Dintre miile de funcţionari din judeţ, din cadrul Ministerului de Interne şi Reformei Administrative (MIRA), fie ei poliţişti, poliţişti de frontieră, pompieri, jandarmi etc., nici unul nu a reclamat, în prima jumătate a acestui an, că i s-ar fi oferit şpagă sau că are informaţii despre colegi de serviciu implicaţi în activităţi de corupţie, deşi sunt obligaţi ca în astfel de cazuri să anunţe imediat Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).
Purtătorul de cuvânt al DGA Suceava, subcomisarul Cristian Macsim, e de părere că mare parte din funcţionarii publici care au cunoştinţă de infracţiuni de corupţie în sistemul în care lucrează nu sesizează autorităţile în domeniu.
Motivele sunt diverse, fie pentru că nu vor să îşi „toarne” colegii, gândindu-se că vor avea viaţă grea după aceea, fie pentru că ştiu că un eventual denunţ i-ar pune pe drumuri, fiind nevoiţi să meargă la audieri, să piardă ore întregi la dat declaraţii şi, în cazul în care se ajunge în instanţă, să meargă ca martor în faţa judecătorilor.
„În semestrul I al acestui an, nu am avut cazuri când lucrătorii MIRA din judeţ să informeze structura noastră cu operativitate atunci când li se oferă sume de bani pentru a nu-şi îndeplini atribuţiunile de serviciu, informare care să ducă la realizarea flagrantului sau să fi denunţat situaţii în care colegii lor au fost implicaţi în comiterea unor fapte de corupţie”, a declarat Macsim.
Purtătorul de cuvânt al DGA Suceava a adăugat că, în schimb, structura pe care o reprezintă a primit mai multe sesizări din partea conducerii unor instituţii ale MIRA, cum ar fi poliţia şi poliţia de frontieră, despre anumiţi angajaţi ai lor implicaţi în acte de corupţie.
„În general, sesizările au fost făcute cu întârziere ori nu au cuprins suficiente elemente, ceea ce a făcut imposibilă documentarea activităţii ilicite ale acelor persoane”, a precizat subcomisarul Cristian Macsim.
„Cetăţenii ne pot fi de mare ajutor”
Purtătorul de cuvânt al DGA Suceava a cerut şi cu această ocazie sprijinul cetăţenilor în depistarea cazurilor de corupţie.
„Până la urmă, cetăţeanul vine în contact direct cu funcţionarul... Cetăţenii ne pot fi de mare ajutor”, e de părere Macsim.
Toţi cei care vor să sesizeze abuzuri şi acte de corupţie comise de personalul MIRA se pot prezenta, în audienţă, la camera 13 din clădirea Prefecturii sau pot veni direct la sediul DGA Suceava (în clădirea Curţii de Conturi, 0230/203340; 0230/203341). Cei interesaţi pot denunţa acte de corupţie şi la linia telefonică gratuită a DGA -0800.806.806.
(18 iul 2008, 11:19:17