Cinci fraţi trăiesc într-un bordei din scânduri, acoperit cu nailoane, la marginea unei păduri, din comuna Capu Câmpului. Împreună cu părinţii, minorii se luptă cu sărăcia, mizeria şi boli de tot felul. Cea mai mare dorinţă a lor ar fi să-şi construiască o căsuţă mai trainică, în care să nu-i bată ploaia, vântul, zăpada.
Refugiaţi la marginea pădurii
Cel mai mare copil, Adrian, este în clasa a IV-a, Georgiana a păşit anul trecut în clasa I, ea fiind un copil cu probleme de sănătate (suferă de o afecţiune respiratorie), Daniela este la grădiniţă, iar cei mai mici băieţi – gemeni, au împlinit doar trei ani şi şase luni.
Această familie a locuit, până acum câteva luni, într-un bordei vechi, cu acoperişul spart, cu pereţii înnegriţi de la fumul scos de lampă (opaiţ) sau lumânare (pentru că nu aveau curent electric), situat în curtea unor rude din Capu Câmpului. Ulterior, au fost daţi afară şi, cei cinci minori, împreună cu părinţii, au fost nevoiţi să se refugieze la marginea pădurii.
Umblă desculţi
Părinţii celor cinci minori, Elena Takacs şi Viorel Beghean, şi-au înjghebat un bordei din câteva scânduri şi folii de nailon. Şi-au aşezat trei paturi, pe care le-au primit de la nişte oameni miloşi, şi în aceste condiţii trăiesc zi de zi, noapte de noapte.
Copiii nu au hăinuţe suficiente. Umblă desculţi, fără lenjerie, de multe ori fără pantaloni, pentru a păstra hainele bune de şcoală. Acest caz a fost semnalat şi la începutul acestui an (11 februarie 2008) în paginile Monitorului de Suceava. O parte dintre cititori au înţeles situaţia critică prin care trec aceşti oameni şi i-au ajutat cu alimente şi hăinuţe pentru copii. Au primit şi câteva pături şi un pat. Insuficient, însă.
Singurul venit lunar al familiei este format din alocaţia copiilor şi ajutorul social, circa 400 de lei în total. Este insuficient pentru hrană, medicamentele, haine, rechizite şi toate cele necesare traiului pentru şapte persoane.
Le lipsesc rechizitele
Cei cinci copii sunt slabi, mereu răciţi. Unul dintre gemeni suferă de astm, un altul este suspect de TBC. Ileana Takacs, mama copiilor, ne-a spus că încearcă să le asigure măcar mâncarea şi medicamentele. Lunar, femeia dă câteva sute de lei pe medicamentele necesare copiilor.
Situaţia acestor minori este cunoscută şi de Primăria din Capu Câmpului, dar şi de Protecţia Copilului Suceava. În această săptămână, asistenţii sociali din cadrul Protecţiei Copilului au mers la această familie şi le-au dus câteva hăinuţe şi încălţăminte. Copiii nu au rechizite şi uniforme pentru începutul de an şcolar.
Vor să aibă şi ei o căsuţă
Aceşti oameni din Capu Câmpului au făcut o cerere la Direcţia Silvică pentru a li se aproba lemnul pentru construcţia unei căsuţe, dar încă nu au primit nici un răspuns.
Asistentul social Mirela Acozmei, de la Protecţia Copilului Suceava, a constatat lipsurile cu care se confruntă cei cinci minori. Ea ne-a spus că această familie nevoiaşă a fost purtată pe drumuri de la Primărie, la Direcţia Silvică şi invers, luni de zile, dar încă nu a primit nici un răspuns concret din nici o parte.
O cărămidă sau un sac de ciment nu este „un capăt de ţară” pentru marile firme de construcţii din judeţ, dar pentru aceşti copii poate însemna viitorul. Credem că vor exista întreprinzători care vor ajuta această familie să-şi construiască o cameră, în care să-şi crească copiii în linişte. Pentru orice ajutor puteţi suna la Primăria Capu Câmpului – asistenţă socială - telefon 0230 539 222, la redacţia Monitorul de Suceava 0230 522 993 sau la Protecţia Copilului 0230 520 172 (asistent social Mirela Acozmei).
(17 iul 2008, 11:23:36