Un abator realizat prin fonduri SAPARD în satul Călineşti, comuna Şerbăuţi, se ridică ilegal, cu girul autorităţilor. Deşi legea prevede că un abator trebuie să fie la o distanţă minimă de 500 de metri de prima locuinţă, unitatea aparţinând SC Nicşan SRL se ridică în mijlocul satului, la zece metri de case.
Patronii au de partea lor avizele, toate instituţiile dându-şi girul pentru ridicarea abatorului. Aceştia au investit bani mulţi în unitate şi nici nu vor să audă acum de faptul că nu li s-ar permite funcţionarea.
Reprezentantul Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Suceava spune însă că nu poate da autorizaţie de funcţionare abatorului, chiar dacă, în 2005, instituţia pe care o reprezintă a avizat începerea construcţiei.
Au toate avizele necesare
Pe amplasamentul unde se ridică acum unitatea a funcţionat, imediat după 1990, tot un abator. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, patronii unităţilor de acest gen au fost avertizaţi că nu vor mai putea rămâne pe piaţă decât cu abatoare conform standardelor UE. Maria şi Mircea Nicşan, proprietarii abatorului din Călineşti, au înţeles repede acest lucru şi au început să investească pentru ridicarea unei unităţi după toate standardele.
„În 2006 am depus un proiect care viza obţinerea de fonduri SAPRAD pentru construirea unui abator mixt după toate standardele Uniunii Europene. În decembrie 2006 am primit aprobarea, iar în vara anului următor, după ce am obţinut toate avizele şi certificatul de urbanism, am început construcţia. Nu avem absolut nimic să ne reproşăm”, declară Maria Nicşan.
Într-adevăr, la primăria din Şerbăuţi există avize de la toate instituţiile care trebuie să-şi dea acordul pentru ridicarea abatorului.
Şeful Inspecţiei Sanitare nu îşi explică cum a fost dat avizul
Marile semne de întrebare sunt în privinţa avizului dat de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava, instituţie care veghează la protejarea sănătăţii populaţiei. Conform Ordinului 536 din 1997, abatoarele nou construite trebuie să fie la minimum 500 de metri de prima locuinţă. În cazul abatorului de la Călineşti nici măcar 50 de metri nu sunt asiguraţi faţă de casele din jur.
„Patronul are aviz de la ASP, emis în 2005. Nu ştiu care au fost criteriile de aprobare, nu eu am semnat acea hârtie, însă după legislaţie eu nu am cum să autorizez funcţionarea acestui abator. Constructorul are tehnologie europeană, abatorul nu ar avea de ce să polueze, însă legea e lege. Toţi speră că acest ordin să fie abrogat, însă deocamdată eu lucrez cu legea în vigoare, şi aceasta este clară”, a declarat Ludovic Abiţei, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul ASP Suceava, care a recunoscut că nu ştie cum va fi rezolvată această problemă extrem de delicată.
După ce au investit sute de mii de euro în abator (valoarea totală a proiectului este de aproape 1 milion de euro, aici intrând şi banii de la SAPARD), patronii s-ar putea vedea puşi în situaţia de a nu-şi putea demara activitatea.
Părerile sătenilor, împărţite
„După ce deschidem abatorul, oamenii vor fi încurajaţi să crească din nou animale, pentru că vor avea unde să le vândă. Veţi vedea că în satele din jur vor apărea şi mici ferme care vor lucra cu noi. Vom încuraja oamenii să lucreze pământul şi să-şi crească animalele”, este viziunea optimistă a lui Mircea Nicşan.
În ceea ce-i priveşte pe oamenii care au case în preajma abatorului, părerile sunt împărţite. Trei dintre vecini şi-au dat acordul scris pentru ridicarea abatorului, însă alţii sunt foarte revoltaţi. Aceştia din urmă nu au avut curajul să ne spună prea multe decât sub protecţia anonimatului.
„Am pereţii crăpaţi la casă, utilajele de zeci de tone care au lucrat aici au făcut dezastru. Nu vrem un abator şi mirosuri sub nasul nostru”, ne-a pus o femeie care stă foarte aproape de unitate.
Alţii spun că abatorul nu îi poate deranja cu nimic, dar le va aduce multe benefici. Grija de a creşte o bovină şi nu a avea unde o vinde la un preţ decent nu va mai exista, iar câteva zeci de oameni, mulţi din sat, vor avea un loc de muncă.
Resturile de materiale organice pot provoca infecţii grave
Abatorul are termen limită pentru inaugurare luna noiembrie a acestui an. Maria Nicşan spune că abatorul va fi deschis pe 30 septembrie, urmând a putea tăia în opt ore 50 de bovine şi 400 de oi.
„Aveam dotări după toate standardele, nu se pune problema să creăm vreun disconfort celor din jur. Bărbatul din sat care ne tot reclamă are o problemă personală cu noi, lumea în schimb ştie că acest abator va ridica zona”, spune Maria Nicşan. Ea a precizat că, în primă fază, abatorul va tăia bovine, ovine şi cabaline.
Ludovic Abiţei a explicat ce efecte ar putea avea asupra populaţiei un abator în mijlocul satului.
„Dacă are tehnologie modernă, abatorul nu ar trebui să degaje miros în exterior. Totuşi există riscul ca diferite resturi de materiale organice să fie duse în curtea omului şi inspirate de către acesta. O exploatare incorectă poate duce la inhalări repetate şi la apariţia unor afecţiuni grave, în special infecţii ale ochilor şi ale mâinilor”, a explicat doctorul.
El a arătat că cei care sunt nemulţumiţi de locul în care este amplasat acest abator trebuie să se adresez cu sesizări scrise ASP, care ar putea astfel acţiona cu mai multă legitimitate.
Situaţia de la Călineşti nu este singulară în ţară şi nici chiar în judeţ, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat vorbind despre un alt abator care se construieşte la Roşcani, tot la câţiva zeci de metri de case.
(17 iul 2008, 11:32:41