Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că a depus la Departamentul Naţional Anticorupţie documente noi prin care se demonstrează o serie de nereguli în activitatea firmei Bucovina Ecotermgaz, prin intermediul căreia se implementează proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene” în valoare de 86,3 milioane de euro, şi care prevede alimentarea cu gaze naturale a 62 de localităţi, reabilitarea reţelelor termice şi construirea de centrale termice de cogenerare în mediul urban.
Flutur a arătat că din documentele respective reiese modul în care, în anul 2005, Consiliul Judeţean a transferat în contul Bucovina Ecotermgaz suma de 5 milioane de euro din creditul de 86,3 milioane de euro contractat de la Deutsche Bank London, pentru ca firma respectivă să se poată înscrie la licitaţia pentru desemnarea operatorului de gaz în judeţ.
Gheorghe Flutur a mai precizat că printre documentele care vor ajunge la DNA se regăseşte şi o hotărâre a CJ Suceava, de la sfârşitul anului 2005, prin care se aproba transferul a 5 milioane de euro către Bucovina Ecotermgaz, dar cu o altă destinaţie decât cea de a fi folosită pentru a acoperi garanţia de participare la licitaţie.
El a spus că transferul a avut loc între 16 – 20 decembrie 2005, perioadă în care suma respectivă a ajuns în contul firmei care implementează proiectul „Utilităţi şi mediu”, după care banii au revenit la Consiliul Judeţean.
Flutur dezvăluie discuţia „secretă” cu Mîrza
Iniţiativa lui Gheorghe Flutur a fost determinată de declaraţiile făcute de fostul preşedinte al CJ Suceava, Gavril Mîrza, care l-a criticat că nu a înscris firma Bucovina Ecotermgaz la licitaţia pentru desemnarea operatorului de gaz în 34 de localităţi ale judeţului.
Mîrza afirmase că acest lucru a reprezentat „o mare greşeală” din partea actualei conduceri a administraţiei judeţene.
„Am toate documentele la mine, inclusiv hotărârea judecătorească care arată clar că transferul de bani s-a făcut în mod ilicit. Nu poţi să transferi azi o sumă de 5 milioane de euro azi din creditul extern şi peste trei zile să o duci înapoi. Practic s-a dorit să se arate că o firmă are bonitate, după care iar nu mai avea această bonitate. Asta sugerează Gavril Mîrza acum. Să transfer fonduri din creditul făcut de suceveni către Bucovina Ecotermgaz ca să poată participa la licitaţie”, a explicat şeful administraţiei judeţene.
Gheorghe Flutur a mai precizat că Bucovina Ecotermgaz nu putea să participe la licitaţie pe motiv că aceasta a avut loc chiar la începutului noului mandat. El a explicat că toate comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean, care teoretic ar fi trebuit să aprobe transferul unor sume de bani pentru înscrierea la licitaţie, s-au constituit exact în ziua în care aceasta a avut loc.
„De ce nu au aprobat ei transferul de bani în mai, la ultima şedinţă din mandatul trecut? Eu fizic nu aveam timp”, a precizat Flutur. El s-a arătat deranjat de modul în care Gavril Mîrza a tratat această problemă.
„Atunci când mi-a dat cheile de la biroul său m-a rugat că dacă sunt anumite probleme pe care le găsim, cum e firesc să apară atunci când se schimbă garda, să avem o discuţie între noi. Am văzut că alege să le discutăm prin presă, iar eu sunt dispus să alegem şi această variantă”, a mai spus Flutur, care a mai adăugat că el nu îşi doreşte să polemizeze cu nimeni şi că a venit la CJ Suceava pentru a construi.
„Gavril Mîrza să-şi vadă de pensia lui politică”
Gheorghe Flutur a mai precizat că din momentul în care a ajuns la conducerea CJ Suceava a găsit numeroase probleme în activitatea acestei instituţii, însă nu a considerat că este necesar să iasă cu acestea în presă.
Mai mult, el a precizat că o parte dintre probleme, inclusiv cea de la Bucovina Ecotermgaz, i-au fost confirmate şi de angajaţi ai Consiliului Judeţean şi ai firmei respective.
„Ştiu că este un proces pe rol la DNA şi trimit hârtiile suplimentare pentru a-i sprijini să finalizeze acest lucru. Nu ne putem juca aşa. Avem puseuri de la Felix sau de la mare de la insolaţie şi venim şi mai dăm o dumă. Eu tratez foarte serios acest mandat ştiu ce avem de făcut şi îmi doresc să ajungă gazul metan în toate localităţile. Însă nu am să fiu sensibil la ipocriziile pe care le-au făcut unii. Dacă unii vor să intre în campanie electorală, în speţă domnul Mîrza, îl avertizez că avem foarte multe teme pentru zilele viitoare de la nebuniile din primării care le găsim pe fonduri date de Consiliul Judeţean până la proiectele fantomă făcute în această perioadă”, a declarat Gheorghe Flutur.
Nu în ultimul rând, el a explicat că la Bucovina Ecotermgaz se realizează un audit intern, după finalizarea acestuia urmând a se lua o decizie cu privire la viitorul acestei firme.
Flutur a ţinut să-i transmită lui Gavril Mîrza „să-şi vadă de pensia lui politică şi de pauza pe care i-a oferit-o PD-L să se odihnească”.
(16 iul 2008, 12:17:29