Derularea programelor naţionale de sănătate prin care suferinzii de maladii grave sau incurabile au asigurat accesul gratuit la tratamente, pe care altfel prea puţini şi le-ar putea permite, este pusă în pericol. Şi asta, din cauza distribuitorilor de medicamente, care au anunţat că sistează livrările către farmacii în urma unei dispute cu ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, pe tema reducerii adaosului comercial şi a erorilor din listele de medicamente care trebuie eliberate bolnavilor.
Un eventual colaps condamnă bolnavii la moarte
Dacă nu va fi stins imediat, conflictul ar putea crea o criză foarte gravă, chiar de săptămâna viitoare, având în vedere că farmaciştii au anunţat că sunt pe punctul de a epuiza stocurile. În acest caz, consecinţa este una singură, şi anume condamnarea la moarte a bolnavilor.
Reprezentanţi ai farmaciştilor suceveni au declarat, ieri, că sănătatea a mii de persoane cu boli incluse în programele naţionale, cum sunt diabetul, cancerul, SIDA, post transplantul, este pusă sub semnul întrebării în condiţiile în care unităţile de profil se confruntă cu sincope în aprovizionare.
„E jale mare. Comenzile nu sunt onorate, iar farmaciile trebuie să se descurce cu ce au pe stoc. Unele dintre ele au rămas deja fără anumite produse şi nu au de unde achiziţiona altele. Ministrul Sănătăţii a spus că farmaciile sunt obligate să aibă stocuri pe minim 30 de zile, dar acest lucru este imposibil din cauza lipsei banilor. Este vorba de medicamente foarte scumpe, care pentru o aprovizionare de lungă durată necesită fonduri serioase. Farmaciştii le achiziţionează pentru o săptămână sau două, întrucât ei îşi primesc banii după 60 de zile, în timp ce distribuitorii vor banii în termen de 30 de zile sau pe loc. Aprovizionarea pentru o lună se face la medicamentele care nu costă mult, nu la cele foarte scumpe, unde furnizorii te execută imediat. Nu poţi să le aduci nici dacă vrei, pentru că nu te finanţează nimeni în avans. La această oră, stocurile farmaciilor sunt aproape de a fi epuizate şi nu ştiu ce va fi de săptămâna viitoare”, a spus preşedintele Colegiului Farmaciştilor Suceava, Doiniţa Cocriş.
Farmaciştii preconizează o criză gravă
Reprezentantul farmaciştilor suceveni a precizat că, deocamdată, nu sunt probleme cu medicamentele pentru diabet, dar se conturează o criză gravă, mai ales în ceea ce priveşte tratamentul cu citostatice şi cel de care beneficiază pacienţii cu transplant.
În acest context, ieri, dr. Doina Motan Ganea Motan, managerul interimar al Spitalului Suceava şi şeful secţiei Oncologie din cadrul acestei unităţi, a arătat că bolnavii de cancer au, încă, cu ce să se trateze.
„În momentul de faţă, spitalul are în stoc medicamentele necesare, întrucât licitaţia a fost făcută înainte de apariţia noii liste. S-ar putea să apară criza, deoarece unii distribuitori vor să umble la nivelul preţurilor. Deocamdată, la farmaciile cu circuit deschis nu am auzit să fie probleme”.
La rândul său, şeful secţiei Nefrologie din cadrul Spitalului Suceava şi al Centrului Judeţean de Dializă, dr. Mihai Ardeleanu, a spus că are cu ce să ţină în viaţă pacienţii cu transplant.
„Deocamdată, bolnavii nu s-au întors cu reţetele înapoi, sunt medicamente în farmacii”, a afirmat medicul.
O declaraţie similară a venit şi din partea dr. Ramona Caziuc de la Secţia Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a Spitalului Suceava, care a subliniat că „nu ne-a sunat nimeni să ne informeze că nu se eliberează medicamentele. Noi eliberăm în continuare reţete pentru diabet, am prescris permanent, numai luni am dat 100 de reţete”, a punctat medicul.
Controale în teritoriu, la cererea lui Nicolăescu
Luni, ministrul Sănătăţii Publice a cerut reprezentanţilor Autorităţilor de Sănătate Publică şi ai Caselor de Asigurări de Sănătate din ţară să prezinte, până astăzi, situaţia privind numărul exact de reţete compensate prescrise de medici şi eliberate de farmacii în luna iulie. În plus, Eugen Nicolăescu vrea rezultatele unei verificări efectuate în toate farmaciile şi la distribuitori, cu privire la stocurile de medicamente din programele naţionale.
„Vreau să demonstrez cu documente că tot ceea ce se spune cum că ar fi o criză în sistem este o minciună”, a spus ministrul într-o videoconferinţă.
Autorităţile sanitare sucevene, ASP şi CAS, au dat curs solicitării formulate de Nicolăescu şi au cerut medicilor şi farmaciilor să raporteze situaţia prescripţiilor şi medicamentelor de care au beneficiat bolnavii în această lună şi stocurile existente în momentul de faţă.
Medicamentele din programele naţionale sunt foarte scumpe şi, de regulă, trebuie luate toată viaţa. De exemplu, pentru a supravieţui, un bolnav cu un anumit tip de leucemie are nevoie de un tratament de bază cu Glivec, care, într-o lună, poate ajunge şi la 36.000 lei. De asemenea, un pacient care a primit un rinichi nou necesită lunar, pentru terapia salvatoare, 4.000 lei.