitorilor, inclusiv pentru programele naţionale de sănătate.

Eugen Nicolăescu şi-a reafirmat disponibilitatea de a deschide discuţii pentru realizarea unui nou memorandum, cu toată industria farmaceutică, în vederea introducerii unei noi modalităţi de calculare a preţurilor la medicamentele, până la sfârşitul lunii septembrie 2008. Demnitarul a precizat că lista de medicamente compensate şi protocoalele terapeutice ataşate vor fi reactualizate, periodic, în funcţie de medicamentele noi care ar putea fi introduse pe piaţă.

 

Ce a găsit CAS şi ASP la farmacii

Un raport prezentat, ieri, de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava cu privire la rezultatele unei verificări efectuate împreună cu reprezentanţii din teritoriu ai Autorităţii de Sănătate Publică (ASP), în perioada 22-23 iulie 2008, arată că farmaciile din judeţ au stocuri suficiente de medicamente.

Controlul întreprins de comisia mixtă a stabilit că programele naţionale de sănătate nu sunt în pericol din cauza lipsei medicamentelor, lucru care confirmă faptul că farmaciile refuză să onoreze prescripţiile medicilor.

Potrivit raportului comun al CAS şi ASP, la data de 22 iulie, valorile stocurilor din farmaciile din judeţ erau următoarele: programul de diabet – 656.996,31 lei; programul de oncologie – 147.346,98 lei; programul post transplant –205.440,75 lei; programul HIV-SIDA – 144.868,93 lei.

„Având în vedere datele prezentate, afirmăm că la nivelul judeţului nu este o criză de medicamente”, precizează raportul.

Indiferent de poziţiile oficiale exprimate de responsabilii din sectorul sanitar, un lucru este cert, şi anume că, la Suceava, bolnavii aleargă de la o unitate la alta în căutarea tratamentului necesar.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Farmaciile mai au medicamente, dar nu le eliberează.
 Vizualizări articol: 1025 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Farmaciile mai au medicamente, dar nu le eliberează3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei