Praful, noroiul, pietrişul şi nisipul ar trebui să dispară de pe străzile Sucevei, dacă societăţile de construcţii ar respecta legile care le impun măsuri de curăţare a roţilor camioanelor şi de etanşare a transporturilor.
După ce săptămâna trecută a iniţiat o campanie de spălare a străzilor Sucevei, pentru a îndepărta praful şi nisipul care se făceau simţite la fiecare adiere de vânt, conducerea municipalităţii e decisă să facă ordine şi în rândul celor care poartă cea mai mare parte din vină pentru praful de pe străzi – societăţile de construcţii.
“Am realizat o hartă a şantierelor societăţilor mari de construcţii, pe care le vom supraveghea permanent. După ce ne-am apucat să spălăm cu cei de la Rosal principalele străzi ale oraşului, am constatat că munca noastră este zadarnică, atâta vreme cât camioanele societăţilor de construcţii vor circula cu roţile pline de noroi, din acestea va curge nisip şi pietriş, ori chiar moloz. Vom sta pe capul lor şi îi vom amenda zilnic, până când nu le va conveni să nu respecte legea”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi.
Amenzi mai mari pentru cei ce fac mizerie pe străzile Sucevei
De altfel, campania de monitorizare a camioanelor firmelor de construcţii a început de săptămâna trecută, când în intersecţia dintre Calea Unirii şi strada Mirăuţi au stat inspectori ai Primăriei Suceava. Aşa s-a constat că numai în două ore, vineri dimineaţa, pe acolo au trecut 39 de camioane aparţinând unor firme de construcţii, din care numai o parte au fost bine etanşate, astfel încât apa din interior, care se scurgea pe stradă, să nu antreneze cu ea nisip şi pietriş.
“Săptămâna aceasta vom amplasa oameni la intrările în oraş şi în intersecţiile mari, vom nota şi vom fotografia camioanele care aduc mizerii pe străzile Sucevei şi apoi vom amenda societăţile cărora le aparţin. Amenzile sunt destul de mici acum, de maxim 2500 de lei, pentru că sunt aceleaşi stabilite în 2004. Numai că aplicate zilnic, vor fi resimţite de proprietarii firmelor de construcţii, mai ales că voi merge în Consiliul Local cu o propunere de majorare a cuantumului acestora şi cu o clasificare mai clară a încălcărilor legii”, a adăugat Lucian Harşovschi.
Centrul Sucevei – cel mai expus la mizerii cărate de pe şantiere
În prezent, conform hărţii şantierelor din oraş, întocmite de Primărie, cele mai multe posibile surse de mizerie sunt în zona centrală, unde se lucrează intens pe nu mai puţin de 17 şantiere mari.
Destul de mult se construieşte şi în Burdujeni, unde au fost identificate nouă şantiere mari, în vreme ce în Obcini sunt numai şase şantiere. În cartierele Zamca şi George Enescu sunt câte patru şantiere mari, iar în Iţcani numai două.
La fiecare din cele 17 firme de construcţii care lucrează pe aceste şantiere au fost trimise somaţii, prin care sunt avertizate să ia măsuri urgente, prin care să asigure o curăţare eficientă a roţilor autovehiculelor ce părăsesc incinta şantierului, etanşeizarea camioanelor care transportă materiale de construcţii, materie primă sau resturi de la demolări, precum şi curăţarea spaţiilor adiacente şantierului, dacă pe acestea au fost depozitate abuziv materiale de construcţii.
(23 iul 2008, 11:45:45