De obicei, turiştii aleargă în fiecare sfârşit de săptămână spre zona montană special pentru a scăpa de zgomotul oraşelor. S-a întâmplat însă şi altfel, chiar în acest weekend, în masivul Rarău. Zeci de turişti veniţi pentru recreare au fost siliţi să îşi demonteze corturile în miez de noapte şi să plece orbeşte prin pădure, spre alt loc de odihnă, din cauza zgomotului insuportabil produs până în zori de un grup de cheflii veniţi la pădure cu maşinile, care considerau că distracţie înseamnă mult alcool şi muzica urlând în boxe la maxim.
Informaţia ne-a fost confirmată de şeful Serviciului Public Salvamont al judeţului Suceava, Voicu Raia, care ne-a explicat că nimeni şi nimic nu i-a putut opri pe „şmecheri” din debandadă. Salvamontiştii au refuzat să ne divulge identitatea chefliilor, dar se ştie că grupul sosit cu două maşini era din zonă şi este vorba despre personaje cunoscute.
Încercările salvamontiştilor de a-i potoli nu au dat nici un rezultat şi, din păcate, salvatorii montani nu pot interveni cu sancţiuni în acest caz.
Jandarmi ineficienţiParadoxal, nu au făcut mai mult nici jandarmii montani. O patrulă de jandarmi montani a ajuns în zona respectivă în jurul orei 22,30, pentru că se primise un apel la numărul de urgenţă 112, de la mama unui turist considerat dispărut pe traseu. S-a constatat că omul ajunsese la destinaţie şi alarma era nejustificată.
Jandarmii au dat peste hoarda de gălăgioşi, dar nici intervenţia lor nu a fost mai eficientă, chiar dacă aveau alte pârghii legale la îndemână.
Potrivit afirmaţiilor salvamontiştilor, aceştia nu au fost legitimaţi, ci doar avertizaţi să reducă volumul muzicii din maşini, ceea ce au şi făcut, aparent cuminţi.
Cuminţenia a durat doar câteva minute, până au plecat jandarmii, după care cheful zgomotos a continuat mai intens, până la ora 4 dimineaţa, de s-a auzit de la kilometri distanţă.
Între timp, alţi turişti aflaţi în zonă cu corturile şi-au strâns bagajele şi au plecat precipitat, după ora 24, deranjaţi şi înfricoşaţi că ar putea urma, din cauza alcoolului, bătăi ori alte agresiuni în care ar putea fi fără voie implicaţi.
Ecosistem tulburatNimeni nu a fost amendat şi petrecerea a continuat. Cât despre impactul vacarmului asupra faunei din zonă, nici măcar nu şi-a pus nimeni problema să intervină.
Animalele sălbatice supuse agresiunii sonore de regulă fug, dar se poate întâmpla să devină agresive din teamă. Nimănui nu i-a păsat, pentru că pe la noi nu s-a ajuns atât de departe cu civilizaţia europeană încât să se aplice sancţiuni pentru poluarea sonoră, chiar dacă legislaţie şi organe de control există berechet.
Şeful salvamontiştilor suceveni spune că nu este prima oară când se întâmplă şi că diferă doar personajele sau modul de manifestare.
„Nu ştiu dacă este vorba despre lipsă de civilizaţie elementară, dacă astfel de oameni sunt pur şi simplu disperaţi să atragă atenţia asupra lor şi nu reuşesc altfel, sau dacă fac asta intenţionat, din lipsă de bun simţ şi nu le pasă că deranjează turiştii şi întregul ecosistem din zonă. Se manifestă zgomotos sau lasă în urmă munţi de gunoaie, de parcă ar veni femeia de serviciu pe munte să le strângă. Au devenit un pericol pentru natură şi, din cauza consumului exagerat de alcool, se află în pericol şi ei. În plus, faptul că în prezent fiecare campează pe unde îi vine poftă îngreunează o eventuală intervenţie dacă se accidentează. Sper să ajungem cu Direcţia Silvică Suceava la o înţelegere, pentru a folosi măcar provizoriu un spaţiu de pe munte ca loc special de campare, până vom putea amenaja unul corespunzător. Este absolut necesar, pentru a se putea proteja natura şi pentru a se asigura supravegherea şi siguranţa nocturnă a turiştilor”, ne-a spus Voicu Raia.
„Siguranţa să primeze”Situaţia îl îngrijorează şi pe primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Şerban, pentru că Rarăul şi traseele sale montane reprezintă principala atracţie turistică a municipiului.
„Am aflat şi de incidentul din weekend şi sunt profund nemulţumit. Eu înţeleg dorinţa de libertate şi de distracţie a celor tineri, dar nu se poate ajunge ca libertatea unora să îi terorizeze pe alţii şi să afecteze mediul. Am dispus să fie identificaţi şi sancţionaţi toţi cei care tulbură astfel zona şi nu înţeleg să se comporte civilizat. Mă uimeşte că se invocă lipsa unor reglementări specifice pentru zona montană. Dacă nu există destule reglementări aplicabile de către structurile de ordine publică, cu siguranţă la primele şedinţe ale Consiliului Local se va propune o structură adecvată, ca să se poată acţiona operativ şi vom insista şi noi pentru ca zona de campare să fie limitată şi amenajată, cu reguli clare. Siguranţa, confortul turiştilor şi protecţia mediului trebuie să primeze. De la asta eu nu admit derogări şi scuze”, a precizat primarul Şerban.
(22 iul 2008, 13:03:50