Prima sesiune de admitere la facultate din acest an organizată de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava se va încheia mâine. Numărul de locuri scoase la concurs de universitate, atât cu taxă, cât şi fără taxă, sunt insuficiente comparativ cu cel al absolvenţilor de liceu care vor să urmeze o facultate la Suceava. Deşi multe dintre facultăţi au fost practic „luate cu asalt” de către candidaţi, până acum depunându-se peste 8000 de dosare de admitere, există şi facultăţi care nu prezintă nici un interes pentru absolvenţii de liceu din acest an.
Limbile moderne nu mai au căutare
Specializarea Studii americane din cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării deţine recordul la această admitere în ceea ce priveşte numărul celor mai puţine dosare depuse. Cu două zile înainte de închiderea perioadei de depunere a dosarelor, la această specializare sunt înscrişi doar doi candidaţi, deşi numărul locurilor scoase la concurs de universitate pentru acest profil este de zece ori mai mare, însă toate la învăţământ cu taxă.
Nici la specializările Franceză-germană, Ucraineană-o limbă modernă, Literatură universală comparată- limba română sau o limbă modernă, tot din cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, nu s-au înregistrat decât două, trei dosare de admitere.
Profilul Muzeologie, din cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie, a atras puţini candidaţi, iar pentru ocuparea celor 11 locuri fără taxă şi 25 de locuri cu taxă nu s-au găsit încă suficienţi absolvenţi de liceu. La acest profil şi-au depus dosare de înscriere zece candidaţi.
Filosofia este o altă specializare din cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie unde numărul dosarelor de înscriere este mic. 30 de concurenţi s-au înscris la acest profil, în timp ce universitatea a scos la concurs 10 locuri fără taxă şi 50 de locuri cu taxă.
Nici specializarea Biblioteconomie şi Ştiinţa Informării din cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie nu a atras până acum mai mult de 30 de candidaţi, deşi la concurs au fost scoase 80 de locuri.
Tot în cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie, specializarea Ştiinţe politice nu a avut căutare printre candidaţi, iar până acum numai jumătate din cele 80 de locuri scoase la concurs ar putea fi ocupate.
Specializări cu zece candidaţi pe loc
La facultăţile la care cursurile se urmează la distanţă există, de asemenea, profiluri care nu prezintă interes pentru candidaţi. Specializările Filosofie şi Limba română- o limbă modernă au înregistrat până acum numărul cel mai mic de dosare depuse.
Chiar dacă la unele profiluri din cadrul facultăţilor sucevene nu se poate vorbi despre concurenţă, ba mai mult, nici măcar numărul de locuri scoase la concurs nu s-a acoperit cu numărul de dosare depuse, la celălalt pol se situează facultăţile şi specializările unde concurenţa este acerbă.
Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică deţine recordul în ceea ce priveşte concurenţa, şi unele specializări au ajuns să aibă de zece ori mai mulţi candidaţi decât numărul de locuri de admitere. Peste 500 de concurenţi se „luptă” să ocupe unul din cele 60 de locuri de la Drept, iar cele 80 de locuri de la specializarea Administrarea Afacerilor sunt râvnite de asemenea de aproximativ 500 de candidaţi.
Toate specializările din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică sunt extrem de căutate de absolvenţii de liceu, iar numărul cel mai mic de dosare depuse s-a înregistrat la specializarea Cibernetică Economică, unde 300 de concurenţi doresc să ocupe cele 50 de locuri.
La cursurile de licenţă la distanţă, cea mai mare căutare o are tot Facultatea de Ştiinţe economice şi Administraţie Publică.
Rezultatele se afişează pe 26 iulie
Universitatea „Ştefan cel Mare” a scos la concurs, pentru prima etapă de admitere din acest an, un număr de 878 de locuri fără taxă şi 2412 de locuri cu taxă, la cursurile de licenţă zi. Numărul dosarelor depuse până acum este peste două ori mai mare.
La cursurile de licenţă cu predare la distanţă, au fost scoase la concurs 825 de locuri, şi aproximativ 2400 de candidaţi şi-au depus dosare de înscriere.
Rezultatele primei sesiuni de admitere la facultate se vor afişa pe 26 iulie, iar înmatricularea candidaţilor reuşiţi se face până pe 31 iulie.
Locurile rămase neocupate după această etapă a admiterii vor fi scoase la concurs într-o altă sesiune pe care Universitatea Suceava o va organiza în luna septembrie.
(24 iul 2008, 11:11:52