Figurează pe listele de candidaţi de la examenul de bacalaureat din anul 2000 şi este notată la probele orale, însă susţine că nu a participat la examenul din acel an.
Este vorba despre o absolventă a Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, promoţia 1999, care a dat şi a picat examenul de bacalaureat în acelaşi an în care a absolvit cursurile liceale.
„Am dat examenul în prima sesiune de bacalaureat din anul 1999, am luat note de trecere la toate probele, dar nu am promovat pentru că nu am avut media 6. Este singura dată când am susţinut examenul”, a declarat absolventa. Până aici nimic deosebit.
A luat probele orale şi nu s-a mai prezentat la cele scrise
Situaţia s-a complicat acum câteva zile, când absolventa liceului s-a dus la şcoală pentru a se înscrie la bacalaureatul din luna august.
„Am completat cererea de înscriere şi am specificat acolo că susţin bacalaureatul pentru a doua oară. Secretara a căutat în baza lor de date şi m-a informat că dau examenul pentru a treia oară şi că va trebui să plătesc înscrierea la această sesiune de bacalaureat”, a mai spus candidata la examen.
Potrivit celor spuse de la secretariat, fata a susţinut examenul şi în anul 2000, când a participat la probele orale, le-a promovat, şi apoi nu s-a mai prezentat la celelalte examene.
Fata a mai adăugat că de la secretariat i s-a arătat şi catalogul de examen al sesiunii iunie-iulie 2000 şi, într-adevăr, numele ei este în catalog, la probele orale figurează prezentă şi promovată, la celelalte probe este absentă. Catalogul poartă semnătura membrilor comisiei examinatoare, precum şi a preşedintelui de comisie, un profesor universitar de la Iaşi.
Buletinul era în acea perioadă la Starea Civilă
Pentru că este convinsă că nu a participat la acel examen, absolventa susţine că a cerut conducerii şcolii să-i arate cererea de înscriere la examen, scrisă de ea, dar a fost refuzată.
„Nu am dat acel examen. Nu aş avea nici un interes să spun că nu l-am susţinut dacă nu era aşa. Eu stau şi mă întreb cum mă puteam prezenta la probele orale, unde se intră cu buletinul, când eu în acea perioadă aveam actele depuse la Starea Civilă, pentru că m-am căsătorit”, a spus fata.
Deşi nu a mai reuşit să se înscrie la sesiunea din acest an a bacalaureatului, aşa cum a intenţionat, fata a spus că nu are de gând să lase lucrurile aşa şi că va sesiza Inspectoratul Şcolar şi Ministerul Educaţiei în legătură cu această situaţie.
Eroarea, exclusă de conducerea şcolii
Pentru conducerea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară lucrurile sunt foarte clare, justificate cu documente oficiale. Absolventa s-a înscris la bacalaureat, s-a prezentat la probele orale şi apoi nu a mai venit.
„Examenul se dă cu profesori care nu predau în şcoală, preşedintele comisiei este cadru universitar, iar catalogul este un act care poartă semnătura fiecărui membru al comisiei. Cum putea cineva să o noteze, la două probe, nu la una, dacă ea nu era prezentă?”, ne-a declarat directorul adjunct al colegiului, Tatiana Hladiuc. Introducerea din eroare a numelui absolventei pe lista candidaţilor la bacalaureatul din 2000 este exclusă de conducerea liceului.
„Puteam să ne gândim că s-a introdus numele din eroare, cu toate că nici aşa ceva nu se întâmplă, însă am lua în considerare această variantă, dacă la toate probele candidatul ar fi fost absent, dar în condiţiile date, este exclus să ai şi note dacă nu ai fost prezent”, a mai adăugat directorul adjunct Hladiuc.
Fişa de înscriere la examen, găsită în arhive
Aceasta a mai precizat că în arhiva şcolii s-a găsit şi fişa de înscriere la bacalaureatul din iunie - iulie 2000 a absolventei, fişă pe care ne-a prezentat-o.
„Este scris de mână şi semnată. Atunci candidata a declarat că susţine pentru a doua oară bacalaureatul”, a declarat Tatiana Hrenciuc, prezentând cererea întocmită în luna mai a anului 2000.
Situaţia a fost prezentată Inspectoratului Şcolar de către conducerea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară.
„Atâta timp cât documentele arată că doamna a dat examen, în condiţiile în care există şi o cerere scrisă de participare la bacalaureat, nu ştiu ce am putea face şi cum am putea analiza în vreun fel cele declarate de absolventă”, a mai adăugat directorul adjunct Hladiuc.
Contactată pentru a i se prezenta informaţiile obţinute de la şcoală, precum şi faptul că în arhiva instituţiei de învăţământ există o cerere de înscriere la bacalaureatul din 2000, absolventa şi-a menţinut declaraţiile, spunând că nu s-a înscris şi că nu a participat la acel examen.
„Voi merge luni la şcoală să văd cererea, să văd că poartă semnătura mea, şi voi face tot ce se poate pentru a demonstra că eu nu am nici o legătură cu acea sesiune de bacalaureat”, a încheiat fata.
(19 iul 2008, 11:21:24
La fel cum au promovat si capsunarii fiind plecati din Romania. Si tot la voi la liceu madam Hladiuc. Sau ai probleme cu tinerea de minte?