Doi bărbaţi izolaţi în mijlocul apelor râului Moldova au fost salvaţi după aproape 12 ore de aşteptare. Surprinşi de viitura formată ca urmare a ploilor torenţiale de miercuri noapte, cei doi nu au mai reuşit să ajungă la unul din cele două maluri ale râului şi, în disperare de cauză, au cerut ajutorul colegilor şi cunoştinţelor. Lupta angajaţilor Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi Botoşani cu apele furioase a avut un final fericit, iar cei doi captivi au fost recuperaţi teferi.
Captivii şuvoaielor se numesc Marian Olariu şi Costică Istrati. Cei doi au 25 şi respectiv 46 de ani, primul fiind din Capu Codrului, iar celălalt din judeţul Neamţ.
Coşmarul lor a început miercuri noapte. Ploile căzute începând cu ora 22.00 au umflat debitul râului Moldova, iar digul provizoriu construit din prundiş pentru a proteja balastiera care funcţiona în zona localităţii Capu Câmpului a început să cedeze.
În jurul orei 4.00, apele au rupt total digul, iar două persoane, un muncitor de la balastieră şi agentul care asigura paza utilajelor, au rămas rupte de lume. Unul pe o insuliţă, iar celălalt pe o altă bucată de pământ aflată deasupra nivelului apelor Moldovei.
Înspăimântaţi, cei doi au telefonat după ajutor. Mugurel Mirăuţă, unul dintre colegii de muncă, a fost printre primii care a auzit strigătul de ajutor al captivilor.
„Am sunat dis-de-dimineaţă la 112. Nu o dată, ci de trei ori. Au venit pompierii încă de la 6 dimineaţa, dar nu au putut face mare lucru”, a povestit Mugurel Mirăuţă.
Bărbatul şi-a amintit şi cum a sunat strigătul de ajutor al colegului Costică Istrati: „Salvează-mă că nu vreau să mor aici. Când auzi aşa ceva te ia cu furnicături pe spate. Nu poţi să mai spui nimic, mai ales când vezi apa aşa de mare”.
Primele tentative de salvare, eşuate
Primele încercări de a-i scoate din mijlocul apelor pe cei doi bărbaţi au avut loc în jurul orei 6.00.
„Am lansat barca pneumatică de câteva ori, dar din cauza curentului puternic şi pentru că barca era prea uşoară şi era să se răstoarne nu am putut ajunge unde ne-am propus. Pentru a nu risca să pierdem şi alţi oameni în viitură, am decis să retragem barca”, a mărturisit maiorul Romeo Marţolea, reprezentantul ISU Suceava.
În lipsa unor soluţii viabile, timpul se scurgea rapid, spre disperarea sinistraţilor. În jurul orei 11.00, s-a decis formarea unui sistem de frânghii prin care să fie adus la mal Costică Istrati. După mai multe încercări, bărbatul a reuşit să prindă frânghiile şi vesta de salvare trimisă de pompieri.
„Faci exact cum îţi spunem noi şi o să ajungi nevătămat în siguranţă. Legi o frânghie de mijlocul tău pentru ca în cazul în care se rupe cealaltă frânghie să te putem trage la mal”, au fost indicaţiile transmise către captiv.
„Când creştea apa îmi era frică”
Odată încheiate toate preparativele şi măsurile de siguranţă, a început operaţiunea propriu-zisă de aducere a sinistratului pe mal. Totul a durat mai puţin de un minut. Cu apa trecându-i de cap în anumite zone pe care le-a traversat, bărbatul a fost tras cu repeziciune de pompieri.
„Nu mai am aer. M-am strâns prea tare cu centura de siguranţă”, a reuşit să spună Costică Istrati imediat ce a ajuns în siguranţă. Consultat imediat după ce şi-a dezbrăcat hainele ude, bărbatul avea tensiunea 20 cu 10, motiv pentru care i s-a cerut să meargă la spital. Costică Istrati a refuzat categoric şi îmbrăcat cu hainele aduse de un coleg de muncă a rămas la faţa locului pentru a vedea ce se întâmplă cu celălalt bărbat captiv.
„Eram în maşina mea mică şi păzeam o wolla. Dintr-o dată a venit apa mare şi am vrut să ies cu maşina. A patinat şi am rămas împotmolit. Când apa creştea vă spun sincer că îmi era frică pentru viaţa mea. Apoi, m-am mai liniştit şi am sperat că voi fi scos la mal”, a povestit bărbatul.
„Am crezut că acolo mor. Au fost cele mai grele ore din viaţa mea”
Pentru că cel de-al doilea bărbat se afla pe o insulă mai depărtată de mal, misiunea pompierilor s-a dovedit mult mai dificilă. De teama curenţilor apei care erau extrem de puternici, pompierii au ezitat să folosească barca. Au sperat până în ultima clipă că la faţa locului va ajunge un elicopter, chemat de autorităţile judeţene sucevene.
„Din cauza plafonului jos de nori, elicopterul nu poate ajunge aici”, i-a anunţat subprefectul Orest Onofrei pe reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
În aceste condiţii, s-a decis că trebuie riscată varianta de salvare cu barca pneumatică. Echipaţi cu veste de salvare, cinci angajaţi ai ISU Botoşani au urcat în barcă şi, din aproape în aproape, au reuşit să ajungă la grămada de balast unde era izolat Marian Olariu. Bărbatul a fost luat în barcă şi după încă 10 minute de emoţii toată lumea a ajuns la mal.
Ud până la piele şi evident speriat, tânărul în vârstă de 25 de ani şi-a găsit cu greu cuvintele. A mărturisit că i-a fost frică pentru viaţa sa şi că s-a rugat ca Dumnezeu să-l salveze.
„Cel mai frică mi-a fost noaptea. Apa era mare şi făcea un huiet urât tare. Am crezut că acolo mor. Au fost cele mai grele ore din viaţa mea. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au participat la salvarea mea. Practic, acum m-am născut a doua oară”, a spus epuizat Marian Olariu.
Şi salvatorii săi spun că a fost una dintre cele mai grele misiuni la care au participat. „Apa era mare, curenţii puternici şi a fost destul de greu să ajungem la el. Era speriat, dar a avut puterea să ne mulţumească că l-am salvat”, a precizat sergentul major Daniel Surugiu, de la ISU Botoşani.
Pentru că nu avea probleme medicale, lui Marian Olariu i s-a permis să plece acasă, spre bucuria tatălui său, care a trăit la intensitate maximă acţiunea de salvare de ieri.
(25 iul 2008, 13:33:22