Nu mai puţin de 18 profesori şi opt elevi au fost scoşi de sub urmărire penală şi au primit sancţiuni administrative, în dosarul cataloagelor măsluite de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din municipiul Suceava.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, Mariana Greţcan, a declarat, ieri, că sancţiunile administrative au fost în valoare de 700 de lei, în cazul celor 18 cadre didactice, şi de 800 de lei în cazul elevilor, excepţie făcând un singur licean, care a primit o sancţiune de 600 de lei.
Greţcan a adăugat că atât învinuiţii, cât şi petentul, tot un profesor, cel care a sesizat organele de anchetă, au făcut plângere împotriva soluţiei date de procurori, însă contestaţiile lor au fost respinse.
Totodată, a mai explicat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, anchetatorii au cerut judecătoriei anularea diplomelor de bacalaureat şi a foilor matricole ale elevilor respectivi.
În dosarul cataloagelor măsluite a fost începută urmărirea penală pentru fals intelectual în cursul lunii iunie a anului trecut. Profesorii învinuiţi în dosar erau acuzaţi că au falsificat situaţia şcolară a unor elevi de la „frecvenţă redusă”, care nu au dat deloc pe la ore.
S-a întâmplat în anul şcolar 2004- 2005, respectiv 2005-2006, elevii cu pricina reuşind să ia note de trecere şi să promoveze clasa, deşi se aflau în străinătate. Practic, elevii în cauză au ieşit la tablă, au trecut clasa, iar în catalog nici urmă de absenţe, deşi se aflau la mii la kilometri distanţă.
25 de profesori puşi sub învinuire în alt dosar
O situaţie similară a făcut obiectul unui dosar penal înregistrat în 2006 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi. Nu mai puţin de 25 de profesori şi maiştri instructori de la Grupul Şcolar Cajvana (Şcoala de Arte şi Meserii) au fost cercetaţi la acea vreme de poliţie şi procurori, fiecare dintre învinuiţi primind o sancţiune administrativă de câte 10 milioane de lei vechi. Motivul: profesorii căjvăneni au promovat zeci de elevi din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a pe care nu i-au văzut la faţă în cursul anilor şcolari 2003-2004 şi 2004-2005.
În faţa procurorilor rădăuţeni, dascălii şi-au motivat acţiunile prin faptul că, dacă nu ar fi pus note de trecere pentru elevii respectivi, aceştia din urmă ar fi fost exmatriculaţi sau ar fi repetat anul şcolar, caz în care unele dintre clase ar fi fost desfiinţate, iar numărul de posturi pentru profesori redus.
(24 iul 2008, 11:13:49