Traficul cu ţigări la frontiera cu Ucraina, în zona Siret, are un aliat de nădejde în şefii Poliţiei de Frontieră. Aceştia nu au fost capabili să repare maşina dotată cu aparatură de termoviziune, aşa că de aproape un an de zile traficanţii au liber pe fâşia verde, iar baxurile cu ţigări sunt trecute în siguranţă spre depozitele clandestine. O situaţie cel puţin paradoxală, justificată cu scuze ieftine şi prea puţin plauzibile.
Coincidenţă sau nu, instalarea noii conduceri a Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret a coincis cu apariţia defecţiunilor la aparatura de termoviziune cu care era dotată una din maşinile instituţiei.
Din septembrie 2007, maşina apare în acte ca defectă. Deşi are o rază de acţiune de aproximativ 14 km şi ar putea fi extrem de utilă în lupta împotriva reţelelor mafiote, maşina cu termoviziune a fost trasă pe dreapta.
Explicaţia oficială oferită de subcomisarul Ilie Poroch, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, este aceea că o astfel de aparatură nu poate fi reparată decât de anumite firme şi că, în ciuda demersurilor făcute pe lângă conducerea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, programarea încă nu a sosit.
Este o situaţie care convine de minune traficanţilor de ţigări, din care fac parte şi poliţişti de frontieră şi vameşi, care au o grijă în minus vizavi de măsurile de precauţie pe care trebuie să şi le ia.
Cei 30 de km de frontieră care revin Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret ar fi mai uşor de acoperit cu ajutorul maşinii cu termoviziune.
Nimeni nu pare interesat în a grăbi repararea aparaturii de termoviziune, chiar dacă oficial frontiera cu Ucraina este considerată una de risc maxim de către oficialii de la Bucureşti, dar şi de reprezentanţii europeni, de vreme ce este o parte a graniţei estice a Uniunii Europene.
Maşini ale Poliţiei de Frontieră, antemergător pentru busurile cu ţigări
Dacă pentru fâşia verde maşina cu termoviziune ar fi extrem de utilă, pentru busurile cu ţigări care trec nestingherite prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret este total ineficientă. Gurile rele spun că pentru a ajunge în siguranţă la destinaţie, busurile cu ţigări de contrabandă au antemergător maşină a Poliţiei de Frontieră, care elimină orice risc potenţial care poate apărea pe traseu.
Un singur transport al unui bus încărcat cu ţigări aduce venituri de cel puţin 150.000 de dolari, sumă care ajunge şi în buzunarele poliţiştilor de frontieră şi vameşilor corupţi. Aşa se face că în Siret există depozite de ţigări aproape pe fiecare stradă.
Din informaţiile pe care le deţinem, ţigările de contrabandă sunt depozitate la anumite persoane care locuiesc pe străzile Negostinei, Moldovei, sau Carpaţi, persoane extrem de cunoscute în Siret şi a căror prosperitate creşte de la o zi la alta.
Nici foşti sau actuali angajaţi ai Primăriei Siret nu sunt străini de fenomenul traficului de ţigări, iar serviciile prestate de aceştia, la schimb cu protecţia oferită de anumiţi poliţişti de frontieră, au creat un adevărat clan mafiot, bazat pe relaţii de afaceri negre, din care câştigă absolut toată lumea implicată, mai puţin bugetul de stat.
(18 iul 2008, 11:45:30