Consiliul Judeţean Suceava caută firme dispuse să investească în construcţia unei uzine de prelucrare a deşeurilor menajere.
Vicepreşedintele CJ Suceava, Daniel Cadariu, a precizat că intenţia administraţiei judeţene este să găsească un investitor dispus să aloce fonduri pentru construcţia unei astfel de uzine, care ar urma să funcţioneze lângă viitoarea groapă de gunoi care se va construi în apropierea Sucevei.
În opinia lui Cadariu, o astfel de investiţie este eficientă, în condiţiile în care proiectul pentru cele două gropi ecologice, din Moara şi Pojorâta, presupune realizarea unor depozite deschise.
„Ideea este să demarăm o investiţie privată care în final să înlocuiască gropile deschise cu uzine de prelucrare a deşeurilor menajere pentru producere de curent electric şi agent termic. Este posibil ca această investiţie să se realizeze la Moara, în condiţiile în care acolo este disponibilă o suprafaţă de 20 de hectare pentru construcţia gropii de gunoi”, a spus Daniel Cadariu.
El a adăugat că deja există oferte din partea mai multor firme pentru realizarea unei astfel de investiţii.
Vicepreşedintele CJ Suceava a explicat că în situaţia în care s-ar realiza o astfel de uzină, tot gunoiul menajer din judeţ ar urma să fie prelucrat de către aceasta, iar gropile de gunoi de la Moara şi Pojorâta ar urma să devină depozite intermediare, alături de celelalte cinci depozite de acest fel care ar urma să se construiască tot prin fonduri europene.
45 de milioane de euro pentru rezolvarea problemei deşeurilor
Pe de altă parte, Cadariu a declarat că în urma unor discuţii pe care le-a avut cu conducerea Ministerului Mediului, judeţul Suceava va primi o sumă de aproximativ 40 – 45 de milioane de euro pentru rezolvarea problemei deşeurilor.
Potrivit proiectului, 10 milioane de euro ar fi folosite pentru închiderea celor şapte gropi de gunoi existente în judeţ, iar diferenţa de bani pentru construcţia a două gropi ecologice, a cinci staţii de depozitare intermediare, şi realizarea sistemului de transport şi de colectare a deşeurilor.
„În momentul de faţă suntem nevoiţi să facem demersuri la consultanţi să accelereze rezolvarea problemei primei etape, respectiv întocmirea masterplanului pentru strategia de colectare a deşeurilor, în baza căruia ulterior va fi întocmit studiul de fezabilitate pentru demararea execuţiei”, a spus vicepreşedintele administraţiei judeţene.
Daniel Cadariu a mai precizat că intenţia CJ Suceava este ca masterplanul, studiul de fezabilitate şi licitaţia de execuţie a celor două gropi ecologice din judeţ să fie finalizate cel târziu până la finalul anului 2009.
În caz contrar, afirmă Cadariu, există riscul ca Suceava să piardă fondurile de care ar putea beneficia pentru rezolvarea problemei deşeurilor în judeţ.
(21 iul 2008, 12:22:18