Apa de la canalizare, cu toate mizeriile care se adună din canalizările Sucevei, va fi folosită pentru obţinerea de energie termică la staţia de epurare a ACET.
Lucrările de realizare a instalaţiei necesare – adică un metan-tanc de 6000 de metri cubi şi centrala termică ce va funcţiona pe biogaz, au şi început la staţia de epurare din lunca Sucevei, fiind prinse în amplul program ISPA de reabilitare şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare a municipiului reşedinţă de judeţ.
În prezent, echipele firmei Dytras Spania, care a câştigat licitaţia pentru aceste lucrări, se ocupă de eliberarea terenului de rămăşiţele a două bazine de fermentare a nămolului, vechi de mai bine de 40 de ani.
Inginerul Marius Comaniţă, care se ocupă de funcţionarea staţiei de epurare a ACET, a precizat că în locul celor două bazine vechi, cu o capacitate de 1500 de metri cubi, care nici nu mai puteau fi folosite la randament maxim, va fi ridicat un metan-tanc cu o capacitate de 6000 de metri cubi, dotat cu o instalaţie de captare şi circulare a biogazului obţinut din fermentarea nămolurilor.
“Gazul obţinut prin fermentare va fi utilizat pentru alimentarea centralei termice, care va asigura temperatura optimă pentru fermentarea noroiului din bazinele de fermentare. Va fi un fel de circuit închis, dar care va duce la economii şi la o mai bună funcţionare a instalaţiilor de aici, fără a se pierde inutil gazul rezultat”, a explicat reprezentantul ACET.
Curent electric, obţinut tot din fermentarea noroiului
Nămolul ce va fi folosit pentru producerea biogazului este rezultatul filtrării şi decantării apelor uzate colectate din municipiul Suceava, peste care sunt turnate apoi colonii foarte mari de bacterii ce se hrănesc cu materie organică şi chiar şi cu substanţe poluante.
Ţinând cont de faptul că valoarea lucrărilor de modernizare a staţiei de epurare se ridică la aproximativ 13 milioane de euro, aproape zilnic viceprimarul Viorel Serenciuc vine să le supravegheze, să se asigure că vor fi terminate la timp, iar lucrările vor fi de calitate.
Mai mult, directorul ACET, Ştefan Groza, speră ca în anii următori, pe lângă producerea de energie termică, biogazul să fie folosit şi pentru producerea de energie electrică, cu care să fie alimentată staţia de pompe sau chiar întreaga staţia de epurare din lunca Sucevei.
(22 iul 2008, 14:35:17
Cand mai publici asa ceva roaga-i pe cei care-ti furnizeaza informatiile sa ti le dea in scris ca sa nu uiti pana ajungi tu sa le asterni pe hartie!