42 de suceveni care au plătit o taxă de primă înmatriculare mai mare decât valoarea actualei taxe de poluare şi-au recuperat diferenţele de bani de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava.
Directorul acestei instituţii, Petrică Ropotă, a precizat că de la introducerea noii taxe de poluare au fost depuse 698 de cereri pentru recuperarea diferenţelor de bani, însă doar 42 dintre acestea au fost aprobate şi înaintate spre plată.
Potrivit datelor furnizate de Finanţe, cei 42 de suceveni au primit înapoi o sumă totală de 46.252 de lei (462.520.000 lei vechi). Ropotă a explicat că o parte a cererilor nu au fost soluţionate pe motiv că dosarele cu documentele necesare pentru restituirea diferenţelor de sume nu au fost complete.
„După completarea acestor dosare, cei care au dreptul de a recupera diferenţe vor primi banii fără nici o problemă, în termenul legal de 45 de zile. De altfel, până la sfârşitul acestei săptămâni vor mai fi soluţionate câteva sute de cereri, iar banii vor fi restituiţi”, a declarat directorul DGFP Suceava.
El a arătat că pentru a recupera sumele plătite în plus, deţinătorii de maşini care au achitat taxa de primă înmatriculare trebuie să depună la administraţia financiară de care aparţin o cerere tip, la care se anexează documentul doveditor al plăţii taxei, respectiv chitanţa fiscală sau ordinul de plată, precum şi copii după cartea de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora.
De asemenea, în cazul maşinilor achiziţionate în leasing, pe lângă documentele anterioare se va anexa şi o declaraţie pe proprie răspundere în care se va preciza că actele prezentate în copii sunt conforme cu originalul.
Încasări de 3,3 milioane de lei din taxa de poluare
Începând cu data de 1 iulie a.c., de când se aplică noua taxă de poluare, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava a încasat peste 3,3 milioane de lei (33 miliarde de lei vechi) de la cei care şi-au înmatriculat autoturismele.
În primele 23 de zile ale lunii iulie 2008, în judeţul Suceava au fost înmatriculate 1.231 de autoturisme pentru care s-a plătit taxa de poluare, cele mai multe în municipiile Suceava şi Rădăuţi.
Potrivit noilor prevederi legale, calculul taxei de poluare se face în baza unui dosar depus de proprietarul autoturismului ce urmează a fi înmatriculat, care va conţine o cerere, cartea de identitate în copie şi original, cu precizarea de la Registrul Auto Român a emisiei de bioxid de carbon, iar pentru maşinile second-hand un document din care să rezulte data primei înmatriculări.
(24 iul 2008, 12:06:46