Inundaţiile înregistrate în urma ploilor abundente din noaptea de miercuri spre joi au afectat nu mai puţin de 16 localităţi din judeţ.
Potrivit ultimelor informaţii furnizate de autorităţi, ploile au făcut pagube în municipiile Suceava şi Câmpulung Moldovenesc şi în localităţile Buneşti, Stulpicani, Breaza, Crucea, Vama, Straja, Fundu Moldovei, Ostra, Sadova, Pojorîta, Broşteni, Ulma, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei.
În total, apele au inundat peste 400 de gospodării din localităţile mai sus amintite, mai bine de jumătate dintre acestea rămânând izolate între ape.
Peste 100 de persoane au fost evacuate din calea viiturii, apele afectând 280 de hectare de teren agricol, 5 kilometri de apărări de maluri, 2,6 kilometri de dig şi zeci de kilometri de drumuri comunale şi judeţene.
Pe lista pagubelor rezultate în urma inundaţiilor figurează afectate şi 19 poduri, 91 de podeţe, 40 de punţi şi 14 obiective socio-economice.
Pârâiaşe transformate în adevărate puhoaie
Cele mai mari probleme s-au înregistrat în zona municipiului Câmpulung Moldovenesc, acolo unde, potrivit ultimelor date furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, au fost nu mai puţin de 186 de gospodării inundate şi sute de persoane izolate sau evacuate.
Cifrele vorbesc de la sine despre potopul ce s-a abătut asupra câmpulungenilor.
Ploaia torenţială şi scurgerile de pe versanţi au transformat câteva pârâiaşe din zonă în adevărate puhoaie care, pe lângă pagubele făcute prin gospodăriile oamenilor, au acoperit şi 17 hectare de teren agricol, au colmatat 21 de fântâni, au afectat mai multe podeţe şi poduri şi au compromis kilometri întregi de drum şi lucrări de apărare.
Pârâul Valea Seacă, de exemplu, care avea doar câţiva centimetri adâncime, a ajuns la doi metri –doi metri şi jumătate, apele măturând totul în zonă. Practic, mărturisea şeful poliţiei câmpulungene, subcomisarul Dan Apopei, aproape toate casele din zona Valea Seacă au fost inundate.
70 de copii, evacuaţi din tabără cu jandarmii
Autorităţile au intrat în alertă în momentul în care, la primele ore ale dimineţii, au fost anunţate că nu mai puţin de 70 de copii, aflaţi într-o tabără particulară Valea Caselor, la intrarea în Câmpulung Moldovenesc, tabără aparţinând de fundaţia „Hand of Help” Botoşani, au rămas izolaţi.
Podeţul din lemn, singura cale de acces către tabăra copiilor, fusese luat cu totul de viitură.
„Nu era un pericol iminent... Nu trebuia asumat nici un risc şi am decis să-i evacuăm de acolo”, a precizat şeful Poliţiei Câmpulung Moldovenesc.
Nu mai puţin de 30 de jandarmi, în frunte cu şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, colonelul Eugen Şalar, s-au deplasat în zonă, toţi cei 70 de copiii fiind evacuaţi, în jurul prânzului, în condiţii de siguranţă, şi preluaţi de un autocar.
Autorităţile câmpulungene au intervenit şi pentru evacuarea a nu mai puţin de 45 de dansatori, cazaţi la o pensiune din zona pe Izvorul Alb, membrii ai unei formaţii maghiare, venită pentru festivalul internaţional de folclor „Întâlniri Bucovinene”.
„Este cea mai cumplită situaţie pe care am avut-o vreodată”
Tot la Câmpulung Moldovenesc s-a anunţat că un autocar în care se afla un grup de 21 de turişti a fost prins de ape, echipele de salvare constatând, însă, că problema nu e aşa de gravă precum se semnalase iniţial. Turiştii şi-au putut continua drumul, după ce şoferul autocarului a fost convins că poate să treacă peste un pârâu, fără a avaria autovehiculul firmei la care era angajat.
Circulaţia spre Rarău pe traseul Izvorul Alb a fost interzisă din cauza drumului rupt de ape şi pericolului pe care îl reprezintă unul dintre poduri.
A fost afectat, susţin autorităţile, şi Colegiul Militar Liceal „Ştefan cel Mare”, unde a fost inundată staţia de epurare, depozitul de carburanţi, centrala termică, iar întreg parcul auto a fost mutat într-o zonă mai sigură. .
„Este cea mai cumplită situaţie pe care am avut-o vreodată. Încercăm, cu ajutorul celorlalţi factori de decizie, să o gestionăm cît mai bine. Este foarte greu să ajutăm pe toată lumea, deşi peste tot se intervine cu utilaje. Din păcate, pericolul ploilor nu a trecut încă, dar situaţia operativă este sub control”, declara, ieri după-amiază, primarul câmpulungenilor, Constantin Şerban.
Circulaţia feroviară întreruptă şi Drumul European 576 blocat
Încă de la primele ore ale dimineţii de ieri, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă telefoanele au sunat în continuu, o mulţime de oameni cerând ajutorul autorităţilor.
Echipele de intervenţie au fost solicitate, de exemplu, să salveze din calea apelor un bătrân în vârstă de 96 de ani, bolnav de Parkinson, rămas izolat în propria locuinţă, de pe strada Simion Florea Marian, din Câmpulung Moldovenesc.
La Stulpicani, patru persoane au fost evacuate din corturile pe care le-au campat în pădurea din zonă, iar satul Slătioara a fost complet înconjurat de ape.
La Pojorâta, un bazin cu deşeuri de combustibil a fost inundat, aproape întreaga cantitate s-a revărsat în râul Moldova, existând pericolul contaminării apei livrate populaţiei.
Drumul european 576, ce leagă Suceava de Bistriţa, a fost blocat în noaptea de miercuri spre joi, aproximativ o oră, în zona Prisaca Dornei, din cauza aluviunilor aduse de ape de pe versanţi. În aceeaşi noapte, tot din cauza aluviunilor, care au ajuns şi pe calea ferată, trenul accelerat Timişoara-Iaşi a fost oprit trei ore în zona Pojorâta.
Şi calea ferată de la Nisipitu a fost afectată, circulaţia feroviară fiind întreruptă în zonă.
Daniel NEAGU
(25 iul 2008, 12:30:17