Rezultatele de la examenul de titularizare au demonstrat încă odată că, în fiecare an, printre „pretendenţii” unei catedre se află şi candidaţi care abia reuşesc să obţină pe lucrarea redactată un punct în plus faţă de cel din oficiu.
Printre cei care vor să fie dascălii elevilor din judeţ se află candidaţi care şi-au predat lucrările fără să fi scris nimic pe ele, din moment ce au fost notaţi cu nota 1, care se dă din oficiu. Discipline precum istoria, geografia, educaţia fizică şi chiar religia au avut candidaţi pentru un post titularizabil care au obţinut note de 1, 2,90 sau 3,45.
Pentru a obţine un loc la catedră, candidaţii trebuiau să ia minim nota şapte.
476 de profesori au luat note care le permit titularizarea
Cei care au luat cel puţin nota 5 au şanse să ocupe un post de cadru didactic suplinitor în şcolile din judeţul Suceava. În această situaţie sunt 418 dintre cei 1116 candidaţi la examen, aceştia fiind cei care au luat note între 5 şi 6,99 şi nu au obţinut un post de titular.
476 dintre candidaţi au luat note de la şapte în sus, iar rezultatele le-ar permite să ocupe un post de titular la catedră. Cu toate acestea însă, o parte dintre cei care au obţinut note care le permit titularizarea vor rămâne fără catedre, întrucât numărul de posturi titularizabile scoase la concurs de IŞJ este de 368.
Potrivit unei evidenţe a rezultatelor la examenul de titularizare, întocmită de către Inspectoratul Şcolar, 222 dintre candidaţii care visau să devină profesori cu acte în regulă au obţinut note sub cinci la examen.
9,90, nota cea mai mare din concurs
Disciplina la care s-a înregistrat cea mai mare concurenţă la examenul de titularizare din acest an a fost istoria, unde pentru un post titularizabil scos la concurs au candidat 77 de dascăli. 18 dintre ai au obţinut note peste şapte, însă candidatul cu rezultatul cel mai bun va ocupa singura catedră de profesor titular scoasă la concurs.
Geografia este o altă disciplină cu număr mare de candidaţi care au susţinut examenul de titularizare. Din cei 60 de concurenţi, numai trei au luat note peste şapte. Şi la matematică, doar 3 candidaţi, din cei 43 prezenţi la examen, au obţinut notă care le permite titularizarea. La engleză s-au titularizat 28 din cei 110 candidaţi, la limba română 98 de candidaţi dintre cei 185 de concurenţi au obţinut note de şapte sau mai mari, iar la limba franceză, din cei 92 de candidaţi prezenţi la examen, doar 10 au obţinut note de titularizare pe post.
Nici un candidat de la examenul de titularizare din acest an nu a reuşit să obţină nota maximă. „Recordul” examenului îl deţine un profesor de limba şi literatura română, care a obţinut nota 9,90.
Concurenţii, nemulţumiţi de notare
Învăţătorii, respectiv institutorii, vor reprezenta categoria de cadre didactice suplinitoare cea mai numeroasă din judeţ, în anul şcolar viitor. 79 de învăţători au obţinut la titularizare note de la 5 la 6,99, şi au posibilitatea să opteze pentru un post de suplinitor. În ceea ce priveşte numărul de învăţători care au luat note ce le permit titularizarea, acesta este de 127.
Candidaţii veniţi ieri la Inspectoratul Şcolar pentru a vedea rezultatele pe care le-au obţinut s-au arătat nemulţumiţi de felul în care au fost notaţi, şi au spus că s-au aşteptat la o notă mai mare.
„Am învăţat, am scris şi chiar eram mulţumită de ceea ce am făcut. Mă aşteptam să iau nota şase, chiar şapte, şi am luat 4,65”, ne-a declarat un candidat la istorie, nemulţumit de notare. La fel a spus şi o candidată care dorea să ocupe un post de profesor titular de limba engleză.
„Voi face contestaţie, şi sper să-mi crească punctajul, pentru că eu am făcut mult mai mult, nu de 5,45, aşa cum m-au notat ei”.
Toţi candidaţii nemulţumiţi de rezultate au posibilitatea ca în termen de cel mult 48 de ore de la afişarea rezultatelor să depună contestaţie. Lucrările contestate vor fi trimise spre recorectare în centrele universitare din ţară, iar în câteva zile, se vor afişa rezultatele finale ale concursului.
(22 iul 2008, 11:03:26