Suceava e pe cale să ajungă un oraş sufocat de fumul gunoaielor proprii. Săptămânal, cel puţin două-trei incendii izbucnesc la groapa de gunoi, de pe malul râului Suceava, fiind o serioasă problemă de mediu, cât şi pentru sănătatea oamenilor, care inhalează fumul produs.
O dovadă în plus a pericolului pe care îl reprezintă această groapă de gunoi e incendiul de proporţii care a izbucnit sâmbătă seara, în jurul orei 22.00, şi care nu a putut fi stins total nici măcar până duminică la amiază. Focul, izbucnit prin autoaprindere sau chiar prin incendiere forţată, s-a întins pe o suprafaţă extrem de mare şi nu a mai putut fi controlat de angajaţii firmei Test Prima, care se ocupă de administrarea gropii de gunoi.
Aceştia au alertat Comandamentul de Voluntari de la Primăria Suceava, care a chemat în ajutor forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Numai că puterea focului nu a putut fi stăvilită nici de eforturile pompierilor, ajutaţi de cele patru autospeciale care au intervenit la incendiu, gunoiul arzând cu putere toată noaptea şi în cursul dimineţii.
Suceava, invadată de fumul gunoaielor arse
Efectele incendiului nu s-au lăsat aşteptate, în scurtă vreme întreg oraşul, chiar şi cartierul Burdujeni, unde ajunge mai rar fumul de la groapa de gunoi, fiind acoperite de o perdea de fum înecăcios, deosebit de periculos pentru cei ce suferă de boli pulmonare.
Pe timpul nopţii, la stingerea incendiului a participat şi viceprimarul Lucian Harşovschi, care intenţionează să sporească măsurile de securitate, pentru a fi prevenite, pe cât posibil, asemenea incendii de proporţii.
“Avem o vară foarte călduroasă şi incendiile se ţin lanţ. Fenomenul de autoaprindere se manifestă foarte tare în această perioadă. Tocmai de aceea am pus pază non-stop la groapa de gunoi, avem gardieni care nu vor mai permite accesul celor care veneau aici să adune fier vechi şi care adesea puneau foc la gunoaie, iar la Primărie avem un dispecerat ce funcţionează 24 de ore din 24. Vom mai aduce la groapa de gunoi o moto-pompă de capacitate mai mare şi vom face un sistem de stropire a gunoaielor, asemeni unui sistem de irigaţii, pentru a mai ţine în frâu acest fenomen neplăcut”, a precizat Lucian Harşovschi.
Groapa de gunoi, o ameninţare pentru fondurile ISPA
Pe lângă fumul cu care îi sufocă pe suceveni, groapa de gunoi a oraşului reprezintă o mare ameninţare şi pentru fondurile europene pe care trebuie să le primească Suceava în cadrul proiectului ISPA, de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare.
“Din păcate, dacă nu vom reuşi să rezolvăm problema gropii de gunoi şi să o închidem definitiv, nu vom primi toţi banii alocaţi în cadrul proiectului ISPA. Când au fost oficialii ISPA la Suceava, să vadă staţia de epurare, au văzut şi fumul care iese continuu de acolo. Au fost foarte nemulţumiţi şi au spus că nu vom primi finanţarea integral, până când nu vom rezolva problema gropii de gunoi. Tocmai de aceea, interesul nostru este să facem tot ce se poate pentru a închide groapa de gunoi şi a opri incendiile”, a adăugat Lucian Harşovschi.
Termenul oficial de închidere a gropii de gunoi este ianuarie 2009, dar acesta nu va putea fi respectat, deoarece până acum nici nu au început lucrările de amenajare a unei gropi de gunoi ecologice, care să o înlocuiască.
(14 iul 2008, 11:40:59