Traficul cu ţigări a devenit cea mai înfloritoare industrie din Siret şi localităţile învecinate, afacere de pe urma căreia un grup restrâns de oameni adună averi uriaşe. Monitorul de Suceava deţine informaţii despre mai multe persoane implicate în aceste activităţi ilegale, iar în zilele următoare vom încerca să prezentăm detalii despre modul în care ajung ţigările pe piaţa din România, cine este în spatele acestor acţiuni şi ce fac autorităţile pentru a stopa fenomenul.
Locuinţe particulare, magazine alimentare, vulcanizări sau depozite de băuturi alcoolice. La prima vedere pare o înşiruire fără noimă. Pentru un anumit grup din Siret, toate acestea semnifică mult mai mult, sunt adevărate depozite pentru marfa de contrabandă adusă din Ucraina.
Fosta capitală a Moldovei se mişcă încet către un nou tip de hegemonie, a traficului de ţigări, fenomen extrem de profitabil şi pe care instituţiile statului riscă să-l scape de sub control.
Existenţa unor clanuri de tip mafiot a fost deja dovedită. O parte din aceste reţele au fost destrămate, dar altele, la fel de puternice şi chiar mai bine organizate, le-au luat locul imediat, astfel că vidul de autoritate în relaţiile cu mafioţii ucraineni a fost acoperit imediat.
Este o lume în care este aproape imposibil de pătruns, apariţia oricărui intrus fiind anunţată imediat.
Traficul de ţigări, o afacere cu trei componente
Traficul între România şi Ucraina vizează practic toate produsele de unde se poate obţine un câştig facil. Plecând de la combustibil, băuturi alcoolice şi până la cafea sau ţigări sau sucuri şi hârtie igienică, totul se transformă în marfă de contrabandă care ajunge în casele sucevenilor din mâna comercianţilor din târguri, magazine mai mici şi, în special, din Bazarul Suceava.
Dintre toate produsele de contrabandă ţigările au cea mai mare căutare. Motivul este legat de câştigul pe care îl obţin reţelele mafiote, care la fiecare transport de ţigări îşi sporesc conturile de cel puţin trei ori valoarea investită. Nu este de mirare că rotiţele angrenajelor sistemului sunt unse din belşug, iar printre şefii reţelelor de traficanţi de ţigări apar frecvent poliţişti de frontieră sau vameşi, oameni care în mod normal au misiunea de a stopa fenomenul.
Traficul organizat are trei componente principale. Prima este cea de pe fâşia verde. Sub directa îndrumare şi complicitatea unor şefi ai Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, membrii reţelelor care proliferează în zonă sunt anunţaţi când pot trece peste fâşia verde fără nici un fel de risc. Aşa se face că în perioada de graţie oferită cărăuşilor, în România sunt introduse ilegal din Ucraina cantităţi impresionante de ţigări.
O a doua componentă a grupărilor mafiote are în componenţă atât poliţişti de frontieră, cât şi vameşi.
Este vorba de acele ture favorabile, ture pe care lucrează doar membrii grupărilor şi acoliţii acestora. Microbuzele burduşite cu ţigări trec nestingherite prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, iar celebrele controale de pe traseu de care au parte oamenii care se ocupă de micul trafic de frontieră dispar cu viteza sunetului.
În fine, al treilea mod de a introduce pe piaţă ţigări de contrabandă este legat de magazinele tip duty-free. În unele cazuri, produsele destinate acestor magazine nu mai ajung la destinaţie, fiind descărcate direct pe traseu şi apoi revândute la negru.
Depozitarea şi transportul
După ce ajung în România, baxurile cu ţigări de contrabandă sunt depozitate în locaţii bine stabilite, de obicei în Siret, dar şi în alte localităţi învecinate, cum ar fi Văşcăuţi sau Pădureni.
De regulă, mijloacele de transport folosite pentru aceste operaţiuni sunt proprietatea unor mici afacerişti din Siret, ale căror venituri cresc surprinzător peste noapte. Sunt situaţii când marfa este transportată şi cu microbuze cu numere ucrainene, care descarcă discret ţigările şi apoi pleacă înapoi în ţara vecină, totul sub protecţia celor care ar trebui, de fapt, să-i monitorizeze şi să-i împiedice.
Din depozitele clandestine, marfa este sortată şi apoi transportată în cantităţi mult mai mici către oamenii care se ocupă cu vânzarea cu amănuntul.
Din datele pe care le deţinem, cea mai importantă reţea de traficanţi de ţigări este condusă de un poliţist de frontieră, care ocupă o funcţie de conducere importantă, cel care face regulile jocului.
Un personaj extrem de cunoscut în Siret, Rădăuţi şi Suceava şi care ştie cu precizie întreaga zonă, oamenii pe care se poate baza şi mai ales când se poate acţiona în deplină siguranţă.
(16 iul 2008, 12:05:58