Peste 800 de absolvenţi de liceu şi-au depus dosarele pentru admiterea la facultate chiar din prima zi de înscriere, cei mai mulţi la cursurile de licenţă de zi. 689 de candidaţi au optat pentru specializările la cursurile de zi, în timp ce 132 s-au orientat către facultăţile cu învăţământ la distanţă.
Aproape de concurenţă, chiar din prima zi
Specializarea Management din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică a fost prima în preferinţele de ieri ale candidaţilor înscrişi, la acest profil fiind deja depuse 59 de dosare. La această specializare sunt scoase la concurs 61 de locuri cu taxă şi 19 locuri fără taxă.
Un număr mare de dosare, 58, au fost depuse şi la profilul Administrarea Afacerilor, din cadrul aceleiaşi facultăţi, unde sunt scoase la concurs 62 de locuri cu taxă şi 18 subvenţionate de la bugetul de stat.
În topul profilurilor preferate de candidaţi urmează Finanţe şi bănci, Administraţie Publică sau Drept, specializări la care ieri s-au depus în jur de 50 de dosare de înscriere.
Profiluri fără nici un înscris
Există şi specializări pentru care, în prima zi de înscriere, nu a optat nici un candidat. Acestea sunt Ingineria şi Protecţia mediului în industrie, Inginerie economică în domeniul mecanic, Limba şi literatura română şi o limbă modernă, Franceză-germană şi Română-italiană.
La învăţământul la distanţă, cele mai multe dosare depuse s-au înregistrat la Contabilitate şi Informatică de gestiune, 27 de înscrişi, şi la Economia comerţului, turismului şi serviciilor şi Administraţie Publică, cu câte 26 de candidaţi înscrişi. Specializarea fără înscrişi din prima zi este Istorie.
3000 de locuri de admitere
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a dat ieri startul înscrierilor la facultate, iar cei interesaţi să urmeze cursurile universitare la Suceava trebuie să-şi depună dosarele până pe 25 iulie. Excepţie fac Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, unde dosarele de înscriere se primesc până pe 20 iulie, întrucât la aceste facultăţi selecţia nu se face doar pe bază de dosare, ci se organizează şi probe de concurs.
Pentru prima etapă de admitere, Universitatea Suceava scoate la concurs pentru anul universitar 2008-2009 aproximativ 3000 de locuri. Peste 2300 dintre aceste locuri sunt în regim cu taxă, în timp ce numărul de locuri fără taxă aprobat de Ministerul Educaţiei este de 878.
Dintre acestea, zece locuri sunt pentru absolvenţii de liceu de etnie romă care doresc să urmeze cursurile unei facultăţi.
Taxe de înscriere între 50 şi 150 de lei
Taxele de înscriere sunt cuprinse între 50 de lei şi 150 de lei, în funcţie de facultăţi, dar şi de numărul de specializări pentru care optează candidatul.
Orfanii de ambii părinţi, candidaţii proveniţi din casele de copii sau de plasament, copiii eroilor martiri ai Revoluţiei, copiii personalului didactic, candidaţii bolnavi de TBC, sau cei cu deficienţe motorii, copiii salariaţilor universităţi sau angajaţii instituţiei beneficiază de scutiri de plată a taxei de înscriere, dar numai pentru un singur domeniu.
Toate informaţiile legate de admitere, taxele de înscriere şi de înmatriculare, numărul de locuri scoase la concurs, actele necesare înscrierii şi taxele de şcolarizare se găsesc afişate la Universitatea „Ştefan cel Mare” şi pe site-ul instituţiei, la adresa www.admitere.usv.ro.
(15 iul 2008, 14:00:24