Cel puţin una dintre firmele care se ocupă de asfaltarea străzilor municipiului Suceava pare să fi descoperit reţeta magică prin care să repare drumurile indiferent de starea vremii, chiar dacă plouă cu găleata.
Acest lucru a fost demonstrat ieri, între orele 10.00 şi 11.30, atunci când a plouat cel mai tare în municipiul Suceava, străzile fiind inundate de cantităţi impresionante de apă, timp în care angajaţii firmei Florconstruct turnau de zor asfalt pe drumul care duce către Piaţa angro din Burdujeni.
Cei care s-au ocupat de turnarea asfaltului în acea zonă nu doar că au ignorat avertizarea cu cod galben, pentru precipitaţii abundente, faptul că ploaia a început chiar de dimineaţă, de pe la 9.00, ci mai ales nu au ţinut cont de nici una din normele de reparaţii stradale.
Chiar dacă şi cei care treceau prin zonă îi dojeneau că irosesc asfaltul turnându-l pe o asemenea ploaie, muncitorii îi repezeau una două – „Da tu ce te bagi?”.
Aşa se face că asfaltul a fost turnat la repezeală, peste băltoace imense, peste un amestec de noroi cu nisip şi pietriş, fiind apoi nivelat din două-trei mişcări, după care echipa a plecat, să se adăpostească de ploaie.
Incompetenţă acoperită cu ameninţări
La sesizarea unor cetăţeni, care inutil le-au atras atenţia muncitorilor, că greşesc turnând pe ploaie, ne-am deplasat spre Piaţa angro, în zona sediului Rosal, unde a şi fost turnată pe ploaie o fâşie de drum de aproape 200 de mp.
Dacă vorbele şoferilor care treceau pe lângă ei nu îi afectau deloc, nu acelaşi lucru s-a întâmplat când au văzut aparatul de fotografiat.
Imediat au devenit agitaţi, iar de cum a fost închis aparatul de filmat, trei dintre ei, doi cu funcţii de conducere, probabil şefi de echipă şi un muncitor, „înarmat” cu un teu de împrăştiere a asfaltului, au venit ameninţători la reporterul Monitorului de Suceava, înconjurând-l.
“De ce vii tu aici, să stai în ploaie şi să mă superi? Hai, vezi-ţi de treabă! Nu mai filma că o încurci...”
Cei trei care au venit cu ameninţări pot fi văzuţi în filmul pus pe site, cum se îndepărtează, la scurt timp după aceea întreaga echipă plecând din zonă.
Primăria Suceava, părtaşă la vina muncitorilor
Dacă cei care au muncit efectiv acolo nu pot fi traşi la răspundere pentru asfaltările de mântuială efectuate, care se vor măcina în scurtă vreme, în schimb, poate fi trasă la răspundere firma care a trimis oamenii să lucreze acolo, când vremea era clar nefavorabilă.
Primăria Suceava are şi aceasta partea ei de vină, pentru că nu a supravegheat lucrările şi nu le-a interzis să facă o lucrare în bătaie de joc. Acest lucru îl afirmă şi consilierul local Eugen Girigan, şeful Regiei Autonome Drumuri şi Poduri Suceava:
“Normativele de lucru spun foarte clar - nu se poate turna pe ploaie. Doar în condiţii speciale, dacă mai era puţin de turnat, o roabă-două, şi începea ploaia, se mai acceptă. Dar nu atunci când plouă din belşug şi umiditatea e foarte mare.
Vinovaţi sunt şi responsabilii din Primărie, care ar fi trebuit să fie la faţa locului şi să le interzică executanţilor să toarne pe ploaie. În mod normal, dacă vine o ploaie în timp ce se execută lucrări de asfaltare, se pune prelata pe maşina cu asfalt, să fie menţinut la minim 140 de grade, iar când ploaia stă, se curăţă locul şi se continuă lucrarea. Dacă nu se procedează aşa, constructorul e bun de plată, trebuie să refacă lucrarea din fonduri proprii”.
Pe de altă parte, primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că nu i-au fost sesizată problema de angajaţii Primăriei, dar că se va informa, dar, pe de altă parte, spune că e posibil ca greşeala muncitorilor să fie doar parţială: „Dacă dimineaţă nu ploua şi s-a comandat asfaltul, trebuia folosit în totalitate, nu aveai ce face cu el după aceea”.
Lucrarea de la intrarea spre Piaţa angro nu e singura făcută pe ploaie, ieri, o situaţie asemănătoare fiind şi la Şcheia, unde pe drumul naţional se turna asfalt, tot fără a se ţine cont de condiţiile atmosferice.
(16 iul 2008, 11:09:39