Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 iul 2008 - Anul XIII, nr. 166 (3847)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Încălcări ale legii

Abator ilegal, ridicat în mijlocul unui sat cu girul autorităţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un abator realizat prin fonduri SAPARD în satul Călineşti, comuna Şerbăuţi, se ridică ilegal, cu girul autorităţilor. Deşi legea prevede că un abator trebuie să fie la o distanţă minimă de 500 de metri de prima locuinţă, unitatea aparţinând SC Nicşan SRL se ridică în mijlocul satului, la zece metri de case.

Patronii au de partea lor avizele, toate instituţiile dându-şi girul pentru ridicarea abatorului. Aceştia au investit bani mulţi în unitate şi nici nu vor să audă acum de faptul că nu li s-ar permite funcţionarea.

Reprezentantul Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Suceava spune însă că nu poate da autorizaţie de funcţionare abatorului, chiar dacă, în 2005, instituţia pe care o reprezintă a avizat începerea construcţiei.

 

Au toate avizele necesare

Pe amplasamentul unde se ridică acum unitatea a funcţionat, imediat după 1990, tot un abator. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, patronii unităţilor de acest gen au fost avertizaţi că nu vor mai putea rămâne pe piaţă decât cu abatoare conform standardelor UE. Maria şi Mircea Nicşan, proprietarii abatorului din Călineşti, au înţeles repede acest lucru şi au început să investească pentru ridicarea unei unităţi după toate standardele.

„În 2006 am depus un proiect care viza obţinerea de fonduri SAPRAD pentru construirea unui abator mixt după toate standardele Uniunii Europene. În decembrie 2006 am primit aprobarea, iar în vara anului următor, după ce am obţinut toate avizele şi certificatul de urbanism, am început construcţia. Nu avem absolut nimic să ne reproşăm”, declară Maria Nicşan.

Într-adevăr, la primăria din Şerbăuţi există avize de la toate instituţiile care trebuie să-şi dea acordul pentru ridicarea abatorului.  

 

Şeful Inspecţiei Sanitare nu îşi explică cum a fost dat avizul

Marile semne de întrebare sunt în privinţa avizului dat de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava, instituţie care veghează la protejarea sănătăţii populaţiei. Conform Ordinului 536 din 1997, abatoarele nou construite trebuie să fie la minimum 500 de metri de prima locuinţă. În cazul abatorului de la Călineşti nici măcar 50 de metri nu sunt asiguraţi faţă de casele din jur.

„Patronul are aviz de la ASP, emis în 2005. Nu ştiu care au fost criteriile de aprobare, nu eu am semnat acea hârtie, însă după legislaţie eu nu am cum să autorizez funcţionarea acestui abator. Constructorul are tehnologie europeană, abatorul nu ar avea de ce să polueze, însă legea e lege. Toţi speră că acest ordin să fie abrogat, însă deocamdată eu lucrez cu legea în vigoare, şi aceasta este clară”, a declarat Ludovic Abiţei, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul ASP Suceava, care a recunoscut că nu ştie cum va fi rezolvată această problemă extrem de delicată.

După ce au investit sute de mii de euro în abator (valoarea totală a proiectului este de aproape 1 milion de euro, aici intrând şi banii de la SAPARD), patronii s-ar putea vedea puşi în situaţia de a nu-şi putea demara activitatea.

 

Părerile sătenilor, împărţite

„După ce deschidem abatorul, oamenii vor fi încurajaţi să crească din nou animale, pentru că vor avea unde să le vândă. Veţi vedea că în satele din jur vor apărea şi mici ferme care vor lucra cu noi. Vom încuraja oamenii să lucreze pământul şi să-şi crească animalele”, este viziunea optimistă a lui Mircea Nicşan.

În ceea ce-i priveşte pe oamenii care au case în preajma abatorului, părerile sunt împărţite. Trei dintre vecini şi-au dat acordul scris pentru ridicarea abatorului, însă alţii sunt foarte revoltaţi. Aceştia din urmă nu au avut curajul să ne spună prea multe decât sub protecţia anonimatului.

„Am pereţii crăpaţi la casă, utilajele de zeci de tone care au lucrat aici au făcut dezastru. Nu vrem un abator şi mirosuri sub nasul nostru”, ne-a pus o femeie care stă foarte aproape de unitate.

Alţii spun că abatorul nu îi poate deranja cu nimic, dar le va aduce multe benefici. Grija de a creşte o bovină şi nu a avea unde o vinde la un preţ decent nu va mai exista, iar câteva zeci de oameni, mulţi din sat, vor avea un loc de muncă.

 

Resturile de materiale organice pot provoca infecţii grave

Abatorul are termen limită pentru inaugurare luna noiembrie a acestui an. Maria Nicşan spune că abatorul va fi deschis pe 30 septembrie, urmând a putea tăia în opt ore 50 de bovine şi 400 de oi.

„Aveam dotări după toate standardele, nu se pune problema să creăm vreun disconfort celor din jur. Bărbatul din sat care ne tot reclamă are o problemă personală cu noi, lumea în schimb ştie că acest abator va ridica zona”, spune Maria Nicşan. Ea a precizat că, în primă fază, abatorul va tăia bovine, ovine şi cabaline.

Ludovic Abiţei a explicat ce efecte ar putea avea asupra populaţiei un abator în mijlocul satului.

„Dacă are tehnologie modernă, abatorul nu ar trebui să degaje miros în exterior. Totuşi există riscul ca diferite resturi de materiale organice să fie duse în curtea omului şi inspirate de către acesta. O exploatare incorectă poate duce la inhalări repetate şi la apariţia unor afecţiuni grave, în special infecţii ale ochilor şi ale mâinilor”, a explicat doctorul.

