Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 iul 2008 - Anul XIII, nr. 169 (3850)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Implementare dificilă

Noua listă de compensate şi gratuite îmbolnăveşte doctorii de nervi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Măsurile guvernamentele aplicate începând cu 15 iulie - prin care a crescut numărul medicamentelor ce pot fi prescrise în regim compensat şi gratuit şi a scăzut preţul unora dintre acestea şi, prin care, pentru prima dată în sistemul românesc de sănătate, au fost introduse protocoalele terapeutice, ce urmăresc monitorizarea eliberării reţetelor de către medici - au stârnit nemulţumiri la Suceava.

Deşi recunosc că iniţiativa este una lăudabilă, medicii de familie din judeţ nu sunt de acord cu modul în care aceasta a fost pusă în practică, arătând că aplicarea s-a făcut defectuos.

 

Noua listă le-a parvenit medicilor târziu sau deloc

Irina Badrajan, secretarul Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava, a declarat vineri că implementarea noului sistem de lucru a pornit cu stângul, în condiţiile în care lista de medicamente compensate şi gratuite a fost pusă târziu la dispoziţia doctorilor, iar unii dintre ei, care profesează în mediul rural şi sunt lipsiţi de acces la internet, nu au intrat nici până acum în posesia ei.

„Noi am aflat din presă de apariţia ei şi nu de la forurile superioare, cum era corect. Listele s-au publicat pe internet pe data de 14 iulie, la ora 20.45, cu aplicabilitate de a doua zi, lucru care nu s-a putut întâmpla. A trebuit mai întâi să le descărcăm, ca să avem după ce ne ghida, iar farmaciile au avut nevoie de timp pentru a opera modificările pe calculator. Unii medici de la ţară n-au primit nici acum listele, poate nici nu ştiu de acestea dacă nu s-au uitat la televizor”, a spus medicul, adăugând că acest neajuns a fost dublat de cel al protocoalelor terapeutice, care reglementează modul de administrare a unor medicamente:

„Au trebuit studiate în amănunt, ca să ştim ce avem de făcut, ceea ce nu este uşor. Ne-a fost foarte greu întrucât pacienţii veneau în continuare, iar noi nu ştiam cum să procedăm. Implementarea unor lucruri de la o zi la alta, aşa cum ni se impune de către şefii noştri, nu este deloc benefică activităţii”.

 

Timpul alocat unui pacient s-a triplat

Dr. Irina Badrajan a arătat că, în actualele condiţii de lucru, când medicii trebuie să studieze şi să aplice din mers noile prevederi, timpul care se pierde cu un pacient s-a triplat. În plus, numărul mare de informaţii de acumulat, la care se adaugă nemulţumirea pacienţilor, care acceptă greu schimbările produse, a accentuat stresul doctorilor, o parte dintre ei cedând nervos.

Dincolo de modul defectuos de aplicare a ultimelor reglementări, secretarul Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava a apreciat că lista a suferit o îmbunătăţire substanţială, chiar dacă unele medicamente, precum Lagosa (Silimarina, folosită în afecţiunile hepatice), au fost scoase.

„Produsele farmaceutice care nu se mai regăsesc în noua listă sunt puţine la număr şi nici nu au o importanţă vitală”, a subliniat medicul adăugând că, în schimb, utilizarea protocoalelor este benefică doar pe jumătate.

Irina Badrajan a explicat că folosirea acestor protocoale terapeutice presupune o reevaluare a bolnavilor, ceea ce înseamnă drumuri în plus pentru pacienţi, având în vedere că aceştia trebuie să meargă mai întâi la specialist, pentru a obţine o scrisoare medicală.

 

Protocoalele terapeutice pun bolnavii pe drumuri

„Aceste protocoale nu au un caracter orientativ, ci unul limitativ, pentru că anumite medicamente nu mai pot fi folosite şi în alte afecţiuni, deşi ar ajuta. De exemplu, produsul Thiogamma va putea fi folosit numai în polineuropatia diabetică şi nu şi în polineuropatiile de altă origine, cum era până acum.

În plus, timp de trei luni, noi va trebui să reevaluăm pacienţii care beneficiază de medicamentele supuse protocoalelor. Acest lucru înseamnă trimiterea bolnavilor la medicul specialist, care să le emită o scrisoare medicală, prin care se certifică faptul că tratamentul cu acel medicament este indicat. Pe de altă parte, aceste protocoale sunt bune pentru că ne apără de nişte inconveniente”, a punctat medicul.

Referitor la ieftinirea medicamentelor, Irina Badrajan a spus că timpul va demonstra dacă aceasta este reală sau nu, în contextul în care medicii au trăit deja experienţa unor medicamente gratuite dar pentru care, de fapt, se plătea o anumită sumă.

„Este vorba de un calcul care se face din punct de vedere al preţului de cost, de cât suportă Casa de Asigurări de Sănătate. Sunt nişte chestiuni care vor reieşi în timp”, a conchis secretarul Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava.

 

Fonduri suficiente la farmacii, pentru onorarea reţetelor

Deşi introducerea noii liste cu medicamente le-a luat ceva timp farmaciştilor suceveni pentru operarea pe calculator, disfuncţionalităţile au fost depăşite la această oră.

Creşterea numărului de medicamente pe care doctorii le pot prescrie în conformitate cu noua listă va aduce un real beneficiu bolnavilor, în contextul în care, în judeţ, nu se pune problema fondurilor la farmacii. Bolnavii nu riscă să rămână în buzunare cu prescripţiile generoase, pe motiv că farmaciile au terminat banii.

În iulie, sumele alocate iniţial de Casa de Asigurări de Sănătate pentru medicamentele compensate şi gratuite sunt de 4.500.000 lei, din care 3.750.000 lei pentru medicamente compensate şi gratuite şi 750.000 lei pentru medicamente necesare în tratamentul bolilor cronice.

Pentru menţinerea continuităţii în eliberarea medicaţiei prescrise, spre sfârşitul lunii, fondurile vor fi suplimentate în funcţie de necesităţi.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noua listă de compensate şi gratuite îmbolnăveşte doctorii de nervi.
 Vizualizări articol: 1317 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noua listă de compensate şi gratuite îmbolnăveşte doctorii de nervi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   EI trimis de
(21 iul 2008, 19:03:21
Ministerul sanatatii e un buncar, iar ministrul un mare bou! NU sunt multumiti nici bolnavii, nici medicii si farmacistii! Cam suspect, nu?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei