În primele şase luni ale acestui an, în judeţ s-au petrecut aproape zilnic accidente rutiere grave.
Conform datelor de bilanţ ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în primele şase luni ale acestui an în judeţ s-au petrecut 142 accidente rutiere grave, faţă de 124 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă avem în vedere că 2007 a fost un an în care accidentele grave şi numărul morţilor de pe şosele au cunoscut o creştere alarmantă faţă de anii precedenţi, creşterea din acest an, de aproximativ 15%, este îngrijorătoare.
Singurul aspect pozitiv care reiese din statistici este cel care face referire la numărul decedaţilor în urma accidentelor, în acest an înregistrându-se 39 de morţi, cu doi mai puţini decât în 2007. În privinţa răniţilor grav, în primele şase luni ale acestui an s-a ajuns la 133 de victime, faţă de 105 anul trecut.
Alcoolul şi imprudenţa, la baza celor mai grave două accidente
Două dintre accidentele din acest an pot fi incluse în categoria celor foarte grave. În luna februarie a acestui an, un şofer beat a pierdut controlul asupra volanului la ieşirea din Fălticeni spre Roman, chiar în zona unde stau oameni la ocazie. Autoturismul a dat peste patru autostopişti, după care a izbit violent un copac, ricoşând de aici în una din maşinile care opriseră la ocazie.
Unul dintre oamenii care aşteptau o ocazie a decedat pe loc, aceeaşi soartă având-o şi unchiul şoferului băut, aflat în maşină. Alte patru persoane au fost rănite grav în urma accidentului.
În luna aprilie, pe DN 2, la Pătrăuţi, s-a produs un accident rutier care s-a soldat cu trei morţi. O Dacie în care se aflau cinci persoane a fost izbită violent de un microbuz. Accidentul s-a petrecut din cauza şoferului Daciei, care a dat dovadă de imprudenţă maximă. Deşi un tractor încerca să iasă pe DN2, şoferul care venea de la Pătrăuţi a intrat pe lângă acesta şi a virat la stânga, înspre Suceava. Cu vizibilitate aproape zero din cauza tractorului, şoferul a fost lovit din lateral stânga de un microbuz care circula regulamentar dinspre Suceava. Şoferul şi doi pasageri din autoturism, luaţi la ocazie, au murit, în timp ce celelalte două persoane din maşină au fost rănite.
Viteza şi indisciplina pietonilor
Cele 142 de accidente grave din acest an au avut drept principale cauze viteza şi indisciplina pietonilor. De asemenea, depăşirile neregulamentare au stat la baza unui număr foarte mare de evenimente rutiere grave.
În încercarea de a stăvili numărul de accidente, Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava a demarat mai multe acţiuni de control şi programe de prevenire a evenimentelor rutiere. „Programul de reducere a accidentelor pe DN2”, lansat în iunie, este acţiunea cu cea mai mare amploare şi a fost demarată deoarece pe acest drum (care străbate judeţul de la intrarea dinspre Iaşi şi până la Siret) s-au petrecut, în ultimul an, foarte multe accidente grave. Acţiunea constă în dublarea numărului de agenţi şi de radare din trafic şi va continua pe tot parcursul verii.
De asemenea, oamenii legii au mai demarat controale pe raza municipiului Suceava şi a localităţilor din jur, în special după lăsarea întunericului, care vizează prinderea şoferilor aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice. Numai în luna iunie, agenţii au depistat 29 de şoferi băuţi, luându-le permisele de conducere, sau întocmindu-le dosare penale.
De la începutul anului, agenţii de circulaţie au reţinut 931 de permise de conducere, au constatat 439 de infracţiuni la regimul circulaţiei şi au aplicat 7.974 de sancţiuni contravenţionale.
Cele mai periculoase drumuri
Din analiza accidentelor rutiere petrecute pe DN 2, reiese că cele mai periculoase porţiuni de drum de pe acest sector se găsesc pe raza, sau în dreptul localităţilor Drăguşeni, Buneşti, Pătrăuţi şi Grăniceşti. Pe DN 2 E, cele mai multe accidente din ultimii ani s-au petrecut la Cornu Luncii, în timp ce pe DN 2 H, cea mai periculoasă porţiune este la Horodnic de Jos. În privinţa DN 17, cele mai multe evenimente rutiere grave s-au petrecut în zona de munte, cu precădere la Dorna Candrenilor.
(18 iul 2008, 12:27:25
MOARTEA II CHEAMA, saracutii nesimtiti!
Eu unu', sunt f. suparat pe politai, ca mi-a dat amenda in 2 rinduri pentru ca depasisem 2 si 4km peste 60km la ora in localitate! Sunt civilizat si nu am boala vitezei, dar degeaba!....Vreau, dar NU pot sta tot drumul cu ochii pe vitezometru, uit, imi zboara gindul!...De atunci nu-i mai suport si astept ocazia sa ma razbun! Pacat ca am ajuns in situatia asta ingrata si neortodox