Incendiile de amploare înregistrate în ultima perioadă la groapa de gunoi a Sucevei au atras atenţia Gărzii de Mediu, care va demara un control amănunţit privind respectarea normelor de mediu şi existenţa unor măsuri eficiente de prevenire a incendiilor.
Şeful Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, a precizat că pe lângă controalele făcute de comisarii de mediu în teren, vor fi făcute şi măsurători precise asupra calităţii aerului din zonă şi a gradului de poluare rezultat în urma acestor arderi, cu ajutorul laboratorului mobil al Agenţiei de Protecţie a Mediului.
“Nu putem tolera probleme de mediu atât de grave precum incendiile de la groapa de gunoi. Până acum le-am trimis o mulţime de avertismente, dar e clar că la groapa de gunoi nu există interes pentru rezolvarea acestor probleme, atât din partea administraţiei locale, cât şi a administratorului gropii – Test Prima. Incendiile sunt tot mai multe, iar consecinţele sunt foarte grave, precum poluarea aerului şi afectarea mediului de viaţă din zonele învecinate. Ori ei nu doar că nu au intervenit la timp pentru a stopa incendiile, dar nici nu au anunţat organele de intervenţie. Legea îi obligă să ne anunţe de fiecare dată când au loc astfel de evenimente, dar ei nu numai că nu anunţă, dar în ultima vreme eu eram cel care îi anunţa pe ei că trebuie să stingă incendiile apărute”, a declarat Constantin Harasim.
Sancţiuni pentru cei care poluează localităţile din apropierea gropii de gunoi
Rezultatele analizelor laboratorului mobil al APM vor sta la baza unor viitoare sancţiuni ale celor care se fac responsabili de poluarea mediului.
Şeful Gărzii de Mediu Suceava a precizat faptul că în nici un caz sancţiunile nu vor repara răul făcut prin incendiile masive de la groapa de gunoi a oraşului, dar speră ca măcar de acum înainte să fie luate măsuri eficiente de prevenire şi stingere a acestora.
“ Nu există îndeajuns preocupare pentru stoparea acestui fenomen. Este deja recunoscut faptul că în afara fenomenelor de auto-aprindere există şi interese ale unor cetăţeni certaţi cu legea, care şi-au făcut un obicei din a recupera după arderi componente pe care le revalorifică (fier, cupru). Legea nu permite efectuarea nici unui tip de activitate în zonele cu deşeuri, ei nu au ce căuta acolo. Tocmai de aceea vor demara o acţiune de verificare a celor întâmplate în cursul zilelor de sâmbătă şi duminică, dar dacă vor fi găsite persoane vinovate de nerespectarea legislaţiei de mediu, vom stabili sancţiuni pentru cei vinovaţi.
Sperăm ca măcar de acum încolo să fie mai multă preocupare pentru stoparea acestui fenomen dăunător mediului şi sănătăţii populaţiei din municipiul Suceava”, a adăugat Constantin Harasim.
Poluarea produsă de incendiile de la groapa de gunoi afectează cel mai tare firmele care au punct de lucru în lunca Sucevei, precum Termica, locuitorii din Tişăuţi, Lisaura şi Ipoteşti, dar şi pe cei din municipiul Suceava, în special zona centrală şi cartierul Burdujeni.
Amenzi de miliarde pentru administratorul gropii de gunoi
Numai în ultimii doi ani, administratorul gropii de gunoi a municipiului Suceava, Test Prima, a primit o mulţime de avertismente şi sancţiuni din partea Gărzii de Mediu.
Cea mai mare sancţiune este cea primită pe 25 octombrie 2006, de un miliard de lei vechi, pentru poluarea aerului prin arderea necontrolată a deşeurilor. Tot atunci, şeful Gărzii de Mediu a înaintat şi plângere penală la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava, pe numele societăţii Test Prima, ca „urmare a numeroaselor focare de incendiu care poluează atmosfera cu emisii de fum şi noxe ce afectează starea de sănătate a populaţiei”.
(15 iul 2008, 14:31:09