Sucevenii vor plăti tot mai mult pentru apa pe care o folosesc. În mare măsură, acest lucru apare ca urmare a programelor de modernizare şi extindere a reţelelor existente, precum ISPA şi SAMTID, care, pe lângă fondurile gratuite alocate de Uniunea Europeană, presupun şi o contribuţie locală destul de mare, de zeci de milioane de euro.
Mai mult, scumpirea apei, în paralel cu reducerea pierderilor, a consumurilor şi îmbunătăţirea calităţii acesteia, este o obligaţie impusă de forurile europene, care cer alinierea tarifelor serviciilor de apă şi canalizare la cele din UE.
Astfel, după ce, din luna iunie, locuitorii municipiului Suceava plătesc cu 32% mai mult pentru apa potabilă consumată şi pentru serviciile de canalizare, valul scumpirilor se va abate şi asupra locuitorilor din Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret şi Solca.
Creşteri de preţ de 25% - 28%
Noile tarife, care au şi fost avizate de ANRSC – Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunale, vor fi supuse aprobării Consiliilor Locale din aceste localităţi foarte curând. În majoritatea cazurilor, noile tarife sunt cu cel puţin 20% mai mari decât până acum.
Astfel, la Gura Humorului, preţul apei potabile ar urma să crească cu 28%, iar cel al serviciilor de canalizare, cu aproape 8%. În prezent, preţul apei potabile este de 1,54 lei/metrul cub, noul preţ urmând să fie de 1,96 lei/metrul cub.
În Câmpulung Moldovenesc, unde acum locuitorii plătesc doar 1,8 lei pe metrul cub de apă potabilă utilizată, noul preţ, majorat cu 25%, va fi de 2,25 lei/metrul cub.
În Vatra Dornei, unde acum se plăteşte 1,79 lei pe metrul cub de apă potabilă, noul preţ propus este de 1,95 lei, majorarea fiind de numai 9,3%.
Cea mai scumpă apă din judeţ
Cea mai scumpă apă din judeţ este cea din localităţile Siret şi Solca, unde şi sistemul de apă şi canalizare preluat de ACET, în urmă cu doi ani, când a devenit operator regional, ar trebui înlocuit în totalitate, fiind extrem de învechit şi cu un randament scăzut.
Astfel, locuitorii din Siret plătesc şi acum o apă mai scumpă decât în municipiul Suceava, unde majorarea a fost de 32%, dar curând, vor plăti şi mai mult.
Costul unui metru cub de apă în Siret este de 2,86 de lei (la Suceava, apa potabilă costă 2,68 lei/metrul cub), dar noul tarif propus şi aprobat de ANRSC este de 3,08 lei/metrul cub, majorarea de preţ fiind de 7,9%.
Totuşi, cea mai scumpă apă din judeţ va curge la robinetele locuitorilor din Solca, unde acum un metru cub de apă rece costă 2,62 lei, dar va creşte, conform noilor tarife propuse, la 3,39 lei.
În acest caz, creşterea de preţ este de aproape 30%. Partea bună e că, odată cu creşterea tarifelor la apă, nu va creşte şi costul serviciilor de canalizare–epurare, aşa cum se întâmplă în celelalte localităţi, unde majorarea propusă este cuprinsă între 7,8% şi 11,6%.
(16 iul 2008, 12:07:35