O familie din Iţcani îşi hrăneşte copiii cu ceai şi mămăligă. Cel puţin aşa ne-a spus mama copiilor, Elena Nicoleta Cîrjan, o femeie de 34 de ani, care „s-a rătăcit” pe meleagurile Sucevei, după ce şi-a pierdut părinţii cu care locuia în judeţul Ilfov. Nouă persoane stau în două camere amărâte şi se hrănesc din alocaţia copiilor.
Copii fără copilărie
Tatăl celor şapte copii este bolnav. Aşa reiese din actele medicale, dovadă fiind şi pensia de boală pe care o primeşte lunar bărbatul, Constantin Oltean, în valoare de 190 de lei.
Doi dintre minori sunt şcolari (clasa a III-a şi clasa a II a), o fetiţă în vârstă de şase ani – Rebeca, aşteaptă să fie înscrisă în această toamnă la şcoală, alţi trei sunt trimişi din când în când la grădiniţă, iar cel mai mic are de doar cinci luni şi este un copil cu probleme de sănătate.
Ceai îndulcit, în loc de lapte praf
Copiii locuiesc în aceeaşi curte cu bunicii paterni. Din păcate, nici aceştia nu au cu ce să-i ajute, pentru că trăiesc din pensii foarte mici şi sunt bolnavi.
Mama copiilor s-a plâns că nu are lapte praf pentru copilul cel mic, pentru că la dispensar i s-a spus că doar copiii cu SIDA beneficiază de gratuitate. De aceea, cât e ziulica de mare, acest copil, dar şi ceilalţi mai mărişori, preşcolarii sunt văzuţi de vecini cu biberonul în gură. Mama copiilor le pune ceai îndulcit în sticluţe şi aşa îşi pierd toată ziua. În cele mai multe zile, pâinea, care li se pare foarte scumpă acestor oameni, este înlocuită cu mămăligă.
Le este ruşine să meargă murdari la şcoală
Primăria Suceava, prin Direcţia de Asistenţă Socială, i-a ajutat pe aceşti oameni cu o masă la cantina de ajutor social. Zilnic, mama copiilor merge la cantina săracilor, pentru a primi ceva de mâncare. Sunt mulţi şi niciodată nu este suficient.
Din păcate, copiii nu sunt printre cei mai buni elevi la învăţătură, pentru că nu au nici condiţiile necesare studiului (un birou pe care să scrie, cărţi, caiete, jucării, uniforme, ghiozdane, îmbrăcăminte, încălţăminte), dar nici nu are cine să-i îndemne şi să-i urmărească la lecţii.
„De multe ori nu vor să meargă la şcoală pentru că nu au cu ce să se îmbrace, n-au încălţări. Cei de la şcoală, cu ce să-i ajute? Le cer câte 100-150 de lei pentru uniforme. De unde să le dăm atâţia bani? Îi trimitem cu hainele pe care le au şi acasă. Le este ruşine... Râd colegii de ei. Nu este plăcut. Soţul meu este bolnav, aşa a fost mereu. Nu are voie să muncească şi nici nu-l angajează nimeni”, ne-a povestit mama copiilor.
N-au materiale pentru a repara casa
Interiorul celor două camere în care locuiesc nouă persoane este dezolant. Câteva paturi, multe rufe aruncate peste tot, un hol în care se află un aragaz vechi, pământ în loc de pardoseală, câteva pături şi o carpetă pe perete.
Casa este în paragină, dar părinţii copiilor ne-au spus că de mult şi-au propus să o renoveze, doar că nu au materiale.
„Soţul, împreună cu socrul meu şi cu ceva rude, ar putea să o repare sau să facă o alta lângă, să aibă şi copiii unde dormi, că ei tot cresc, dar nu avem bani de materiale. Ne-ar trebui nişte ciment, bolţari, nisip...”, s-a plâns femeia.
Din ce ne-au spus vecinii, familia nu creează probleme în cartier, dar copiii sunt văzuţi toată ziua pe uliţă, îmbrăcaţi prost şi murdari. Sunt lăsaţi de izbelişte, în timp ce alţi copii desenează, citesc o carte cu poveşti sau se joacă.
Nu sunt vinovaţi că s-au născut
Au fost prezentate, în ultima perioadă, în Monitorul de Suceava, mai multe cazuri similare cu cel al familiei din Iţcani, în campania „Ajută un copil să meargă la şcoală”. Multe dintre ele s-au rezolvat. Apelăm şi de această dată la bunătatea cititorilor şi îi rugăm să asculte şi necazul acestor copii, fără copilărie.
Minorii nu sunt vinovaţi că s-au născut, nu sunt vinovaţi că vor creşte needucaţi.
Părinţii lor sunt săraci, iar societatea în care trăiesc îi arată cu degetul.
„Mai bine fără ei, mai bine fără cerşetori, mai bine fără săraci....”, spun mulţi suceveni, dar ei există şi nu putem să fim ignoranţi la infinit, să ne facem că nu există. Cei care pot să le dea o mână de ajutor acestor copii sunt rugaţi să sune la redacţia Monitorul de Suceava, telefon 0230 522 993.
(21 iul 2008, 11:38:01