El a arătat că cei care sunt nemulţumiţi de locul în care este amplasat acest abator trebuie să se adresez cu sesizări scrise ASP, care ar putea astfel acţiona cu mai multă legitimitate.  

Situaţia de la Călineşti nu este singulară în ţară şi nici chiar în judeţ, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat vorbind despre un alt abator care se construieşte la Roşcani, tot la câţiva zeci de metri de case.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Abator ilegal, ridicat în mijlocul unui sat cu girul autorităţilor.
 Vizualizări articol: 2169 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 7 voturi
Abator ilegal, ridicat în mijlocul unui sat cu girul autorităţilor3.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari pentru investitie trimis de
(17 iul 2008, 11:32:41
Cata prostie in tara asta!!! Dai omului aviz ca poate sa construiasca, se modifica legea si dupa aia ii spui ca nu ii mai poti da autorizatie de functionare. Aceeasi institutie. Hmmm ... daca ar fi dupa prostia unora, daca se modifica vreo lege sau vreo legislatie, indiferent in orice domeniu si chiar daca tu ai facut ceva conform legilor anterioare, trebuie sa te conformezi. Acum e prea tarziu domnilor de la ASP. Ai dat odata aviz, celelalte institutii au dat si ele, altfel era legea atunci, trebuie sa dai autorizatie de functionare acum!!! In loc sa incurajam pe cei care investesc in judetul asta, cei care produc lucruri de calitate, in conditii proprii , ne bagam in seama ca musca'n .... lapte, ca nush ce nu e in ordine. Sau domnilor de la ASP, aveti cumva nevoie de ceva "moka" de la abator si nu au fost patronii de acord, mai stiu de astia care au abonament la diferite unitati .... rushineeee!!!
1.1  RE: Felicitari pentru investitie trimis de
(17 iul 2008, 20:34:01
Mai citeste articolul ! Avizul este din 2005 iar ordinul din 1997 ! Daca la mijloc a fost o intelegere intre patron si inspectorul de la ASP ar fi normal ca amandoi sa suporte consecintele ! Daca este greseala inspectorului atunci sa raspunda inspectorul conform legii ! Patronii n-au nici un asociat din "politica" care sa fi ajutat la comiterea ilegalitatii ? Curios "aviz" !
1.2  RE: Felicitari pentru investitie trimis de
(17 iul 2008, 22:51:25
Patronii n-au nici un asociat din "politica" care sa fi ajutat la comiterea ilegalitatii ? Curios "aviz" ! .... Pai au cam avut da s-o dus. Si-o luat haina pi umar ....si so tot dus. Acum are grija afacerilor lui. Pe astia mai mici i-a lasat sa se descurce cum o stii, dar pe banii nostrii ai contribuabililor. Cine credeti ca finanteaza fondurile Sapard ?
2.   :)) trimis de
(17 iul 2008, 11:33:19
Asa se intampla cand mita nu este valabila decat pe durata functiei. Ca sa obtina avizul vor trebui sa "unga" si mecanismele noii conduceri
3.   Naspa trimis de
(17 iul 2008, 11:45:24
cam toate abatoarele sunt langa case. Ex. abator carpatis in centru gard in gard cu o casa, abatorul din mazanaiesti la fel...........
4.   Fapte trimis de
(17 iul 2008, 13:15:18
eu unul as fi de acord sa dispara casele de langa abator............
5.   Despre abator trimis de
(17 iul 2008, 13:49:03
Daca oamenii din sat vor avea probleme de sanatate din cauza acestui abator....nu ar trebui sa se deschida. E periculos mai ales pentru copii......asa ca....legea sa faca dreptate
6.   Frumos abator trimis de
(17 iul 2008, 22:29:50
Frumos abator, frumoasa spaga, lui NICSANITA sa i-o traga, ca e proasta ca o vaca,iar acuma o sa raga, mai ceva ca si o vaca, doar doar o sa-i treaca. Merita aceasta bucurie ,pentru ca pe multi i-a tepuit fara mila si fara frica de CEL DE SUS. Excrocheria nu o va ajuta si spaga la nesfirsit. Acele mirosuri urite de la abator le vor simti toti cei din CALINESTI......LEGEA esteLEGE siTREBUIE RESPECTATA de TOTI iar AVIZUL din2005 SIGUR a FOST CUMPARAT de distinsa doamna pentru ca domnul este cel ce face curat la grajd si nu prea are contact cu mediul afacerilor.
7.   Tara lu Papura Voda trimis de
(17 iul 2008, 23:13:21
Cei de la Agentia Sapard chiar nu stiau nimic ? Cum de au fost de acord cu finantarea proiectului ????
8.   Interesanta lege trimis de
(18 iul 2008, 00:55:44
Noi cei din mun. Suceava stam cu ditamai fabricile poluante langa noi si un abator este considerat acum mega periculos pentru sanatate?
8.1  RE: Interesanta lege trimis de
(18 iul 2008, 17:32:40
offtopic.... dar totusi sunt curios care ar fi ditai fabricile din mun. Suceava, Kaufland, Carrefour, Metro.... care ?. BDW cine te pune sa stai, dute la tara sa muncesti pamantul pe cativa banuti, umbla in cizme de guma din cauza noroaielor s.a.m.d. In oras ai confort , ai poluare, asta e.

La tara alta e problema, ca vin copiii celor din sate, de prin strainatate si nu cred ca le place ce gasesc. Orientatii tranzitiei pregatesc "locuri de munca" aici in tara pentru

"fraierii" care au plecat sa-si rupa oasele peste hotare sa trimita bani acasa, sa le ajunga de spaga astora. Vai de capul nostru !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei